Leo Antman, OH7ND, OH2NY

Leo Antman
Leo Antman, OH7ND Kuopiossa 1934 kokeilemassa yhteyksiä 56 MHz:llä Kallaveden jäälle Eino Toivasen, OH7NF kanssa. Kuva: Heikki Antmanin kokoelmasta.

VHF-pioneeri jo 1930-luvulla Kuopiossa

Leo Antman, OH7ND, OH2NY (1905-1966) kuului jo varhain siihen harvalukuiseen OH-asemien joukkoon, joka uskoi VHF/UHF-alueiden käyttökelpoisuuteen radioamatööriliikenteessä. Tämän Leo oli oivaltanut jo 1920-luvun lopulla siirtyessään HF-alueen yläpäähän 28 MHz:lle ja tehden siellä lupaavia tuloksia auringonpilkkumaksimin aikana 1927-29.
Varhaisimmat viiden metrin, 56 MHz, kokeet tehtiin helmikuussa 1934 Kallaveden jäällä Kuopiossa. Leon kokeilukaverina oli Eino Toivanen, OH7NF (1901-1969). Heillä oli rigeinä kannettavat transceiverit, joissa oli tehoa alle watti ja antennina dipoli. Parhaimmillaan he saavuttivat 16 km yhteysetäisyyden ja hinaajasta rantaan jopa 21 km etäisyyden.
Muutettuaan etelään Leo, nyt OH2NY, jatkoi VHF-kokeiluja 144 MHz:llä kideohjatulla lähettimellä, ja tuloksia alkoi syntyä. Ensimmäinen kahden metrin yhteys Suomessa pidettiin 21.3.1949 välillä Leo Antman, OH2NY – OH2OK, Otto Pätäri. Neitseellinen kahden metrin bandi oli näin avattu radioamatööriliikenteelle.
OH2NY oli jatkanut VHF-kokeiluja myös kuudella metrillä eli 50 MHz:llä vuoden 1948 pilkkumaksimin aikana hyvin tuloksin. 4.6.1948 klo 19,22 syntyi ensimmäinen yhteys rajojemme ulkopuolelle Englantiin G5DB:n kanssa. OH2NY:llä oli tehoa 100 wattia ja puoliaaltodipoli. Näin kuusi metriä oli avattu DX-liikenteelle. Kesä -48 oli antoisa muillekin kokeilijoille, joita olivat mm. Paavo Kantanen, OH2PK (sk), Toivo Leiviskä, OH2NV (sk) ja Otto Pätäri, OH2OK (sk).
Leo Antman, OH2NY jatkoi kokeiluja VHF/UHF-alueilla Toivo Leiviskän, OH2NV kanssa. Heillä molemmilla oli toimivat laitteet ja yhteys 432 MHz:llä. Pyrkimys oli vielä ylemmäs eli 1296 MHz:lle, mutta sen bandin yhteydet jäivät toteutumatta. – VHF/UHF-pioneerin aika tuli mittansa päähän.
Leo Antman liittyi SRAL:n jäseneksi 1924. Leo Lindellin palkinnon n:o 1 hän sai 1936 ansioistaan VHF/UHF-tekniikan edistäjänä ja suunnan näyttäjänä. Leo Antman oli koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän työskenteli ennen sotia koulutustaan vastaavissa tehtävissä maanmittauslaitoksessa, sotien jälkeen Leo toimi Pohjolassa palotarkastajana, viimeksi Leo oli Valtion palokoulun johtajana Otaniemessä 1962-1966.
Leo Antman, OH7ND oli talvisodan kynnyksellä perustetun apuradioverkon jäsen. Hän oli suorittanut I lk sotilasradiosähköttäjätutkinnon maaliskuussa 1939. Talvisodassa Leo oli rintamapalveluksessa Laatokan koillispuolella viestijoukkueen johtajana ja jatkosodan aikana komennettuna Päämajaan. Tuntolevyn numero oli 000039.
Reino Janhunen, OH2HK
Heikki Antman, OH2BGC

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media