Alf Lehtinen, SM5DPP – suomalainen tosi radiomies Ruotsissa

Alf Lehtinen oli syntynyt Loviisassa (1930 – 2002). Syy, miksi hän joutui Ruotsiin, lienee työperäinen. Hän meni jo 1950-luvulla Standard Radion (SRT) palvelukseen ja oli mm. kehittämässä armeijaradiota Ra200. Se tuli käyttöön v. 1959-60. Myöhemmin hän siirtyi myyntitehtäviin, ja olikin menestyvä ja pidetty niissä tehtävissä. Vaikka Alf oli divisioonan johtaja, jolle olisi kuulunut hallinnolliset asiat, hän halusi toimia myyntipuolella.

Tulin tuntemaan SM5DPP:n bandikusojen kautta. Alf puhui suomenkieltä siten, ettei häntä siitä voinut SM-mieheksi erottaa. Laivoissa olin tutustunut jo useaan SRT:n radioasemaan. Mt Tervissä lienee ollut eräs ensimmäisiä SRT:n SSB-lähettimiä Suomessa. Kun sellaisella laittoi puhelun Helsinki Radion kautta, Helsingin operaattori sanoi, että taajuudella oli häiriötä, mutta meni silti loistavasti. En tiedä, oliko Alfilla silloin laitteistojen suunnittelussa ja asentamisessa paljonkin sanomista, mutta pitäisin sitä täysin mahdollisena. SRT:n laivaradioasemat paranivat tekniikaltaan nopeaa tahtia.

Kun Rauman Merenkulkuopistoon tarvittiin laivaradioasema, tiesin kyllä, mistä se tilataan. Alf tuli itse toteamaan tilanteen. Hämmästelimme laitoksessa edullista tarjousta asemasta (OIEI). Meillä jäi siten jopa varaa järjestää HF:lle suunta-antenni mastoineen ja laitteineen.


Alfin henkilökohtainen tapaaminen oli ikimuistettava muutenkin. Harvoin tapaa hänen kaltaistaan asioihin syvällisesti perehtynyttä asiantuntijaa, joka on samalla myös joviaali ja ihmisläheinen persoona. Tosiasia on, että ilman Alf Lehtisen ja SRT:n vastaantuloa olisimme saaneet tyytyä johonkin halpaan simulaattoriin tai vanhaan romuun. Sillä oli ratkaiseva merkitys koulutus mahdollisuuksiimme moniksi vuosiksi.

Pidimme Alfin kanssa yhteyttä aina silloin tällöin, kun töiltämme ehdimme. Eläkkeelle päästyään hän lähti kaverinsa kanssa kiertämään USA:ta isolla matkailuautolla, ja pidimme silloin radioyhteydenkin. Vierailu Jakobsbergiin jäi kuitenkin tekemättä. Alfilla oli tiettävästi hienoa radiotavaraa autotalli täynnä, ja sitä hän halusi näyttää. Minulle olisi riittänyt hyvin
pelkkä ”nokkakusokin”.


Alf Lehtinen, SM5DPP häipyi manan majoille yht’äkkiä ja yllättäen. Menetimme radioalan tekijän ja harrastajan, joka ihmisenä ja ystävänä oli ja on unohtumaton.

Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media