Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 23/2023, 17.6.2023

Denna bulletin blir läst söndagen den 18 juni 2023 klockan 1500 finsk tid på 3720 kHz +- QRM

INNEHÅLL
Arrangerandet av vårmötet har återinletts
Nummer 3/2023 av tidningen Radioamatööri har kommit ut
Påminnelse om medlemsavgifter 2023
Kallelse till OT-träff under sommarlägret
PäijätHami: tjugofem dagar kvar tills lägret inleds – kom ihåg lista för glädje och ljus
HamiGolf 2023
Silent key
Ny jaktmästartävling i samband med IARU-tävlingen
Tävlings- och DX-nyheter

Arrangerandet av vårmötet har återinletts

Styrelsen har under sitt möte den 7 juni beslutat att vårmötet kommer att arrangeras under inkommande höst. Möteskallelsen kommer att publiceras i nummer 4/2023 av tidningen Radioamatööri. Tills detta utreds ett datum för mötet och även en mötesplats.

En möteskallelse tidigare skulle förutsätta att möteskallelsen skulle skickas som brev åt medlemmarna, vilket skulle förorsaka förbundet kostnader på flera tusen euro. På våtmötesagendan finns inte heller sådana ärenden, som skulle kräva brådskande beslutsfattande eller som p.g.a. fördröjning skulle förorsaka förbundet ekonomisk skada.

Nummer 3/2023 av tidningen Radioamatööri har kommit ut

Tidningen har antenntema, och innehåller även aktuell information om PäijätHami sommarlägret. Därtill innehåller Radioamatööri 3/2023 en riklig mängd artiklar om tävlingar, teknik och historia. Som vanligt finns även standardspalterna som denna gång innehåller t.ex. aktualiteter från ungdomsteamet. Tidningen kan läsas i digitalt format via SRAL:s medlemssidor.

Påminnelse om medlemsavgifter 2023

Du har väl kommit ihåg att betala medlemsavgiften år 2023 och uppdaterat dina kontaktuppgifter (inkl. e-postadress och telefonnummer) till Förbundets medlemsregistret? Ifall du är osäker på avgiften eller aktualiteten på dina kontaktuppgifter, ta kontakt med kansliet per e-post toimisto ät sral punkt fi, eller ändra kontaktuppgifterna via formuläret på Förbundets webbsidor. Därtill kan ändringar göras genom att ringa kansliet på 09 562 5973

Kallelse till OT-träff under sommarlägret

SRAL bjuder in alla som har haft radioamatörlicens i minst 50 år till sommarlägrets OT-träff. Träffen anordnas i samband med sommarlägret torsdagen den 13 juli. ca kl. 12:30. Evenemanget kommer att hållas i Vierumäki Country Clubs stora sal. Evenemanget pågår i högst två timmar.

Det är ett informellt evenemang, där fritt umgänge och samspråk är en prioritet. I programmet ingår bl.a.

    hälsningar från IARU och SRAL
    kaffe och jordgubbstårta
    minnen, roliga händelser från gångna år

Anmälan till OT-mötet inbegärs senast lördagen den 1 juli. Du kan anmäla dig via lägrets föranmälningslänk som finns både på SRAL:s hemsida och på kesaleiri.oh3ac.fi. Du kan också anmäla dig till mötet genom att mejla förbundets kansli eller kerhomestari@nulloh3ac.fi eller per telefon på 044 7001 599.

Vid anmälan vänligen ange eventuell specialdiet och ange om du har en assistent med dig. Registrering är absolut nödvändig på grund av förhandsarrangemangen för evenemanget.

Country Clubs navigatoradress är Koulutuskeskustie 12, 19120 HEINOLA eller 19120 VIERUMÄKI

Varmt välkommen!

PäijätHami: Bara tjugofem dagar tills lägret börjar – minneslista för glädje och ljus!

Alla finländska radioamatörer och radiointresserade med sina familjer och vänner är inbjudna till PäijätHami sommarläger ons-sön 12-16 juli 2023 i Vierumäki! Det är nu dryga tre veckor tills lägret öppnas. Över femtio talkoarbetare betjänar och hjälper dig uppleva ett oförglömligt läger!

Förhandsanmälan har fortsatt med fart

En anmälningslänk finns på såväl SRAL:s webbsidor som på lägersidorna kesaleiri punkt oh3ac punkt fi

Om det finns problem med anmälningen, ta kontakt med klubbmästare Ritva per e-post kerhomestari ät oh3ac pinkt fi eller per telefon 044 700 599. Du kan även be Riva om att du läggs med i lägrets WhatsApp grupp.

Bland dem som anmält sig till lägret lottas en IC-7300 radio ut

Bland alla som anmält sig till lägret och fått ett lägerpass utlottas en Icom IC-7300 radio ut, som sponsorerats av Koneita.com/Utec Oy.

Gör en egen antenn i antennworkshopen

Du kan bygga antenner för 70 cm eller 2m, eller varför inte 4 m eller 68 MHz antenner. Ta på förhand kontakt med Jesse OH3CBT så att vi kan reservera lämplig utrustning för just dig. Jesse nås på antennipaja ät oh3ac punkt fi.

I workshopen kan du även köpa sex millimeters aluminiumrör med en millimeters tjocklek mycket förmånligt. Stommen för en sex meters antenn är tre euro. Alltså i princip gratis.

Åskvädren är på kommande – dina försäkringar är väl i skick?

I servicen för hela familjen ingår även käänedom om försäkringsskydd. Försäkringsbolaget Pohjola har ett stand i aulan i Country Club, där de hjälper dig med att fixa en försäkring för radioamatörstationen och antennerna. Även familjens hem- och andra försäkringar kan fixas till.

I lördagens program finns en sakkunnigpresentation om försäkring av radioamatörstationen. Du kan fråga om allt som gäller stationsförsäkringen.

Vierumäki – geogömmarens dröm

Geogömmor är en populär bihobby bland många radioamatörer. Glädjen av att söka och finna ett nytt land eller en ny buske är stor på radioamatörfrekvenserna. I närområdet i Vierumäki finns över tjugo gömmor. Under lägret kan det hända att ett par till dyker upp. Följ alltså aktivt med Geocache sidorna.

Världens bästa – från Finland: KBX-telegrafinycklar

Tapio, OH1KB/OH1KBX har under årens lopp utvecklan en KBX-automatnyckel av högsta kvalitet. Nyckeln har en omfattande internationell fangrupp och nyckeln anses vara en av de bästa inom sin genre. Nyckeln fås i så gott som alla färger.

KBX-nyckeln och Tapio hittar du vid ett stand i aulan på Country Club och hans presentation om utvecklingen av nyckeln kan du höra under lördagens program.

Förhandsreklammöjlighet inför lägrets lopptorg öppnas

Om du planerar ta med varor att säljas på lopptorget kan du göra reklam för dessa på förhand under lägersidorna. På detta vis får du redan på förhand ut information om varorna och affärerna kan slutföras under lägret. Förhandsreklam kan sändas per e-post till kerhomestari ät oh3ac punkt fi.

Stifta även bekantskap med de andra behändiga tjänsterna i fråga om Lopptorget. På sommarlägersidorna finns ett Exceldokument ”Tuotelomake.xlsx”. I denna kan du skriva in dina varor och med ett klick skriver programmet ut snygga etiketter till varorna. Inget mer klottande med pennor!

Kom även ihåg:
– OT-träffen torsdagen den 13 juli klockan 12.30
– att anmäla dig till golf green card kurs t.o.m. den 1 juli
– att delta i prepkurser för alla moduler och anmäla dig till examen
– att anmäla dig till festsupén, det finns bara 40 platser kvar
– ta med QSL-kort till QSL-tabellerna

Välkomna till sommarlägret PäijätHami från onsdag till söndag, den 12-16 juli i Vierumäki!

Hamigolf 2023

De radioamatörer som idkar golf är med sina familjer välkomna till den traditionella Hamigolftävlingen på Cookebanan i Vierumäki. Hamigolf går av stapeln i samband med SRAL:s sommarläger fredagen 14.7 med start klockan 12.30. Var på plats minst en halv timme före tävlingen inleds.

Tävlingsanvisningarna finns att ses en halv timme före evenemanget. Spelformen är pb/hcp. Vandringspriset fås av den radioamatör som har bäst resultat i parslag. Greenfee för tävlingen är 66 euro. Tävlingsrundan betalas åt caddiemaster före tävlingen inleds.

Förhandsanmälningar till Juha OH2LQ, juhakotala1 är gmail punkt com eller per telefon 040 5089 698. Anmälningar t.o.m. 6.7.

Nämn namn, förening, exakt utjämning, telefonnummer, behov till golfbil samt andra specialönskemål.

Silent key

Förbundet har nåtts av budet att vår radioamatörkollega Seppo Nurmi OH3LYA lämnat oss. Vi hedrar Seppos minne med en stunds tystnad.

Ny Jaktmästartävling i samband med IARU-tävlingen

Förbundets HQ-stationer förbereder sig inför HF-mästerskapstävlingarna som hålls den 8-9 juli. Även detta år arrangeras en bitävling för OH-stationer. Alla andra OH-stationer utom de stationer som ingår i operationen OH2HQ kan delta i denna tävling. Vinnaren blir den station som först hållit kontakt med OH2HQ på alla band och sändarslag. Inga loggar behöver skickas. Resultatet fås från OH2HQ loggen. I samband med detta arrangeras i traditionell andra en OH-mottagning under tävlingen, lördagen den 8 juli efter bulletinen. Mer information närmare tävlingstidpunkten.

Tävlings- och DX-nyheter

Resultaten för K.S. Sainios minnestävling har färdigställts. Tävlingsresultaten och den aktuella situationen för FM-serien hittar du på förbundets tävlingssidor. I OH-tävlingarna har även ett nytt loggkontrollprogram tagits i bruk. Om detta går det att läsa mer bland förbundets tävlingsnyheter.

Den största tävlingen detta veckoslut är CW-delen av All Asian DX Contest. Därtill står IARU Region 1 sex meters tävling på agendan, på såväl CW som SSB.

VP6A har kommit igång från Ducie Island i börjn av veckan och har varit lätt att kontakta från Finland när konditionerna tillåtit det. Stationen är som det ser ut nu aktiv fram till midsommar. Under inkommande vecka kommer även ET3AA i Etiopien och VP2V/W9DR från British Virgin Islands att aktiveras.

. . . _ . _

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen den 2 juli 2023 klockan 1500 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinen sammanställdes av Laura Rosten och översattes av Patrik Willför OH6GDX.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media