Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 6/2024, 17.2.2024

Denna bulletin läses lördagen den 17 februari 2024 kl. 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Lappo med anropet OH6ZS.

INNEHÅLL

SRAL:s e-post med eget anrop kommer att upphöra den 2 mars 2024

Förändringar gällande QSL-kretsansvariga

Medlemsklubbarnas årsmöteskallelser

Lylyn Viestivarikkos radioklubb (OI3V) informerar

Tuomas, OH5JJL och G-QRP Clubs 50 år

OHFF-jakten har startat livligt

Signalvapenslagets årsdag tisdagen den 5 mars

Radiokommunikationsövning 15– 16 mars

SRAL:s e-post med eget anrop kommer att upphöra den 2 mars 2024

Under de senaste par åren har det förekommit allvarliga problem i förbundets egetanropstjänst. Många viktiga e-postmeddelanden har gått förlorade, vilket har orsakat frekventa tillförlitlighetsproblem i kommunikationen. Grundorsaken till problemen är det globala förtroendesystem som utvecklats av e-postleverantörerna, som ofta tolkar e-postmeddelanden från små operatörer som t.ex egetanropstjänsten som skräppost och förhindrar att de vidarebefordras.

Webbarbetsgruppen kommer att avsluta SRAL:s e-postadresser för egetanrop lördagen den 2 mars 2024, varefter e-postmeddelanden som skickas till sådana adresser inte längre kommer att vidarebefordras.

E-postadressen för egetanrop är en e-postadress i formatet egetanrop@nullsral.fi (t.ex. OH2ABC@nullsral.fi), som vidarebefordrar e-postmeddelandet till en personlig e-postadress.

För mer information och vad du bör göra ifall du använder egetanropstjänsten, läs på finska här.

Förändringar gällande QSL-kretsansvariga

QSL-byrån vidarebefordrar utgående QSL-kort från SRAL-medlemmar till QSL-byråerna i andra länder och till OH-distriktsmanagers och medlemmarnas inkommande kort till OH-distriktsmanagers. Den nya QSL-manager i OH8-distriktet är Toni Saarimaa OH8TS. Adressen för QSL-sändningar är Saarelantie 1, 91910 Tupos. Han nås per e-post: hallitus@nulloh8aa.fi

Läs mer om QSL-kortservicen på förbundets sidor

Medlemsklubbarnas årsmöteskallelser

  • Turun Radioamatöörit ry OH1AA:s stadgeenliga årsmöte hålls torsdagen den 22 februari. kl 18:00. Mötet hålls i föreningens lokaler i Sommelo, Sommelovägen 61 Åbo.
  • Tornion Radiokerho ry, OH9AR:s stadgeenliga årsmöte hålls tisdagen den 27 februari. kl 18.00 i klubbens lokaler, Jokivarrentie 850, 95500 Torneå.
  • Årsmötet för OH2AP Keski-Uudenmaa Radioamatöörit ry hålls torsdagen den 29 februari. kl 18 hos Olli OH2OW, adress Torpantie 7, Träskända. På mötet behandlsas stadgeenliga ärenden.
  • Årsmötet för Elimäki Radioamatöörkerho ry OH5AE hålls i centrala Elimäki i Pulju bygdegård lördagen den 2 mars. från kl 14.00. Stadgeenliga årsmötesärenden.

Lylyn Viestivarikkos radioklubb (OI3V) informerar

Välkommen till den förnyade hemsidan för Lylyn Viestivarikkos radioklubb, som presenterar den aktuella amatörradioverksamheten och historian om den militära radiohobbyn. Radioamatörverksamheten erbjuder många möjligheter för alla hobbyutövare- och reservister som är intresserade av radioteknik och kommunikation och vistelse i naturen, och som vill pröva nya former av aktiviteter vid sidan av traditionell reservistverksamhet. Besök Juupajoki Reservisters hemsida

Tuomas, OH5JJL och G-QRP Club 50 år

Tuomas, OH5JJL, firar i år G-QRP-klubbens 50-årsjubileum samt sin personliga 50-årsdag med anropet OH50LOW. Tuomas kör alla QSO:n som QRP och huvudsakligen på CW. QSL via byrån och eventuellt LOTW.

OHFF-jakten har startat livligt

OHFF-gemenskapens ”Buskjakt” 2024-kampanj har startat riktigt aktivt. Under januari aktiverades minst 64 olika OHFF-objekt runt om i Finland av ett 20-tal operatörer; antalet är nästan som under de traditionella sommarmånaderna, trots den starka kölden. Läs mer om ämnet på SRAL:s webbplats och OHFF-gemenskapens webbplats.

Signalvapenslagets årsdag tisdagen den 5 mars

Årsdagen för signalvapenslaget firas tisdagen den 5 mars. Radioamatörklubbstationer relaterade till det nationella försvaret kommer att aktiveras igen med OI-anropssignaler.

Glöm inte att anhålla om det stiliga OI-awardet efter att du har samlat in 10 OI-anrop. Awardmanager är Timo OH7JHA, skicka anhållan till oh7jha@nullgmail.com.

Välkommen med!

Marko Päätalo OH2LGW

Förbindelseperson för SRAL OI klubbarna

Radiokommunikationsövning 15–16 mars

Pohjois-Karjalan radiokerho anordnar en rikstäckande radiokommunikationsövning den 15-16 mars med stöd av MPK Savo–Karjalas träningscenter i Joensuu.

Vid behov får de som kommer till ledningsstationen lära sig grundläggande användning av radion Icom IC-7300 och får grundläggande information om HF-antenner och meddelandetrafik.

Personer med radioamatörbehörighet kan delta i övningen på distans från sina egna stationer.

Anmälan till övningen senast den 4 mars 2024.

Mer information på MPK:s hemsida och av Tommi (OH7JJT).

Välkommen med!

. . . _ . _

Nästa bulletin läses lördagen den 24 februari 2024 kl. 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna, på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Åbo med anropet OH1T.

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten. Översättning: Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media