Harrastus

Harrastus

Radioamatööritoiminta on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Mukana harrastuksessa on kaikenikäisiä aina koululaisista eläkeläisiin. Tapoja harrastaa radioamatööritoimintaa on monia.

Radioamatööri voi pitää yhteyksiä muiden harrastajien kanssa ympäri maailman. Yhteyden aikana kerrotaan aseman kutsumerkki sekä se miten hyvin toista radioamatööriasemaa kuullaan. Useimmiten kerrotaan myös nimi ja oman aseman sijaintipaikka. Radioamatööriyhteys voi olla hyvin lyhyt tai jutustelemaan voi jäädä pidemmäksi aikaa. Yhteyksiä voi pitää puheella, sähköttämällä, dataa tai kuvia lähettämällä.

Radioamatööri voi rakentaa itse laitteita ja antenneita. Suomen radioamatööriliiton tapahtumissa ja paikalliskerhoilla järjestetään antenni- ja rakentelupajoja.

DX-peditio tarkoittaa sitä että radioamatöörit menevät pitämään yhteyksiä maihin, joista on harvoin radioamatööriasemia äänessä. Retkikohteen ei tarvitse olla kaukana. Radioamatöörit saattavat rakentaa radioaseman esimerkiksi majakalle tai korkealle mäelle. Jotkut myös pitävät yhteyksiä kansallispuistoista tai luonnonsuojelualueilta.

Radioamatööriharrastuksen voi yhdistää myös suunnistukseen. Radiosuunnistuksen (ARDF) idea on etsiä metsään piilotetut rastit eli radiolähettimet oman vastaanottimen avulla.

Suomen Radioamatööriliitto on Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenyhdistys. Monet radioamatöörit osallistuvat Vapepan harjoituksiin ja tehtäviin.

Liiton toimisto on kiinni.

Toimisto on suljettu / Kansliet är stängt 26.-27.8.

Toimisto on suljettu torstaina 22.8. sekä maanantaina 26.8. ja tiistaina 27.8. Kansliet är stängt 26.8. och 27.8 ...
Lue lisää
Kanslibulletin på svenska läses på söndagar.

Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 29/2019, 17.8.2019

Denna bulletin läses söndagen 18.8. kl. 15.00 finsk tid från Vasa med anropet OH6A på frekvensen 3720 kHz. INNEHÅLL * ...
Lue lisää
Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.

Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 29/2019, 17.8.2019

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 17.8. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella ...
Lue lisää
Kuulokkeet, kartta ja kompassi.

ARDF PM-kisat / ARDF NM-tävlingar 16.-18.8.2019

Tulevana viikonloppuna 16.8.-18.8. käydään radiosuunnistuksen (ARDF) pohjoismaiset mestaruuskilpailut Kongsbergissa, Norjassa. Suomesta lähtee edustamaan viiden hengen joukkue. Kisakuulumisia ja tuloksia luvassa ...
Lue lisää
Märketin majakka kallioisella luodolla matalan lammikon takana.

Kansainvälinen majakka-ja majakkalaivaviikonloppu /Internationellt fyr- och fyrskeppsveckoslut, ILLW, 17-18.8.2019

Kansainvälinen majakka-ja majakkalaivaviikonloppu, ILLW,  järjestetään vuosittain elokuun kolmantena viikonloppuna. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 17.-18.8.2019. Tapahtuma alkaa lauantaina klo 0001 UTC ...
Lue lisää
Kanslibulletin på svenska läses på söndagar.

Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 28/2019, 10.8.2019

Denna bulletin läses söndagen 11.8. kl. 15.00 finsk tid från Vasa med anropet OH6A på frekvensen 3720 kHz. INNEHÅLL * ...
Lue lisää

Tervetuloa kokeilemaan

Radioamatöörin on suoritettava pätevyystutkinto, mutta ilman sitäkin voi tutustua harrastukseen.

Kuka tahansa voi pitää yhteyksiä radioamatööriasemalta radioamatöörin valvonnassa. Tällaisia ns. second operaattori -yhteyksiä voi mennä kokeilemaan vaikka paikalliselle radioamatöörikerholle.

Kuka tahansa voi osallistua radiosuunnistusharjoituksiin ja -kilpailuihin.

Harrastuksen voi myös aloittaa kuuntelija-amatöörinä radioamatööritaajuuksia kuunnellen. Suomen Radioamatööriliiton jäsenet saavat halutessaan oman kuuntelija-amatööritunnuksen. Radioamatööritaajuuksia voi lisäksi kuunnella ilman radioa erilaisten netissä olevien vastaanottimien kautta.