Ensimmäinen väri-tv-kokeilu Suomessa

AGA:n radioamatöörien tyytyväistä joukkoa väri-tv-kokeen aikoihin v. 1965. Vas. lukien Per Aure, OH2FF; Jaakko Rahola, OH2AZT; Tage Lönnfors, OH2AZP; Topi Järvinen, OH2WG ja Stig Björklund. Pöydällä on näkyvissä osa 432 MHz lähettimestä. Kuva: T. Järvisen kokoelmasta


Tage Lönnfors, ex OH2AZP (1934–2012) oli AGAn radioamatöörit ry:n tarmokas puheenjohtaja keväällä 1965, kun järjestimme Philipsin radioamatöörien ja Kakkosten Kerhon kanssa kolmen kerhon yhteisen VHF/UHF-päivän Helsingissä 23.5.1965. Paikka oli Pauligin huvila Mechelininkadulla. Paikalla oli kolmisenkymmentä radioamatööriä.

AGAn radioamatöörit ry:n puheenjohtaja Tage Lönnfors kumppaneineen järjesti mielenkiintoisen päivän päätteeksi yllätyksen väri-tv-kokeilun muodossa. Lähetyspiste sijaitsi AGAn tiloissa Kumpulantiellä, ja vastaanotin oli Kakkosten Kerholla Pauligin huvilalla. Käytetty amatöörialue oli 432 MHz ja tehoa vaatimattomasti 3 wattia. Kokeilu onnistui hyvin ja niinpä tässä tilaisuudessa vietiin historiankirjoihin kiistattomasti ensimmäinen onnistunut väri-tv-kokeilu Suomessa! – Yleisradio aloitti väri-tv-lähetykset kolme vuotta myöhemmin.

Tämä väritelevisiokokeilu oli myös ykkösluokan mediatapahtuma, joka huomioitiin laajasti ulkomaita myöten. Me kaikki mukana olleet olimme todella iloisia ja tyytyväisiä VHF/UHF-päivän antiin, sillä olimmehan olleet mukana todistamassa suomalaista näköradiohistoriaa. Olen kirjoittanut tapahtumasta artikkelin faktatiedon pohjalta mm. Radioamatööri-lehdessä 7/96 ja SRAL ry:n 75-vuotisjuhlakirjassa siv. 130-131. Artikkeli on ruotsinkielisenä OH6AG:n nettisivuilla, tack Thomas, OH6NT.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media