Toimiston tiedote 24/2017

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7075 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Toimiston tiedote 24/2017, 8.7.2017
 
Bulletiini luetaan bandilla lauantaina 8.7.2017 ainakin taajuudella 3685 kHz Suomi 100 –juhlaleiriltä OF100FI:n asemalta.
 
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
* Suomi 100 –juhlaleiri juuri nyt Tammelan Mustialassa *
* Poikkeukset Liiton toimiston aukiolossa *
* Silent key *
* OH2-alueen QSL-manageri vaihtunut *
* Kerhot tiedottavat *
* Nuori, tule Märketille workkimaan *
* Joulupukki äänessä kaikista Lapin kunnista *
* Kansallispuistoaktiivisuusviikko *
* Radioamatööripäivä Nautelankosken museossa 13.8. *
* Kilpailu-uutisia *
* Kesäkisa *
* OF100HQ tänä viikonloppuna IARU-kontestissa – OH-vastaanotto heti bulletiinin jälkeen *
* Seuraava bulletiini *
 
* Suomi 100 –juhlaleiri juuri nyt Tammelan Mustialassa *
Suomen Radioamatööriliiton järjestämä Suomi 100 –juhlaleiri on parasta aikaa menossa Tammelan Mustialassa. Leiri alkoi jo tiistaina ja päättyy sunnuntaina, puolilta päivin. Leirillä on perjantai-iltaan mennessä vieraillut noin 670 kävijää.
Leirin aikana on muun muassa kuultu useita esitelmiä, järjestetty koulutusta kouluttajille ja kokoonnuttu erilaisiin foorumeihin ja tapaamisiin. Tänään, perjantaina järjestettiin Contest University –kilpailukoulutus. Torstaina puolestaan oli mahdollisuus oppia radiosuunnistusta ja hätäensiapua. Myös DMR:n ja Arduinon saloihin on tutustuttu. Heti ensimmäisenä leiripäivänä kokoonnuttiin rakentelemaan antenneja antennipajaan.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili keskiviikkona leirillä järjestetyissä Runkomäen iltamissa.
Huomenna, lauantaina leirin ohjelmassa on muun muassa VHF-foorumi, YL-tapaaminen, hallituksen kyselytunti, HF-kilpailujen palkintojenjako, sotilasradioamatöörien tapaaminen sekä esitelmät DMR:stä ja etäaseman rakentamisesta.
Kannattaa tarkistaa leirin infosivulta onko itselle, omalle kerholle tai kavereille palkintoja ja tulla noutamaan VHF-palkinnot VHF-foorumista ja HF-palkinnot palkintojenjakotilaisuudesta.
 
* Poikkeukset Liiton toimiston aukiolossa *
Liiton toimisto oli kiinni tänään perjantaina 7.7. Toimiston väen tavoittaa huomenna Suomi 100 -juhlaleirillä leirimyymälästä.
Ensi viikolla toimisto palvelee perjantaihin 14.7. asti normaalisti. Tämän jälkeen toimisto on kiinni kesälomien vuoksi 17.7.–11.8. Tänä aikana ei lueta bulletiinia.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljemme Bror Engin, OH6OB, poismeno.
Kunnioitamme Brorin muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* OH2-alueen QSL-manageri vaihtunut *
OH2-alueen QSL-palvelu on siirtynyt kesäkuun alussa 2017 Hyvinkään Radiokerholta, OH2AU, Polyteknikkojen Radiokerholle, OH2TI.
Ylimenoaikana, joka on noin vuoden loppuun, osa palvelusta säilyy Hyvinkäällä. Tämä koskee niitä, joille kortit lähetetään kotiosoitteeseen.
Päivitykset omaan QSL-toimitustapaan voi ilmoittaa OH2TI:lle kerhon omakutsuosoitteella.
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH3CRAC:n vuosikokous
OH3CRAC:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Suomi 100 -juhlaleirin yhteydessä Tammelan Mustialassa lauantaina 8.7.2017. Tarkempi kokouspaikka ja -aika ilmoitetaan leirin ilmoitustaululla.
 
OH7AA:n kesätapahtuma
OH7AA:n kesätapahtuma pidetään 12.8. klo 13.00–13.8. klo 13.00 Kuopion retkeilijöiden majalla Kuopion Savisaaressa. Osoite on Savisaari 61.
Ohjelmassa on perusasioiden, eli nokkakusoilun, grillaamisen, saunomisen ynnä muun lisäksi ainakin:

  • OH7AA:n DMR-toistinhanke ja DMR-workshop
  • JT-lähetyslajit,

lisäaiheita alustavasti luvassa, mutta vielä vahvistamatta.
Lisätietoja tapahtumapaikasta saa osoitteesta http://www.kuopionretkeilijat.fi/koivula/. Lisätietoa tapahtumajärjestelyistä kerhon sivuilta osoitteesta www.oh7aa.fi.
 
Rompepäivä 13.8.2017
Hämeenlinnan Radioamatöörit järjestää jälleen suositun avoimen radiorompepäivän sunnuntaina 13.8.2017. Tapahtuma pidetään Hämeenlinnassa OH3AA-kerhon toimipaikassa Hakapellontiellä. Romppeita myydään ja ostetaan klo 09.00–15.00 välisenä aikana.
Täällä on hyvä tilaisuus tavata tuttuja radioharrastajia, ostaa, myydä ja välittää radiotarvikkeita.
Alueella voi myydä kaikenlaista ja kaikenikäistä elektroniikkaa ja radiotarviketta joko auton takakontista, peräkärrystä tai pressujen päältä, maapohja on pääosin soraa. Katettua tilaa ei ole, joten sadekelillä omat sääsuojat tai katokset mukaan. Myyntipaikasta ei peritä maksua. Tavaroita ei saa jättää järjestäjän vastuulle.
Paikalle järjestetään ainakin virvoke- kahvi- ja makkaramyynti. Sisä-WC on käytettävissä.
Kerhon putkitesteri on myös käytettävissä ja testaaja paikalla, joten kävijöiden putkia voidaan testata. Muutama putki/kävijä, ei mitään suuria määriä.
Tervetuloa.
 
* Nuori, tule Märketille workkimaan *
100-vuotiaan Suomen kunniaksi järjestään nuorille 18–25 -vuotiaille radioamatööreille mahdollisuus pitää pileuppeja Märketiltä. Hieman iäkkäämpien kannattaa ilmoittautua sen varalle, että nuoremmilta jää tilaa. Osallistujia voi kerrallaan olla korkeintaan neljä.
OJ0-prefiksi vetää vasta-asemia puoleensa ja voit olla bandien keskipiste, mutta rauhallisempikin workkiminen sieltä sujuu.
Märketillä on kuuden bandin biimi 20–6 m ja Windom 80–10 m sekä rigi.
Ajankohdat ovat lauantaista lauantaihin 15.–22. heinäkuussa ja 12.–19. elokuussa. Kuluja tästä on. Eckeröön ja Märketin väli sujuu edullisesti yhteiskuljetuksena Suomen Majakkaseuran varaamalla veneellä ja loppu suunnitellaan yhdessä lähtijöiden kesken. Koe mahtavat pileupit ja karun kalliosaaren kauneus.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset Martille, martin kutsu ät arrl piste net tai Pasille, OH3WS, omakutsuosoitteella.
 
* Joulupukki äänessä kaikista Lapin kunnista *
Joulupukki kunnioittaa omalta osaltaan Suomen 100 -vuotissyntymäpäiviä pyrkimällä olemaan äänessä kaikista Lapin maakunnan kunnista joulukuussa 2017.
Jos olet kiinnostunut tulemaan operaattoriksi, kysy lisätietoja sähköpostitse OH9SCL:lle omakutsuosoitteella.
Kuulemisiin bandeilla!
OH9AB:n SCL-toimikunta
 
* Kansallispuistoaktiivisuusviikko *
Kansallispuistoaktiivisuusviikko on jälleen viikko 29 eli 17.–23.7.2017.
OH3BHL:n kotisivuilta löytyy mielenkiintoinen OHFF-puistotyökaluosio, jota voi tutkia, kun suunnittelee kansallispuistoaktivointia. Osoite on http://www.oh3bhl.com/.
Jos olet menossa aktivoimaan kansallispuistoa, ilmoittele asiasta myös ensi viikon perjantaiaamuun mennessä Liiton toimistoon, niin tieto saadaan muun muassa bulletiiniin.
 
* Radioamatööripäivä Nautelankosken museossa 13.8. *
Liedossa, Nautelankosken museossa järjestetään radioamatööripäivä sunnuntaina 13.8. klo 12.00-15.00. Museon osoite on Nautelankoskentie 40, Lieto As.
Lauri Nautelan museoon seitsemättä kertaa perustettava radioamatööriasema on äänessä fonella ja CW:llä 80 ja 40 metrillä. Operaattoreina ovat Jouko Lehto, OH1NN ja Matti Seulanto, OH1LAR. Kumpikin pitää yhteyksiä omalla tunnuksellaan. Muita radioamatöörejä kutsutaan mukaan vasta-asemiksi.
Rigeinä ovat IC-718-radiot. Niiden lisäksi nähtävillä ovat kenttäradio Topi eli VR 3, kenttäpuhelin VPAP sekä salauskiekko Allu.
Workkimisen lomassa kerrotaan radioamatööritoiminnasta sekä radioamatööriksi opiskelusta. Jokaiselle museovieraalle annetaan radioamatööritoiminnan esittelylehti.
Asemalta workitaan ensin puoli tuntia CW:llä ja sen jälkeen puoli tuntia fonella. Yhteydenpitoa jatketaan samassa järjestyksessä puolen tunnin jaksoissa tapahtuman ajan.
Klo 13.00 radioamatööripäivän esitelmä
Matti-partiot Karjalan Kannaksella kesällä 1944
Keväällä 1944 oli Suomen sodanjohdolle selvää, että puna-armeija valmisteli suurhyökkäystä. Päämajan tiedusteluosasto laati suunnitelman pääasemasta vetäytymisestä Karjalan kannaksella, jota pidettiin hyökkäyksen todennäköisimpänä kohteena. Suunnitelma sisälsi vihollisen selustaan jättäytyvät kaukopartiot, jotka voisivat Kyynel-radioilla raportoida päämajaan vihollisen liikkeet, aseistuksen, vahvuudet ja toiminnan.
Päämajan kaukopartio-osasto Erillinen Pataljoona 4 (ErP 4) sai huhtikuussa määräyksen varustaa Karjalan kannaksella selustaan jääviä partioita varten huolto- ja tukeutumisvarastoja eli kätköjä, jotka saivat nimen Matti. Seitsemän Matti-kätköä sijoitettiin paikoilleen 26.5.-7.6.1944. Kaksi päivää viimeisen kätkön sijoittamisen jälkeen alkoi Neuvostoliiton suurhyökkäys, ja seitsemän ErP 4:n Osasto Vehniäisen nelimiehistä partiota jättäytyi Mattien läheisyyteen.
Esitelmän Matti-partioista pitää Seppo Hynnä, OH1EBI (Varsinais-Suomen Viestikilta).
Radioamatööriaseman rakentaminen alkaa lauantaina 12.8. klo 10.00. Antennien asennusta ja radioaseman rakentamista voi vapaasti tulla seuraamaan.
Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan radioamatööripäivän viestintää, kuuntelemaan luentoja sekä tutustumaan esillä oleviin radioihin. Erityisesti toivotetaan tervetulleiksi sotiemme veteraaneja.
Nautelankosken museo, kahvio ja puoti ovat avoinna radioamatööriviikonloppuna molempina päivinä klo 12.00-17.00. Museoon, radioamatööripäivään ja luennolle on vapaa pääsy.
Radioamatööripäivän järjestävät: Varsinais-Suomen Viestikilta, Jouko Lehto OH1NN ja Matti Seulanto OH1LAR sekä Liedon museo.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan IARU HF World Championship, FISTS Summer Unlimited Sprint, SKCC Weekend Sprintathon ja QRP ARCI Summer Homebrew Sprint.
Ensi tiistaina 11.7. on vuorossa NAC UHF ja ensi torstaina 13.7. NAC 50 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan Russian Radio Team Championship   , DMC RTTY Contest, Feld Hell Sprint, North American QSO Party RTTY, CQ Worldwide VHF Contest ja RSGB Low Power Contest.
 
* Kesäkisa *
HF-kilpailujen SM-sarjan seuraava osakilpailu, Kesäkisa, kilpaillaan sunnuntaina 23.7.2017. Kilpailun järjestää OH2T. Kilpailuajat ovat seuraavat: CW klo 0600–0659,59 UTC, SSB klo 0730–0829,59 UTC ja RTTY klo 0900–0959,59 UTC. Bandeina ovat 80 ja 40 metriä. Kesäkisassa kilpailusanoma on RS(T) + juokseva numero + maakuntatunnus.
Kesäkisan säännöt lisätään ensi viikolla Liiton verkkosivuille. Tervetuloa mukaan kilpailuun.
 
* OF100HQ tänä viikonloppuna IARU-kontestissa – OH-vastaanotto heti bulletiinin jälkeen *
Tule juhlimaan 100-vuotiasta onnellista Suomea IARU-kisassa leiriviikonloppuna, heinäkuun 8.–9. Suomi iskee usealla rintamalla. Kansainvälisesti 100-vuotisjuhlan peruskivi on 24 tunnin IARU-kisa, jossa Suomen HQ-asemalla, OF100HQ, on lähes 20 operaattoria, jotka leirin CTU:n jälkeen rynnistävät asemapaikoilleen. Asemia on 12 – aktivoiden jokainen HF-bandi CW:llä ja SSB:llä.
Operaatiota voi nyt ensimmäistä kertaa seurata reaaliaikaisesti YouTubessa, joko kesäleirillä isolta kisastudioskriiniltä tai omalla kännykällä, tabletilla ja läppärillä. Käytä YouTubessa hakusanaa OF100HQ ja seuraa lokin täyttymistä bandiaudion kera.
IARU-kontesti alkaa lauantaina kello 15.00 SA., samalla kellonlyömällä kun SRAL:n bulletiini, joka luovuttaa taajuuden OF100HQ:lle noin klo 15.15 SA. Operaattorina on Kimi, OH6KZP, Jaskan, OH1TX, asemalta.
Heti alussa starttaavat kaikki alabandien asemat taajuuksilla:
CW: 1825, 3525, 7025 kHz.
SSB: 1849, 3685, 7150 kHz
Kuka nappaa nämä kaikki 6 kusoa nopeimmin saa vuodeksi haltuunsa tittelin ” Pohjolan Nopein Vetäjä” ja alkuperäisen Vaasan Kuutosten jääkäripatsaan.
Kuuden bandin ja 12:sta bandislotin saavuttamisessa kilpaillaan kansainvälisten sääntöjen puitteissa. Lue lisää qrz.comista.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini lähetetään viikon kuluttua, lauantaina 15. heinäkuuta, klo 15.00 SA. Kauniaisista OH2K:n asemalta tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media