Muisto vuodelta 1956

QSL-lokeroita.
QSL-lokeroita. Kuva on 1980-luvulta. Kuva: OH2CX.

Kekkonen..Kekkonen..Kekkonen..
Presidentinvaali
 
SRAL:n ”byroo” sijaitsi vuonna 1956 Maalaisliiton talossa Helsingissä, Pursimiehenkadun varrella, vuokratiloissa.

Olin siellä QSL-managerina lajittelemassa kortteja 15. helmikuuta 1956. Vaikka oltiin Maalaisliiton tiloissa, sillä ei ollut mitään tekemistä politiikan kanssa. Itseänikään ei kunnon radioamatöörinä politiikka juuri kiinnostanut.

Nyt iltamyöhällä olin keskittynyt lähinnä aakkosiin, jotta QSL-kortit löytäisivät tiensä oikeisiin lajittelulokeroihin, mitkä tulossa Suomeen, mitkä lähdössä ulkomaille. En sen kummemmin ollut pannut merkille, että talossa oli silloin illalla muutakin elämää, mutta kohta sekin minulle paljastui.

Ihan tarkkaa kellonaikaa en muista, mutta lienee siinä iltayhdeksän tuntumissa, kun tuntui siltä kuin koko talo räjähtäisi. Yht´äkkiä hirveä mekkala, huuto, kirkuminen, taputusten läiske ja mitä kaikkea lie. No, pianhan se selvisi. Urho Kekkonen oli voittanut yhdellä äänellä presidentinvaalit. Olihan siinä Maalaisliiton väellä, joka oli täyttänyt talonsa vaalivalvojaisissaan, aihetta ilonpitoon, eikö totta… Säikäyttivät vaan yhden nuorukaisen pahankerran.

Etteikö politiikka koskettaisi meitäkin, radioamatöörejä? Mene ja tiedä oliko tuolla tapahtumalla vaikutusta, mutta olin sittemmin itsekin hiukan politiikanteossa mukana, muun muassa Osmo A. Wiion, OH2TK, (sk) tukiryhmässä hänen pyrkiessään (ja päästessään) kansanedustajaksi.

Olivat ne aikoja…

Veikko Velamo, OH2YV

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media