Sanasto

Sanasto

Mitä tarkoittaa, kun radioamatööri toivottaa toiselle 73? Mikä on rigi? Kuka on se roogeri, jota aina toisellaan radioamatööritaajuuksilla? Sanastosta löydät vastauksen.

Radioamatööreillä on oma slanginsa. Monet sanat tulevat englannin kielestä, kuten taajuusaluetta tarkoittava sana bandi (englanniksi band).

Jotkut sanat ovat alun perin olleet sähkötyskäytössä. Sähkötyksessä käytetään paljon lyhenteitä. Esimerkiksi radioamatööriaseman sijaintipaikkaa tarkoittava QTH on sähkötyslyhenne, jonka alkuperäinen merkitys on “asemani sijainti on…”. Nykyään puheyhteyksissäkin puhutaan yleisesti “kuuteehoosta”.

Yksi arvoituksellisimmista sanoista lienee radioamatööriä tarkoittava hami (myös muodossa hamssi), englanniksi ham.

Sanalla ei ole mitään tekemistä englannin kielen kinkkua tarkoittavan sanan kanssa. HAM oli 1900-luvun alkupuolella erään amerikkalaisen radioamatööriaseman kutsumerkki. Tuolloin radioamatööreillä ei vielä ollut virallisia kutsumerkkejä. Kutsu HAM tuli kolmen radioamatöörin sukunimien alkukirjaimista.

Vuonna 1911 radioamatööritoiminta aiottiin kieltää Yhdysvalloissa. Yksi HAM-aseman radioamatööreistä, Albert Hyman, teki tohtorinväitöskirjan kyseisestä lakiesityksestä. Hän lähetti siitä kopion senaattorille, joka oli lakiesityksen tehneen komitean jäsen. Tämän johdosta Hyman kutsuttiin komitean kuultavaksi. Lopulta asia eteni Yhdysvaltojen kongressiin ja radioamatööritoiminta sai jatkua. Kutsumerkki HAM jäi elämään kaikkia radioamatöörejä tarkoittavana terminä.

Sanasto perustuu osittain Reino Janhusen, OH2HK, Termipakkiin.