Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 2/2024, 20.1.2024

Denna bulletin läses lördagen den 20 januari 2024 kl 15:00 finsk tid, beroende på konditionerna, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Lappo med anropet OH6ZS.

INNEHÅLL

SRAL:s medlemsavgifter 2024 och digitala tidningen

Det behövs nya krafter till förbundets utskott

Iisalmen Radiokerho OH7AI ry:s stadgeenliga årsmöte

Bulletinläsningsturerna år 2024 delas ut – är du intresserad av att läsa?

OHFF-jakten 2024 har startat

96MHz-tillstånden kommer att fortsätta 2024

SAC 2023-resultaten är klara

Radiokommunikationsövning 15–16 mars

SRAL:s medlemsavgifter 2024 och digitala tidningen

Förbundets höstmöte den 18 november beslutade om medlemsavgifternas storlek för 2024 enligt följande:

  • Full medlemsavgift 69 euro
  • Old Timer medlemsavgift för alla OT-medlemmar 51,75 EUR
  • Ungdomsmedlemsavgift 34,50 euro
  • Klubbmedlemsavgift 69 euro (besvarad klubbinformationsenkät befriar från medlemsavgiften)
  • Junior- och familjemedlemsavgifterna förblir oförändrade 2024.
  • Juniormedlemsavgift 10 euro och familjemedlemsavgift 25 euro.
  • Dessutom beslutades att de som endast prenumererar på digitidningen, det vill säga de som avstår från papperstidningen, får 5 euro rabatt på medlemsavgiften. I december är det möjligt för medlemmarna att meddela om de prenumererar enbart på digitidningen. Förfrågan stänger i januari och anmälan är bindande. Du kan svara på förfrågan på förbundets webbsida.

Mottagningen av digitidningsprenumerationer stängs den 28 januari 2024 så fyll i blanketten i tid.

Det behövs nya krafter till förbundets utskott

Förbundets styrelse kommer att fastställa sammansättningen av utskotten i början av 2024. Tyvärr har vissa utskotts verksamhet avtagit, och även de återstående behöver nya krafter. Dessutom uppmanas utskotten att rotera ledarskapet, så att arbetsbördan inte ackumuleras år efter år på samma personers axlar. Genom att växla ledaransvaret finns också möjlighet att förnya gamla verksamhetsmodeller och utveckla nya perspektiv på genomförandet av saker och ting.

Förbundets utskott och andra årligen valda förtroendeuppdrag kan ses på förbundets hemsida. Om du har idéer och ork att bidra till utvecklingen av något delområde är det nu rätt tid att anmäla ditt intresse. Du kan anmäla din beredskap direkt till nuvarande utskottsledare eller till förbundets kansli.

Bulletinläsningsturerna år 2024 delas ut – är du intresserad av att läsa?

Kanslibulletinen läses på finska i radio på lördagar kl. 15.00 finsk tid från Grankulla, Lappo, Åbo och i varierande grad även från andra orter. Frekvenserna är 3685 kHz LSB och 7070 kHz LSB. Om lördagen eller den föregående fredagen är en allmän helgdag läses bulletinen inte.

Lästurena för 2024 håller redan på att delas ut. Om du till exempel vill ha lästurer med klubben eller höra mer om uppgiften, vänligen kontakta Förbundets kansli per mail – toimisto@nullsral.fi

Ett smärre arvode betalas för läsning.

Kolla in bulletinerna på förbundets hemsida

OHFF-jakten 2024 startar

OHFF-gemenskapens OHFF-jakt inleddes på nyårsdagen. Den stränga kölden har inte hindrat framfarten, för ett trettiotal buskar har redan aktiverats av tio olika operatörer. Till exempel har Pasi OH1MM aktiverat mer än 10 buskar från terrängen och från bilen, medan Pontus OH6OG skidade till Vuokatti naturskyddsområde och körde från terrängen i över 30 minusgrader! Även hemstationerna har varit aktiva, eftersom det redan finns mer än 130 olika OH-anrop i operatörernas loggar.

Du hittar jaktens regler och partnerinformation här. Vem som helst kan delta från sin hemstation i reglernas ”A-klass” och samla in varuprislotter – en lott fås för var femte buske. Det är lätt att samla OHFF-objekt eftersom jägaren inte behöver föra logg över de stationer hen kontaktat. Det finns alla möjliga priser som passar för temat: trådantenner, pannlampor, CW-nycklar, muggar, fästingpincetter etc. Läs mer i guiden.

I praktiken kan du följa med när stationerna är i gång från ”Agendan” och förflyttningarna på banden på WWFF-klustret. Den bästa källan är OHFF-klustergruppen via telefonens WhatsApp, dit bara bandtips i realtid över finländska OHFF-stationer skickas; se anslutningsanvisningarna i buskjaktsreglerna.

1296MHz-tillstånden kommer att fortsätta 2024

1296MHz-tillstånd för år 2024 fortsätter med särskilda tillstånd för det anhållna segmentet. Tillståndet bör sökas eller förnyas på radiotaajuudet@nulltraficom.fi. FinaQSOn på 23cm bandet.

SAC 2023-resultaten är klara

151 radioamatörer deltog från Finland och 140 från Sverige – Finland fick 32 miljoner poäng och Sverige fick 27 miljoner. 1800 loggar kom in och det var deltagare från hundra DXCC-länder. De nya metoderna för loggkontroll användes för första gången. Ett speciellt omnämnande förtjänar CW och SSB singlevinnarna OH1TM och OH8LQ samt multi-multiteamet OH7K.

Tack igen till alla som drog sitt strå till stacken för Finlands segerfest! Detaljerade resultat finns på SAC:s webbplats

Radiokommunikationsövning 15–16 mars

Pohjois-Karjalan radiokerho anordnar en rikstäckande radiokommunikationsövning den 15-16 mars med stöd av MPK Savo–Karjalas träningscenter i Joensuu.

Vid behov får de som kommer till ledningsstationen lära sig grundläggande användning av radion Icom IC-7300 och får grundläggande information om HF-antenner och meddelandetrafik.

Personer med radioamatörkvalifikationer kan delta i övningen på distans från sina egna stationer.

Anmälan till övningen senast den 4 mars 2024.

Mer information på MPK:s hemsida och av Tommi (OH7JJT).

Välkommen med!

. . . _ . _

Nästa bulletin läses lördagen den 27 januari 2024 kl. 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Lappo med anropet OH6ZS.

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten. Översättning: Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media