Radioamatööri menestyi teräksentekijänä ja mainosvalokuvaajana

OT Gunnar puhui kotikielenään ruotsia, mutta yhteys sujui mallikkaasti myös suomeksi. Kerran hyvin omaksutut työskentelytavat ja -taidot olivat hyvänä esimerkkinä nuoremmalle amatööripolvelle. Kuva: OH2HK.

 
Grand Old Timer Gunnar von Wendt, OH1OC, OH2OCD (1914-2004) sai radiokipinän jo varhain 10-vuotiaana, kun isäpuoli antoi hänelle lahjaksi kirjan ”Hur gör jag min egen radio? – Hur det fungerar?” Aluksi Gunnar rakenteli kidekoneita, mutta ennen pitkää alkoi valmistua myös putkivastaanottimia, joita hän sitten myi koulutovereilleen. Ilmari Jäämaan kirjan innoittamana Gunnar rakensi romuliikkeestä ostamansa Fordin induktorista ensimmäisen kipinälähettimen, jolla hän todisti itselleen ja kavereilleen radioaaltojen käyttökelpoisuuden. – Kipinälähettimet olivat vielä 1920-luvulla yleisessä tietoliikennekäytössä!
 
Kuuntelu radioamatöörialueilla johti Gunnarin päätelmään, että tämähän on hieno harrastus, johon on pyrittävä mukaan. Radiotekniikka alkoi olla jo tuttua, ja sähkötyskin tuli opituksi omin avuin ihan itsekseen. Radioamatööritutkinnon Gunnar kävi suorittamassa Kalle Sainiolle, OH2NM. Lupa ja ensimmäinen kutsumerkki OH1OD tuli parin kuukauden kuluttua. Ensimmäinen yhteys sähkötyksellä oli 3.7.1933 tunnetun lahtelaisen hamssin Hugo Malmin, OH3NA, kanssa.
Ammattiin opiskelu alkoi ennen sotia Tukholman teknillisessä korkeakoulussa ja metallurgiksi valmistuttuaan hän palasi kotiseudulleen Taalintehtaalle teräksen valmistukseen. Sodasta ja sen tuomista uhkista huolimatta teräksen tuotanto ei saanut keskeytyä, joten tehdas pyöri täysillä, ja ammattimiehet tekivät pitkää päivää. Jätettyään teräksen valmistuksen OT Gunnar muutti Helsinkiin ja perusti monivuotisen valokuvausharrastuksen pohjalta mainosvalokuvaamon, mistä hän siirtyi myös eläkkeelle.
 
OT Gunnar palasi bandeille v. -48, mutta työkiireiden takia 50-luku jäi vorkkimisessa väliin. OH1OC oli ahkerasti käytössä kesäpaikassa ja OH2UX kaupunki-QTH:ssa Helsingissä. Myöhemmin kutsumerkki vaihtui OH2OCD:ksi. Mieluisinta radioamatööriharrastuksessa Gunnarille oli laitteiden ja antennien rakentelu.
 
Old Timer Gunnar edusti työskentelyssään esimerkillisesti jo varhain 1930-luvulla opittuja ja yleisesti hyväksyttyjä liikennöintitaitoja ja -tapoja niin DX- kuin kotimaan työskentelyssäänkin. Näistä ansioista hänelle ehdotettiin ja myönnettiin Toivo Koposen palkinto v. 1996. Palkinnon perustelut puhuvat puolestaan: ”Julkinen esiintyminen radioamatöörialueilla edellyttää vastuuta ja toisten huomioon ottamista kaikessa työskentelyssä. Parhaimmillaan se myös heijastaa sitä arvomaailmaa ja niitä arvostuksia, joita radioamatööri on elämässään ja harrasteessaan omaksunut.” – OT Gunnar von Wendt, OH1OC, OH2OCD oli tästä oivallinen esimerkki.
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media