Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Perustietoa Vapepasta

Työkaluja

Tilasto hälytystehtävistä

Lausunnot, raportit, uutiset ym.

Esitelmät

HAMDR

Turva 2008-harjoitus

Turva 2003-harjoitus

Mikä on VAPEPA?

Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu eli VAPEPA on organisoitua, johdettua ja viranomaisia tukevaa kansalaistoimintaa. Suomen Radioamatööriliitto kuuluu VAPEPAan yhtenä sen jäsenjärjestönä.

Vapaaehtoisessa Pelastuspalvelussa on mukana 50 järjestöä ja nämä yhdessä muodostavat maahamme 1 500 itsensä omin varoin kouluttautunutta ja kalustettua hälytysryhmää. Tähän turvallisuusverkostoon kuului vuonna 2000 30 000 ihmistä. VAPEPA:n koordinaatiojärjestönä toimii Suomen Punainen Risti. Yhteistyössä SPR on ainoastaan yksi jäsenjärjestöistä, joskin sen joukoista tulee yli puolet hälytysryhmien kenttäväestä.

VAPEPA toimii aina ja vain viranomaisten käskystä, viranomaisten johtamana ja vain sellaisissa tilanteissa joissa viranomaisen omat voimat eivät yksin riitä ko. tilanteen hoitamiseen. Suurin VAPEPA:n työsarka valtakunnallisesti on kadonneiden henkilöiden etsinnät, mutta tehtävien määrä ja laatu vaihtelevat runsaasti paikkakunnittain.

Viestivalmiuksia hälytystehtävän paikalliseen viestitystarpeeseen on mm. SPR:llä, partiolaisilla, metsästäjillä ja reserviläisillä. Laajoihin viestiyhteyksiin valmiuksia on vain radioamatööreillä. Yli 4000 jäsentä käsittävä Suomen Radioamatööriliitto (SRAL) on Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun ainoa viestialan järjestö. Viranomaisten on mahdollista käyttää radioamatöörejä VAPEPA:n yhteistyön kautta tai tarpeen mukaan ottaa yhteyttä suoraan radioamatöörien hälytysryhmiin.

SRAL:n Vapepa-organisaatio muodostuu:
  • Liiton valtakunnallisesta Vapepa-ohjaajasta, jolla on apunaan viisihenkinen Vapepa-valiokunta.
  • Alueellisesti käytettävissä on 14 vanhan läänijaon mukaisiin OH-alueisiin nimettyä Vapepa-piiriohjaajaa ja avustavaa VAPEPA:n piiriohjaajaa. Nämä vastaavat maakuntatason VAPEPA-yhteistyöstä ja ohjaavat maakuntien kerhojen Vapepa-ohjaajien toimintaa.
  • Paikallistasolla Vapaaehtoiseen Pelastuspalveluun sitoutuneissa radioamatöörikerhoissa on aina kerhon Vapepa-ohjaaja (59 kpl), joka vastaa oman paikallistason radioamatöörien organisoitumisesta Vapepa:n yhteistyöhön ja hälytysryhmiin.
Kerhojen radioamatöörit muodostavat hälytysryhmiä, jotka organisoituvat VAPEPA:n Aluetoimikuntien, tai Paikallistoimikuntien hälytysvahvuuksiin. Tämän lisäksi radioamatöörejä on runsaasti muiden järjestöjen hälytysryhmien joukoissa. Radioamatöörejä voidaan arvioida olevan hälytysryhmissä noin 250 henkeä ja tukitoimiin on saatavissa n. 150 henkeä. Jos, olet kiinnostunut Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun toiminnasta, ota yhteys oman radioamatöörikerhosi vapepa-ohjaajaan. Jos kerhossasi ei ole vapepa-ohjaajaa, ota yhteys vapepa-piiriohjaajaan tai SRAL:n valtakunnalliseen vapepa-ohjaajaan.

Suomen Radioamatööriliiton VAPEPA-ohjaajat

SRAL:n alueelliset vapepa-ohjaajat

Turva-toiminnan jatko

Vapepa:n asiakirjapohjat

Asiakirjat ovat PDF-muodossa. Niiden lukemiseen tarvitset ilmaisen Adobe Acrobat Reader-ohjelman. Lataa ohjelma tästä.

Apuvälineet

Poliisin ja Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun yhteistoiminta