Kuningas siirrettiin arvoiseensa museoon

Johan ”Jussi” Roschierin, ex OH4OK hyvin varustettu radioamatööriasema 60/70-luvulla. Globe King vasemmalla. Huomio kiinnittyy runsaaseen mittauskalustoon ja rinnakkaislaitteistoon. Sotilaspassin kuva on v:lta 1958. Kuvat: Heikki Roschier’in kokoelmasta.

Johan ”Jussi” Roschier, ex OH4OK (1938-2000) kirjoitti Radioamatööri-lehteen 8/1987 tyhjentävän tarinan v. 1960 hankkimansa QRO-lähettimen Globe King WRL 500A lahjoituksesta Riihimäen Viestimuseoon. Hän oli saanut viestimieskoulutuksensa vv. 1957-58 Viestirykmentissä, joten valinta oli helppo. Viestimies halusi näin vaalia perinteitä ja saattaa ”kuninkaan” arvoiseensa paikkaan. – Tämä oli mielestäni kulttuuriteko.
Jussi rakenteli ensimmäiset kidekoneensa ja radionsa jo koulupoikana. Paikallisessa radioliikkeessä hän hankki radiotekniikan ja radion korjauksessa tarvittavat tiedot ja taidot. Vanhat putkiradiot saivat hänet erityisesti lämpenemään. Kun lisäksi juotin lämpeni telineessään, ja generaattorien merkkivalot syttyivät, vanhan radiohuollon ilmapiiri oli saavutettu. Juotostina juoksi hallitusti oikeaan kohteeseen, ja juotoshartsin savukiehkurat leijailivat ilmassa! Taitava radiohuoltomies oli elementissään!
Jussin hankkima lähetin, Globe King oli osoittanut käytössä paremmuutensa ja palvellut uskollisesti lähes kolmekymmentä vuotta. Alkuun sillä ajettiin ensisijaisesti CW:lla ja AM-puheella. Ennen pitkää AM alkoi väistyä ja SSB tuli tilalle. Siihenkin oli varauduttu muuttamalla pääteaste C-luokasta B-luokkaan. Jussi muisteli,että parhaat pile-up’it olivat 15 metrin AM:llä Etelä-Amerikkaan, koska useamman lamdan mittainen rombiantenni oli siinä pääsuunnassa. ”Buenos Dias Amigos” kuultiin lukemattomia kertoja Pieksämäki – Brasilia suunnalla. – Silloin ”kunkku” oli parhaimmillaan.
Globe King palveli aikansa museoesineenä Riihimäen Viestimuseossa. Erinäisten vaiheiden jälkeen tuo kunnianarvoisa laite on menossa Parppeinvaara-nimiseen perinnepaikkaan, joka oli kenraali Erkki Raappanan tukikohtana Ilomatsin mottitaisteluissa loppukesällä 1944. Museovirastolta on saatu vahvistus sijoitukselle. – Näin on vanhan viestimiehen ja radioamatöörin Johan Henrik Vilhelm Roschier’in, ex OH4OK toive on toteutunut laitteen säilymisestä jälkipolville arvoisessaan perinnemiljöössä.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media