FT8-tävlingsserien startar – precisering av tävlingsfrekvenserna

Tävlingarna i FT8 finska mästerskapsserien, som fick stor popularitet förra året, startar nästa onsdag, den 10 januari. I år kommer totalt tio tävlingar att hållas, varannan onsdag i månaden kl 18-19, förutom i juni och juli då det är sommaruppehåll. Du hittar tävlingskallelsen och WSJT-X-konfigurationsinstruktionerna på tävlingssidorna.

De fasta frekvenserna 3.580 och 7.080 kHz som användes i tävlingarna förra året fungerade bra, och det var inga betydande störningar på frekvenserna. Nyligen har det förekommit kraftiga störningar på frekvensen 3.580 kHz, med samma bandbredd som en SSB-signal, vilket, när det inträffar, säkerligen kommer att störa tävlingens gång. Andra störningar kan också förekomma på frekvenserna, som inte kan förutsägas eller undvikas.

Av denna anledning har de frekvenser som nämns i tävlingskallelsen ändrats till rekommenderade frekvenser. Detta innebär att om det finns en kraftig störning på den rekommenderade frekvensen under tävlingen, så är det möjligt för stationerna att på eget initiativ flytta t ex 3 kHz uppåt.

Saken har noterats i tävlingsreglerna enligt följande: ”Rekommenderade frekvenser 3.580 kHz och 7.080 kHz. Beroende på trafik- och störningsförhållanden godkänns kontakter även utanför de rekommenderade frekvenserna.

I princip arbetar vi med de rekommenderade frekvenserna, men ifall en kraftig störning kräver det kan man hålla QSOn utanför den rekommenderade frekvensen. Även i flera internationella FT-tävlingar, t ex FT Roundup, ges istället för punktfrekvenser möjlighet att välja frekvenser inom ett bredare område.

Välkomna med alla gamla och nya stationer till årets roligaste QSO-evenemang! Även om benämningen är tävling, är det huvudsakliga syftet att få stationer på banden för att köra QSOn. Om du inte vill ha ditt anrop på resultatlistorna kan du alltid skicka en checklogg eller så behöver du inte skicka en logg alls om du inte vill. På så sätt vill vi göra deltagandet så enkelt som möjligt och sänka tröskeln.

73, HF-tävlingsutskottet

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media