Olle Ekberg, OH3RD – Hamssikaverien tiet kohtasivat ainakin kolmesti

Olle Ekberg, OH3RD kotimaan yhteyksiä yrittämässä kertausharjoitusten vapaa-ajalla Viestikoulussa, Riihimäellä syyskuussa 1959. Kuva: OH2HK.

Radioamatööriveli Olle Ekberg, OH3RD (1933-2002 ) komennettiin Riihimäelle Viestikouluun samalle Viestimekaanikkoaliupseerikurssille, Vmekau 2/1953, kuin allepainettu. Kaunis ja lämmin kesä oli hikoiltu alokkaana ja viestimiehenä kukin omassa perusyksikössään. Elokuun alkupäivät totuteltiin kurssin ulkoisiin puitteisiin ja oppilaan rooliin osin siviiliammattiin liittyvissä oppiaineissa. Oppilaita oli monentasoisia ja monista eri lähtökohdista: osa suoraan työelämästä radioalan ammatista ja osa ammattikoulun penkiltä. Opetus oli tasokasta ja oppiminen paljolti vanhan kertauksena helppoa, tosin sotilasviestilaitteiden osalta uutta ja mielenkiintoista.
Yleisesti ottaen kurssi sujui hyvin ilman suurempia kommelluksia. Puolikurssilla hyvin edistyneitä kannustettiin ylennyksellä korpraaliksi. Arvomerkit kiinnitettiin huolella, ja saappaat kiillotettiin kunnolla ennen ilta- ja/tai kotilomille lähtöä. – Tämä oli sotilasuramme kohokohtia, heittelivät kaverit kommenttejaan! Kurssin johtajana meillä oli aina asiallinen ja oppilaiden arvostama vänrikki Osmo Koivu. Viestikoulun johtaja oli evl Risto Kare, myöhemmin kenraalimajuri ja viestitarkastaja.
110 päivän kurssimme päättyi marraskuun lopulla, ja joukko palaili perusyksiköihinsä. Minut määrättiin kouluttajaksi kurssille 3/53, joka alkoi joulukuun puolella. Parikseni kouluttajaksi tuli jo Viestirykmentistä tuttu mies, upseerikokelas Paavo Rantanen Jyväskylästä. Hän suuntasi myöhemmin diplomaatin uralle UM:öön, jossa palveli eri tehtävissä 30 vuotta. Hän oli ulkoministerinä ja viimeksi Nokian yhteiskuntasuhteista vastaavana.
Toinen kohtaaminen Ollen kanssa oli syyskuussa -59, kun meidät oli määrätty viestitäydennysau-kurssille Riihimäelle. Kurssi kesti 25 päivää ja siirtelimme tonneittain viestikalustoa läheisissä metsissä perustaen oletetun sotatilan vaatimia viestitäydennyspaikkoja. Kaikki kalusteet ja varusteet saatiin ehjänä takaisin samoin kuin ukkelitkin. Yhtä kokemusta rikkaampana palasimme siviilihommiimme. Joulukuussa jotkut meistä saivat postia sotilaspiiriltään: kurssi oli sujunut siksi hyvin, että sotilasarvo reservissä oli noussut yhdellä pykälällä!
Kolmas kohtaaminen Ollen kanssa oli 2000-luvun alussa, kun hän alkoi koota ja kirjoittaa Lahden radioamatöörikerhon 75-vuotishistoriaa. Olimme kirjeenvaihdossa ja lupasin auttaa häntä aineiston löytämiseksi, kun olin oman historiikkityöni yhteydessä kahlannut läpi SRAL:n arkistoa tekstin ja kuvien osalta, joista sitten löytyikin jonkin verran apua Lahden historiikkia täydentämään. Historiikki valmistui loppuvuodesta 2005. Valitettavasti veli Olle, OH3RD ei ehtinyt nähdä aloittamansa työn lopputulosta, mutta kollektiivinen lämmin kiitos lähti Ollelle matkaan jälkiviestinä.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media