Radioamatööri-lehti

Radioamatööri-lehti

Oheismateriaali

Radioamatööri-lehden artikkeleiden oheismateriaalia


Radioamatööri-lehti on Suomen Radioamatööriliitto ry:n virallinen äänenkannattaja, joka postitetaan jokaiselle liiton jäsenelle (poislukien perhejäsenet). Lehteä voi myös tilata erikseen. Lehti ilmestyy vuonna 2017 11 kertaa.

Radioamatööri -lehti tarjoaa lukemista niin vasta-alkajalle kuin "vanhalle konkarille". Harrastuksen eri osa-alueiden erikoispalstat keskittyvät syvemmin omiin aiheisiinsa, näitä ovat esimerkiksi: Radiourheilu, VHF-palsta ja Kysy elmeriltä. Tekniikka-aiheisia artikkeleita julkaistaan niin rakennusohjeiden kuin yleisteknillisten artikkeleidenkin muodossa.

Lisäksi lehti julkaisee matkakertomuksia, tavarapörssiä (osto- ja myynti-ilmoituksia) sekä muuta radioamatööritoimintaa koskevaa ja kiinnostavaa aineistoa.

Radioamatööri-lehti on pdf-muodossa SRAL:n jäsenten luettavissa jäsensivuilla.

Lehti on saatavissa näkövammaisille Näkövammaisten Keskusliiton kautta.


Uusin lehti

Postitetaan 4.4.2017.

Lehden kansi. Lehdessä muun muassa:

 • Reaktori pääkaupunkiseudun talviloman toimintakeskus nuorille
 • Puheenjohtajan palsta: Kansainvälinen radioamatööripäivä ja markkinointi
 • Kevätpäivät Kouvolassa
 • Kouvolaan koulutusta uudistamaan
 • LoTW - suomalaisempi sähköinen QSL-palvelu


 • Lehdelle etsitään avustajia

  Oletko kiinnostunut kirjoittamisesta ja/tai kuvaamisesta? Radioamatööri-lehdelle etsitään avustajia. Avustaja voi asua missä päin Suomea tahansa. Hän voi esimerkiksi tehdä henkilöhaastatteluja tai käydä tekemässä juttua paikallisesta kerhosta tai lähialueen tapahtumista. Avustaja voi itse ideoida jutun aiheita ja kirjoittaa myös sellaisista aiheista, joille toimitus etsii kirjoittajaa. Kirjoituksista ja siitä mihin lehden numeroon ne tulevat sovitaan lehden toimituksen kanssa etukäteen.

  Työvälineiksi riittää tavallinen digikamera ja tietokone. Kyseessä on vapaaehtoistyö. Mitään erillistä korvausta työstä ei voida maksaa. Kirjoituksista maksetaan kuitenkin kirjoituspalkkio.

  Lisätietoja saa Annikalta, OH2HSJ, oh2hsj ät sral piste fi tai (09) 562 5988.


  Toimittajakoulun 2012 esitelmiä

  Kirjoitus- ja kuvausohjeet

  Radioamatööri-lehti ottaa mielellään vastaan kuvia ja kirjoituksia.

  Tekstit:
  • Mielellään rtf-muodossa (rich text format). (Esimerkiksi Wordilla kirjoitetun tekstin voi tallentaa rtf-muotoon valitsemalla tallennettaessa em. tiedostomuodon.) Myös doc-, txt- ja docx-muodot ovat ok.
  • Kilpailutuloksia yms. voi lähettää Excelin xls- tai xlsx-muodossa.
  • Hätätilassa sähköpostin vartalossa tai paperilla.
  • Huom. älä lähetä korppuja. Toimituksella ei ole enää yhtään korppuasemaa.
  • Lähetä mielellään kirjoituksesta vasta valmis versio. Jos kirjoitukseen tulee lähettämisen jälkeen korjauksia, lähetä vain korjattavat kohdat.
  Kuvat:
  • Paperikuvista skannatut valokuvat, 300-400 dpi, mielellään TIF-tallennusmuodossa.
  • Skannatut yksiväripiirrokset, esim. kytkentäkaaviot, 800 dpi, mielellään TIF-tallennusmuodossa.
  • Paperikuvina postissa SRAL:n toimistolle. Huom. toimituksella ei ole mahdollisuutta skannata negoja ja dioja.
  • Myös psd-muodossa olevia kuvia voi lähettää. Jos käytät useita tasoja (layers), huomaa että tasot kasvattavat tiedostokokoa. Lähetä siis mieluiten versio, jossa tasot on yhdistetty yhdeksi tasoksi.
  • Digikameralla otetut kuvat käyvät yleensä hyvin lehteen, jos niitä ei ole otettu kameran pienimmillä resoluutioasetuksilla. Käytä mieluiten suurinta mahdollista resoluutiota. Joistakin kameroista saa kuvia ulos myös TIF-muodossa, mutta suuren koon ja hitauden vuoksi tätä asetusta ei kannata käyttää. JPG-kuvat kelpaavat hyvin.
  • Koska kannessa on useita kuvia, eikä yhtä suurta, kuvilta ei vaadita valtavaa kokoa. Esimerkiksi lokakuun 2007 lehden kannen kuvat olivat jpg-digikuvia, joiden koko oli 2592 x 1944 pikseliä, 180 dpi.
  • Nykyään joillakin kännykkäkameroilla voi jo kuvata hyvälaatuisia kuvia, jotka kelpaavat lehteen. Huomaa kuitenkin, että kaikkien kännykkäkamerakuvien laatu ei välttämättä vastaa tavallisella digikameralla otetun kuvan laatua. Kännykkäkamerakuvat voivat olla sotkuisia, rakeisia ja värivirheellisiä, mustavalkosivuilla värivirhe ei tosin haittaa. Kännykkäkamerakuvat voivat olla myös niin pieniä, että niitä voi julkaista korkeintaan yhden palstan levyisinä kuvina. Esimerkiksi kännykkäkamerakuva resoluutiolla 1280 x 1024, 72 dpi, kelpaisi yhden palstan kuvaksi, kännykkäkamerakuva 1600 x 1200, 300 dpi, olisi kahden palstan levyinen kuva.
  • Huomaa, että GIF-kuvat on tarkoitettu internet-käyttöön, ruudulta katsottaviksi ja niiden laatu on liian huono lehteen.
  • Kun teet piirrokset ruutupaperille, anna aikaa, että joku piirtää ne uudelleen tietokoneella.
  Älä koskaan:
  • Upota kuvia Word-dokumenttiin.
  • Taita tekstiä Word-ohjelmalla.
  • Nosta kuvan resoluutiota kuvankäsittelyohjelmassa, esimerkiksi 72 dpi:tä 300 dpi:n. Kuvasta saattaa tulla suttuinen ja pikselöitynyt. Resoluution nostaminen ei paranna kuvan laatua.
  Lisätietoja saat päätoimittajalta.

  Lähetä aineistot sähköpostiliitteenä ra-lehti@sral.fi   tai postitse cd:llä. Voit myös tuoda aineistoa toimistossa käydessäsi usb-tikulla.


  Radioamatööri-lehden kirjoituspalkkiot

  Radioamatööri-lehdessä julkaistuista kirjoituksista ja valokuvista maksetaan kirjoituspalkkiota. Palkkiot maksetaan kaksi kertaa vuodessa: alkuvuoden palkkiot kesälomien jälkeen ja loppuvuoden palkkiot seuraavan vuoden tammi- tai helmikuussa. Alle 10 euron kirjoituspalkkioita ei makseta.


  Ilmoitushinnat 1.1.2016 alkaen

  Etukansi 2.303 eur.
  2. ja 3. kansi 451 eur.
  Takasivu 494 eur.
  1/1 sivu 399 eur.
  1/2 sivu 252 eur.
  1/3 sivu 233 eur.
  1/4 sivu 185 eur.
  Palstamillimetri 0,93 eur.
  Värilisä/väri 133 eur.


  Yhteystiedot

  Päätoimittaja Annika Salmenlinna, OH2HSJ, p. (09) 562 5988 tai sähköpostilla oh2hsj@sral.fi
  Postiosoite: Suomen Radioamatööriliitto ry., PL 44, 00441 HELSINKI
  Aineiston sähköpostiosoite: ra-lehti@sral.fi

  Tilaushinnat

  (Suomen Radioamatööriliiton jäsenillä lehti sisältyy jäsenmaksuun.)

  Kotimaa: 55 euroa.
  Ulkomaan pintaposti: 55 euroa.
  Lentoposti: 69 euroa.