Kalevi Ahti, OH2SB, OH2PT, merkittävä tekniikka- ja hallintomies

Kaksi miestä puvuissa.
Kalevi Ahti, OH2SB (oikealla) ja Armas Häkkänen, OH2NQ muodostivat SRAL:n radioamatöörien tutkintoparin monien vuosien ajan 1950-luvulla. Kuva: SRAL arkisto.

 
Kalevi Ahti, ex. OH2SB, OH2PT
 
Kalevi Ahti kuuluu niihin menneen radioamatöörimaailman vaikuttajiin, joiden saavutukset ovat jääneet historian hämärään, mutta jotka muistelun todella ansaitsevat. Aika on tosin tehnyt tehtävänsä henkilötietojen osalta. Tietoa olisi ollut tarjolla, sillä hänen poikansa Elja Ahti oli aikoinaan tuttu, mutta Eljakin, ex. OH2BCW on siirtynyt manan majoille. Niin isä kuin poika palvelivat Posti- ja lennätinhallituksen radio-osastossa. Isä Kalevi hallintomiehenä ja poika Elja radiolaboratoriossa, vaikka alun perin oli toisen alan di.
 
Joitakin tiedonmurusia Kalevi Ahdista kuitenkin löytyi. Ensimmäisenä niistä on maininta sodanaikaisesta Viipurin ja Kannaksen radiomiinojen eliminoinnista, jossa Ahti oli mukana: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/02/suomalaisten-suosikkipolkka-kelpasi-jopa-miinantorjuntaan.
 
Jatkosodan aikaan liittyy myös seuraava havainto Kalevi Ahdista julkaisussa: ”Päämajan salainen radiokeskus”. Heikki Huttunen, Jesse Kananen, Martti Susitaival ja Tapio Teittinen. Kalevi Ahti esiintyy tämän julkaisun sivulla 77 radiosähköttäjien valioluokan tutkintojen päättäjäiskuvassa, Rantakylä 27.4.1942. Löytynyttä tietoa selvitin näin: ”Insinöörikapteeni Kalevi Ahti (ex. OH2SB) erottuu joukosta pituutensa vuoksi. Hän osoitti sodan aikana monipuolista teknistä tietoa ja taitoa tehtävissään, kuten mm. radiomiinojen eliminointi Viipurissa osoittaa. Viestiosasto 1 antoi hänelle tehtäväksi suunnitella ja johtaa REO linja-autoihin asennettavien radioasemien rakennustyöt.” Toisin sanoen Ahti kuului niihin radiomiehiin ja radioamatööreihin, jotka Hallamaa oli rekrytoinut alaisiinsa yksiköihin.
 
Kalevi Ahti joutui PLH:n radio-osaston yli-insinöörinä monenlaisiin hallinnollisiin tehtäviin. Löytyi mm. tieto, että hän toimi Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön asettaman radiosähköttäjien koulutustoimikunnan puheenjohtajana Erkki Heinon jälkeen v:sta 1963. Tämä tieto kosketti merkittävästi myös allekirjoittanutta Suomen Radiosähköttäjäliitossa (SR). Kyseessä oli monen vuoden ”vääntö” tilapäisen koulutusjärjestelyn vakinaistamisessa, johon osallistuin myöhemmin SR:n hallituksessa. On myös tiedossa, että Ahti toimi varsin pitkään kansainvälisten radiosähköttäjäkurssien radiotekniikan opettajana, vaikka yksityiskohtaiset tiedot puuttuvatkin.
 
Seuraava omakohtainen ja hyvin muistiin jäänyt kokemus liittyy Kalevi Ahdin henkilöön. Suoritin 1. luokan radiosähköttäjän tutkinnon tekniikan osuuden hänelle. Minulla ei ollut mitään tarkempaa käsitystä, millaisia vaatimuksia tutkinnossa sovelletaan. Olisi sitä voinut kysyä, mutta… Sen kuitenkin tiesin jostakin, että laivan radioasemamääräykset ovat tärkeitä ja niitä yritin päntätä ulkoa päähäni.
 
Pian selvisi, että tentaattori Ahti on ainakin harvinaisen pitkä herra, ja varsin harvasanainen. Koe pidettiin suullisesti, mutta minkäänlaista keskustelua ei tekniikan aiheista oikein syntynyt. En päässyt aina selville siitäkään, oliko vastaukseni oikein vai väärin. Paljon oli kysymyksiä ja parisen tuntia istuin Ahdin virkahuoneessa. Välillä hän toimitti virka-asioitaan tai kävi jossakin muualla. No, eihän se minua haitannut – oli aikaa miettiä oikeita vastauksia.
 
Kun viimein pääsimme tentin loppuun, kävi ilmi, että yhdessä määräyskohdassa oli tullut virhe. Joten aivan parasta numeroa Ahti ei voinut antaa. Hän kuitenkin kysyi kohteliaasti, riittäisikö sellainen numero? En muistanut siinä tilaisuudessa, että tentaattorini on myös radioamatööri, mutta hän ilmeisesti tiesi, että sellaisesta on kyse. Oli muutama kysymys siihen viittaava.
 
Näin tulemmekin Kalevi Ahdin harrastepuoleen ja sodan jälkeiseen kutsuun OH2SB, joka siirtyi myöhemmin kurssikaverilleni, kilpailu- ja DX-taiturille Leif Erikssonille. Tietoa asemasta OH2SB löytyi arkistoista vuodelta 1947, jolloin radioamatööritoiminta tuli jälleen maassamme sallituksi. Aseman osoite oli silloin Valhallankatu 7A19, Helsinki. Ahdin amatööriura keskittyi ilmeisesti 1930-luvulle, sotavuosiin (ainakin SRAL hallituksessa) ja sodan jälkeiseen aikaan 1950-luvulle, mutta sen jälkeen hän näyttää jättäneen radioharrasteen. Löysin myös maininnan, että Ahti olisi ollut ”pianisti”. Voi pitää hyvinkin paikkansa – musiikki on ollut monien radioamatöörien harrasteena.
 
Ahti toimi SRAL:n hallituksen jäsenenä vuosina 1939, 1941, 1943 ja ajanjakson 1946-1950 (eräinä sotavuosina ei hallitusta valittu). On jo senkin vuoksi aihetta sanoa, että kyse on Liiton kannalta historiallisesti merkittävästä radioamatööristä. Kalevi Ahti oli myös mm. SRAL:n tutkintotoiminnassa tiiviisti mukana, kuten oheinen kuva osoittaa. Vuonna 1957 allekirjoittanut sai osaltaan tutustua tutkintokaksikkoon K. Ahti – A. Häkkänen Kotkan Kotekolla Viitosten kerhon OH5AA koetilaisuudessa.
 
Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media