Alf Lehtinen, SM5DPP – en verklig radioentusiast i Sverige

Alf Lehtinen föddes i Lovisa (1930 – 2002). Anledningen till att han hamnade i Sverige är troligen arbetsrelaterad. Redan på 1950-talet gick han i tjänst hos Standard Radio (SRT) och var t.ex. med ochutvecklade militärradion Ra200. Den togs i bruk 1959-60. Senare övergick han till försäljningsavdelningen och var framgångsrik och omtyckt i de positionerna. Trots att Alf var en divisionschef, som skulle ha ansvarat för administrativa frågor, ville han jobba på säljsidan.

Jag lärde känna SM5DPP genom QSO:n på banden. Alf pratade finska på ett sådant sätt att man inte kunde urskilja honom som en SM-man. Jag hade redan lärt känna flera SRT-radiostationer på olika fartyg. Ombord på Mt Tervi måste ha funnits en av de första SRT SSB-sändarna i Finland. När man ringde via Helsingfors Radio sade operatören i Helsingfors att det var störningar på frekvensen, men det gick ändå jättebra. Jag vet inte om Alf hade så mycket att säga till om i utformningen och installationen av utrustningen vid den tiden, men jag skulle anse det som fullt möjligt. SRT:s fartygsradiostationer fick förbättrade teknik i snabb takt.

När Raumo Sjöfartsinstitut behövde en fartygsradiostation visste jag var jag skulle beställa den. Alf kom själv för att utreda situationen. Vi blev förvånade över det förmånliga erbjudandet för stationen (OIEI). Vi hade till och med råd att ordna med en riktad antenn med master och utrustning för HF.

Det personliga mötet med Alf var också i övrigt minnesvärt. Det är sällan man träffar en expert som han, som är djupt insatt i saker och ting, och som också var en gemytlig och människonära person. Faktum är att utan stöd från Alf Lehtinen och SRT hade vi fått nöja oss med någon billig simulator eller gammalt skrot. Det var avgörande för våra utbildningsmöjligheter under många år.

Jag höll kontakt med Alf då och då när vi hade tid från jobbet. Efter att han gick i pension åkte han och kompisen runt i USA i en stor husbil och då höll vi kontakten via radio. Besöket i Jakobsberg blev dock inte av. Tydligen hade Alf ett garage fullt med bra radioprylar, och han ville visa upp det. För mig hade det bra räckt med en pratstund.

Alf Lehtinen, SM5DPP gick oväntat bort. Vi förlorade en verklig entusiast inom radiobranschen. Som person och vän var och är han oförglömlig.

Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media