Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 22/2023, 10.6.2023

Denna bulletin kommer att läsas lördagen den 10 juni 2023 kl 15:00 finsk tid, beroende på konditionerna, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Rantasalmi med anropet OH2BRN.

INNEHÅLL

Arrangemangen för vårmötet börjar på nytt

Styrelsens följande frågetimmar

Inbjudan till OT-träffen på sommarlägret

PäijätHami: Förhandsanmälan, OT-träff och köpgata

Hamigolf 2023

Keski-Uudenmaan radioamatöörit OH2AAP:s kurs för elementär klass

Avgiftshöjning för radioamatörexamina

Tävlings- och DX-nyheter

Arrangemangen för vårmötet börjar på nytt

Styrelsen beslutade på sitt möte den 7 juni att vårmötet anordnas under kommande höst. Möteskallelsen publiceras i RA-tidningen nummer 4/2023, då mötesdatum och mötesplats kommer att ha fastställts.

Att kalla till mötet tidigare skulle kräva att möteskallelsen skickades till medlemmarna per brev, vilket skulle medföra extra kostnader på flera tusen euro för förbundet. Det finns inte heller några ärenden på vårmötets agenda som skulle kräva brådskande beslutsfattande eller som vid försening skulle orsaka ekonomisk skada för förbundet.

Styrelsens följande frågetimmar

Följande frågetimmar för styrelsen hålls lördagarna den 10 juni och 12 augusti kl. 14:00 på frekvensen 3685 kHz. Om det finns trafik på frekvensen 3685 kHz i början av frågetimmen kan den flyttas till närliggande frekvens 3680-3695 kHz.

I fortsättningen kan du skicka frågor och feedback till styrelsen med hjälp av ett onlineformulär som styrelsen kommer att försöka besvara under frågestunderna. Blanketten finns på förbundets hemsida.

Inbjudan till OT-träffen på sommarlägret

SRAL bjuder in alla som har haft radioamatörlicens i minst 50 år till sommarlägrets OT-träff. Träffen anordnas i samband med sommarlägret torsdagen den 13 juli. ca kl. 12:30. Evenemanget kommer att hållas i Vierumäki Country Clubs stora sal. Evenemanget pågår i högst två timmar.

Det är ett informellt evenemang, där fritt umgänge och samspråk är en prioritet. I programmet ingår bl.a.

  • hälsningar från IARU och SRAL
  • kaffe och jordgubbstårta
  • minnen, roliga händelser från gångna år

Anmälan till OT-mötet inbegärs senast lördagen den 1 juli. Du kan anmäla dig via lägrets föranmälningslänk som finns både på SRAL:s hemsida och på kesaleiri.oh3ac.fi. Du kan också anmäla dig till mötet genom att mejla förbundets kansli eller kerhomestari@nulloh3ac.fi eller per telefon på 044 7001 599.

Vid anmälan vänligen ange eventuell specialdiet och ange om du har en assistent med dig. Registrering är absolut nödvändig på grund av förhandsarrangemangen för evenemanget.

Country Clubs navigatoradress är Koulutuskeskustie 12, 19120 HEINOLA eller 19120 VIERUMÄKI

Varmt välkommen!

PäijätHami: Förhandsanmälan, OT-träff och köpgata

Alla finländska radioamatörer och radiointresserade med sina familjer och vänner är inbjudna till PäijätHami sommarläger ons-sön 12-16 juli 2023 i Vierumäki!

Förhandsanmälan har börjat med fart

Den frivilliga föranmälan till sommarlägret har kommit igång snabbt och dett har ibland till och med varit rusning. Länk för föranmälan finns på både SRAL:s hemsida och lägerwebbplatsen kesaleiri.oh3ac.fi

Föranmälan kvitteras och i samband med den ställs även förhandsfrågor om deltagande i lägrets olika evenemang. Denna information hjälper arrangören att fördela resurserna på rätt sätt.

Har du problem med förhandsanmälan, kontakta klubbchef Ritva på kerhomestari@nulloh3ac.fi eller telefon 044 7001 599.

Många slags tjänster på Köpgatan

Från lobbyn på Country Club finns en flygel vid namn Köpgatan, längs vilken lägerdeltagare kommer att hitta ett brett utbud av tjänster.

Kommersiella operatörer och företag som redan starkt stödjer amatörradioaktiviteter, inkluderar RXTX-Tuote från Tammerfors, Koneita.com från Seinäjoki och Bebek Oy från Lahtis. Du kan läsa om deras lägererbjudanden på sommarlägersidan.
På Köpgatan finns dessutom SRAL:s lägerkontor och en mottagningspunkt för QSL-kort, telegrafitest, lägerradiostationen och lägerkontoret.

Lägrets loppmarknad och pryltorg samt nya behändiga tjänster

I slutet av Köpgatan är det kanske mest populära besöksmålet på lägret, dvs. loppmarknaden och pryltotget. Det finns även direkt tillgång till utrymmet utifrån, några meter från dörren. Trailerförsäljningen ligger också några meter bort. Loppisen öppnar redan från onsdag morgon och har öppet till nio på kvällen.

Det praktiska Excel-programmet ”Tuotelomake.xlsx” finns på sommarlägersidan. Du kan ange dina reavaror i formuläret och genom att trycka på knappen kommer programmet att skriva ut etiketterna för föremålen. Inget klott med penna!

Självklart finns det även etiketter att fyllas i för hand på plats.

Välkommen till PäijätHami sommarläger ons-sön 12-16 juli 2023 i Vierumäki!

Hamigolf 2023

De radioamatörer som idkar golf är med sina familjer välkomna till den traditionella Hamigolftävlingen på Cookebanan i Vierumäki. Hamigolf går av stapeln i samband med SRAL:s sommarläger fredagen 14.7 med start klockan 12.30. Var på plats minst en halv timme före tävlingen inleds.

Tävlingsanvisningarna finns att ses en halv timme före evenemanget. Spelformen är pb/hcp. Vandringspriset fås av den radioamatör som har bäst resultat i parslag.
Greenfee för tävlingen är 66 euro. Tävlingsrundan betalas åt caddiemaster före tävlingen inleds.

Förhandsanmälningar till Juha OH2LQ, juhakotala1 är gmail punkt com eller per telefon 040 5089 698. Anmälningar t.o.m. 6.7.

Nämn namn, förening, exakt utjämning, telefonnummer, behov till golfbil samt andra specialönskemål.

Keski-Uudenmaan radioamatöörit OH2AAP ordnar en kurs för elementär klass

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry, OH2AP, ordnar en hybridkurs för elementär klass i september och oktober 2023. Under kursen behandlas K- och T1-modulerna. Mer information per e-post via oh2ap ät sral punkt fi.

Höjning av avgifterna för radioamatörexamina

En höjning kommer i avgifterna för radioamatörexamena. Från och med 1 juli 2023 är examensavgiften 26 euro per modul, och Förbundet stöder de examinander som är under 18 år under den dag examen utförs med en 50 procents rabatt i examensavgifterna.

Att fullskaligt idka radioamatörverksamhet kräver att behörighetsexamen utförs. Utförandet av behörighetsexamina övervakas och behörighetsintygen beviljas av Trafik- och Kommunikationsverket. Mer uppgifter om skolningar hittar du på Förbundets webbsidor.

Tävlings- och DX-nyheter

Från helgens HF-tävlingsutbud plockar vi Portugal Day Contest, som kan köras på CW, SSB eller Mixed-läge. Multiplikatorerna är naturligtvis förutom DX-länderna, Portugals provinser. Ett annat intressant contest är Asia Pacific Sprint Contest på söndag, som bara är två timmar långt. Tävlingen sker på SSB och endast på 20 och 15 meters banden.

Under de kommande två veckorna kommer den mest intressanta DX-operationen att vara VP6A på Ducie Island. Det är den första storskaliga fjärrstyrda DX-operationen, där radiostationer förs till målet och totalt 14 operatörer kör på distans från stationer runt om i världen. Operationen använder sig av konceptet Radio In a Box (RIB) som lanserades i början av året. Du kan hitta mer information och den aktuella situationen på VP6A:s qrz.com-sida.

. . . _ . _

Nästa bulletin läses lördagen den 17 juni 2023 kl 15.00 finsk tid, beroende på konditionera, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Åbo med anropet OH1T

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten. Svensk översättning: Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media