Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 25/2023, 8.7.2023

Denna bulletin läses lördagen den 8 juli 2023 kl 15:00 finsk tid, beroende på konditionerna, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Rantasalmi med anropet OH2BRN.

INNEHÅLL

Påminnelse om medlemsavgifterna 2023

Inbjudan till OT-träffen på sommarlägret

Välkommen till PäijätHami-lägret! Lägret startar onsdagen den 12 juli

Inbjudan till årsmöte för OHDXF ry

Hamigolf 2023

Hämeenlinnan radioamatöörits pryltorg den 27 augusti

Timo OH1NOA/OH1NA är i etern 9-11.7 från Estland

I samband med IARU-tävlingen anordnas en ny Jaktmästartävling

Tävlings- och DX-nyheter

Påminnelse om medlemsavgifter 2023

Du har väl kommit ihåg att betala medlemsavgiften år 2023 och uppdaterat dina kontaktuppgifter (inkl. e-postadress och telefonnummer) till Förbundets medlemsregistret? Ifall du är osäker på avgiften eller aktualiteten på dina kontaktuppgifter, ta kontakt med kansliet per e-post toimisto ät sral punkt fi, eller ändra kontaktuppgifterna via formuläret på Förbundets webbsidor. Därtill kan ändringar göras genom att ringa kansliet på 09 562 5973

Inbjudan till OT-träff under sommarlägret

SRAL bjuder in alla som har haft radioamatörlicens i minst 50 år till sommarlägrets OT-träff. Träffen anordnas i samband med sommarlägret torsdagen den 13 juli. ca kl. 12:30. Evenemanget kommer att hållas i Vierumäki Country Clubs stora sal. Evenemanget pågår i högst två timmar.

Det är ett informellt evenemang, där fritt umgänge och samspråk är en prioritet. I programmet ingår bl.a.
– hälsningar från IARU och SRAL
– kaffe och jordgubbstårta
– minnen, roliga händelser från gångna år

Anmälan till OT-mötet inbegärs senast lördagen den 1 juli. Du kan anmäla dig via lägrets föranmälningslänk som finns både på SRAL:s hemsida och på kesaleiri.oh3ac.fi. Du kan också anmäla dig till mötet genom att mejla förbundets kansli eller kerhomestari@nulloh3ac.fi eller per telefon på 044 7001 599.

Vid anmälan vänligen ange eventuell specialdiet och ange om du har en assistent med dig. Registrering är absolut nödvändig på grund av förhandsarrangemangen för evenemanget.

Country Clubs navigatoradress är Koulutuskeskustie 12, 19120 HEINOLA eller 19120 VIERUMÄKI

Varmt välkommen!

Välkommen till PäijätHami-lägret! Lägret startar onsdagen den 12 juli

SRAL och Lahden Radioamatöörikerho OH3AC välkomnar alla finländska radioamatörer och radiointresserade med sina familjer och vänner till PäijätHami sommarläger ons-sön 12-16 juli i Vierumäki!

Stjärngästerna är den flamboyanta journalisten Maria Veitola och försvarsminister Peter Hultqvist, SM4HCF

På lördagen intervjuar Markku, OH4UI, kändisar med radioamatörbakgrund: mångsysslare Heikki Kulju, OH6ZS, filmregissör Petri Kotwica, OH1CX, mästarseglare Tapio Lehtinen, OH6UBZ, redaktör Maria Veitola och minister Peter Hultqvist, SM4HCF.

Fadern till Maria Veitolas, en mycket känsloväckande och modig journalist, far var Olli, OH5BR. Maria berättar om uppväxten och sin ungdom i familjen till sin kände radioamatörfar och hur hon lyssnade på banden när hon satt i sin fars knä som liten.

Vi har också stulit de svenska amatörernas stolthet, tidigare försvarsminister Peter Hultqvist, SM4HCF; till lägret för att berätta hur det är att vara radioamatör mitt i krigslika händelser i världen. Peters mamma var från Finland och han har en sommarstuga i Åbo skärgård. Vi avslöjar också hanspinfärska OH-anropssignal.

Publiken har möjlighet att ställa frågor till alla kändisar.

DX-stjärna presenterar FT8WW-peditionen

FT8WW var förra vinterns hetaste pedition. Paul, F6EXV; kommer att berätta om peditionen både på galamiddagen och separat i lördagsprogrammet.

Boka dina biljetter till galamiddagen snabbt – snart fullsatt

Galamiddagen hålls fredagen den 14 juli i Country Clubs stora sal. Efter några hälsningar kommer FT8WW-presentationen att höras och ses, och i slutet av kvällen magikern Al Dantes, aka Heikki, OH6ZS; förtrollande magishow. Amerikansk humor.

Det finns inte många biljetter kvar till festen, boka din genast via kerhomestari@nulloh3ac.fi Du vill väl inte missa tillfället?

Radio PäijätHami hörs över hela landet

Lägrets lokalradio hörs runt om i landet enligt följande:

Vierumäki 107,1 MHz, 50 W
Lahtis Radiobacken 100,0 MHz, 100 W
Kouvola Kuusankoski 95,2 MHz, 50 W
Kouvola Kohopää 92,5 MHz, 100 W
Lahtis Nastola 94,5 MHz, 50 W
Lahtis Nastola 107,0 MHz, 50 W
Brahestad 104,4 MHz, 50 W
Programmet innehåller både livesändningar och inspelningar av lägrets presentationer, samt mellanspel från vår egen radioreporter Tias, ​​​​OH3TIA; intervjuer med lägerdeltagare och föreläsare. Musik som mellanmål. Det är värt att lyssna!

Redan över tio personer på förberedande kurser och examina

Lägret har förberedande kurser för alla moduler samt flera examenstillfällen. Det är redan fler än tio personer som har anmält sig. Anmäl dig till gratiskurser och boka en tentamenstid via kerhomestari@nulloh3ac.fi.

Golfkurs torsdag 13.7

En Green Card-kurs kommer också att hållas torsdagen den 13 juli. Du kan fortfarande anmäla dig. Vierumäki organiserar allt, golfklubbor etc. Skaffa dig en ny hobby vid sidan av amatörradio! Anmäl dig till kursen via kerhomestari@nulloh3ac.fi så kan du också delta i fredagens HamiGolf-tävling.

Granskning av DXCC-kort lördag 15.7

Finlands auktoriserade DXCC-kortgranskare Pertti, OG2M; kollar kort nästan hela dagen på lördagen. Pertti deltar också i programmet med sin egen DXCC/LoTW-presentation. Du kan nå Pertti på Country Club genom att fråga lägerinformationen. Kom ihåg att gå till ARRL: DXCC-webbplats för att få rätt blanketter – du sparar tid. Självklart har Pertti också med sig blanketter.

Två lotterier på lägret

Den mycket populära radion Icom IC-7300, donerad av Koneita.com/Utec Oy, kommer att lottas ut bland alla som anmält sig till lägret och fått ett lägerpass.

På lägret kan du även köpa lotter till ytterligare ett lotteri, där bland priserna ingår värdefulla föremål som donerats av till exempel RX-TX-tuote, Koneita.com, Bebek m.fl. På lägret hittar du lotteriförsäljare och en lista över priserna.

Bebeks erbjudande till lägerdeltagare

Bebek har gjort ett bra erbjudande för dem som kommer till lägret. Du kan beställa komponenter och elektronik från deras hemsida bebek.fi – eller till och med beställa varor som inte går att hitta på sajten – och hämta och betala för produkterna i Bebeks butik på lägrets köpgata. Du sparar på portokostnader och besvär.

Skicka frågor om försäkringsärenden i förväg!

Lördag 15.7 kommer Pohjola Oy:s monter finnas hela dagen på lägret med en presentation om amatörradioförsäkring på eftermiddagen. Pohjolas expert tar gärna emot frågor i förväg, för att kunna ge ett direkt svar eller ta upp saken i presentationen. Om du har några frågor om att försäkra din station eller vad som händer när en olycka är framme, skriv till kerhomestari@nulloh3ac.fi

Förra årets meriterade tävlare belönas på lägret

På både lördagens HF- och VHF-forum kommer över 200 priser och certifikat från förra årets tävlingar att delas ut. Kom och hämta ditt pris till publikens applåder. SRAL:s lägerkontor har även äldre priser som inte har levererats till vinnarna. Listan över pristagare uppdateras på lägersidan.

Möjligheten att förannonsera loppmarknadsvaror har öppnats

Om du tar med varor till loppis för försäljning kan du annonsera dem i förväg på lägersidan. På så sätt kan du få en annons och intresserade köpare för produkten i förväg. Du kan slutföra transaktionerna på lägret. Du kan skicka förhandsannonsen till kerhomestari@nulloh3ac.fi.

Gör din egen antenn i antennverkstaden

Du kan bygga en antenn för 70 cm eller 2 meter, varför inte också 4 meter eller för 68 MHz. Kontakta Jesse, OH3CBT i förväg; så att vi kan boka tider som passar dig. Jesse kan nås på antennipaja@nulloh3ac.fi

Du kan även köpa 6 mm aluminiumrör med 1 mm väggtjocklek till ett mycket överkomligt pris. Priset för en stav på sex meter är 3 €. Så praktiskt taget gratis.

Kom också ihåg

– OT-träff torsdagen den 13 juli kl 12:30,
– ta med ditt QSL-kort förQSL-tavlan,
– ta med de utgående QSL-korten till lägrets SRAL-kontor.
Välkommen till PäijätHami sommarläger ons-sön 12-16 juli. Till Vierumäki!

Inbjudan till årsmöte för OHDXF ry

OHDXF ry:s stadgeenliga årsmöte kommer att hållas i samband med Finlands Radioamatörförbunds sommarläger lördagen den 15 juli 2023 med start kl 10:00. Mötesrum Rampsi. Plats för årsmötet är Vierumäki fritids- och sportcenter, Vierumäki.

Mötet behandlar de ärenden som föreskrivs i 11 § i föreningens stadgar.

Välkommen!

Styrelsen

Hamigolf 2023

De radioamatörer som idkar golf är med sina familjer välkomna till den traditionella Hamigolftävlingen på Cookebanan i Vierumäki. Hamigolf går av stapeln i samband med SRAL:s sommarläger fredagen 14.7 med start klockan 12.30. Var på plats minst en halv timme före tävlingen inleds.

Tävlingsanvisningarna finns att ses en halv timme före evenemanget. Spelformen är pb/hcp. Vandringspriset fås av den radioamatör som har bäst resultat i parslag. Greenfee för tävlingen är 66 euro. Tävlingsrundan betalas åt caddiemaster före tävlingen inleds.

Förhandsanmälningar till Juha OH2LQ, juhakotala1 är gmail punkt com eller per telefon 040 5089 698. Anmälningar t.o.m. 6.7.

Nämn namn, förening, exakt utjämning, telefonnummer, behov till golfbil samt andra specialönskemål.

Hämeenlinnan Radioamatöörits pryltorg 27 augusti

Hämeenlinnan Radioamatöörit ry, OH3AA, anordnar återigen det populära pryltorget i klubbhuset på Hakapellontie i Tavastehus söndagen den 27 augusti 2023 mellan kl. 09.00 och 15.00. Beroende på vädret kan en stratosfärisk ballongflygning anordnas.

Det finns ett fåtal platser för husbilar/husvagnar på klubbhusets gård så det är möjlgt att bo där från fredag ​​25.8 efter särskild överenskommelse. För boende, vänligen kontakta klubbens funktionärer exempelvis per e-post oh3aa@nullsral.fi

Mer information om evenemanget finns på klubbens hemsida

Timo OH1NOA/OH1NA är i etern 9-11.7 från Estland

Timo OH1NOA/OH1NA är i etern 9-11. juli från Dagö (Hiiumaa), Estland med anropet ES1NOA/0. Den 10-11 juli är det planerat att aktivera Dagös ESFF-buskar. Målet är också att köra från en fast station i KO18-rutan med FT8. Den 12 juni aktiverar ES1NOA ett ESFF-mål på Estlands fastland. QSL via OH1NOA.

Ny Jaktmästartävling i samband med IARU-tävlingen

Förbundets HQ-stationer förbereder sig inför HF-mästerskapstävlingarna som hålls den 8-9 juli. Även detta år arrangeras en bitävling för OH-stationer. Alla andra OH-stationer utom de stationer som ingår i operationen OH2HQ kan delta i denna tävling. Vinnaren blir den station som först hållit kontakt med OH2HQ på alla band och sändarslag. Inga loggar behöver skickas. Resultatet fås från OH2HQ loggen. I samband med detta arrangeras i traditionell andra en OH-mottagning under tävlingen, lördagen den 8 juli efter bulletinen.

På de lägre banden är staionerna i gång efter bulletinen så länge OH-stationer finns. Frekvenser på CW 1820, 3520, 7020 och på SSB 1849, 3749, 7149 kHz.

Tävlings- och DX-nyheter

Huvudaktiviteten i helgens HF-tävlingar är centrerad kring IARU HF-mästerskapen. Nästa onsdag 12.7 är det redan dags för den fjärde FT8-deltävlingen i FM-serien. Tävlingsinbjudan och resultaten från tidigare tävlingar hittar du på föreningens tävlingssidor.

Bland aktuella DX-peditioner kan nämnas den av iltarianerna anordnade peditionen till Demokratiska republiken Kongo med anropen 9Q1AA och 9Q1ZZ. Peditionen pågår till den 18 juli.

. . . _ . _

Nästa bulletin läses lördagen den 15 juli 2023 kl. 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Lahtis med anropet OH3AC.

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten. Översättning: Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media