Toimiston tiedote 12/2018

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 12/2018, 14.4.2018
Tämä bulletiini luetaan bandilla lauantaina 14.4. klo 15.00 SA. taajuudella 3685 kHz. Bulletiini luetaan Riihimäeltä, OH3AD:n asemalta. Bulletiinia ei tällä viikolla lueta 40 metrillä.
 
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
SISÄLTÖ

 • * Liiton toimiston aukiolo ensi viikolla *
 • * Tärkeää tietoa liiton kevätkokouksesta *
 • * Liiton Kevätpäivät Riihimäellä 14.4.2018 *
 • * NäköRadioHami välittää kevätpäivätunnelmat Riihimäeltä *
 • * Tutkintoja keskiviikkoisin liiton toimistolla *
 • * Kansainvälinen radioamatööripäivä 18.4. – avoimet ovet liiton toimistolla *
 • * Silent key *
 • * Kerhot tiedottavat *
 • * Nuori, haluatko workkia Märketiltä *
 • * Nuorten Ham Camp Friedrichshafenissa *
 • * Kevään radiosuunnistusharjoituksia pääkaupunkiseudulla ja Tampereella *
 • * Sotilasradiopäivä Kouvolassa 21.4. *
 • * Kilpailu-uutisia *
 • * Seuraava bulletiini *

 
* Liiton toimiston aukiolo ensi viikolla *
Liiton toimiston on kiinni ensi tiistaina 17.4. Keskiviikkona 18.4. toimisto on auki klo 20.00 asti, sillä toimistolla järjestetään kansainvälisen radioamatööripäivän kunniaksi avointen ovien ilta. Tapahtuma on suunnattu erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita harrastuksesta, mutta eivät vielä ole radioamatöörejä.
 
* Tärkeää tietoa liiton kevätkokouksesta *
Suomen Radioamatööriliiton sääntömääräinen kevätkokous pidetään Riihimäellä Kevätpäivien yhteydessä huomenna, lauantaina 14.4. kello 16.00. Kokous on Hyria koulutus Oy:n toimipisteessä, osoitteessa Sakonkatu 1, Riihimäki.
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat sekä ehdotus liiton sääntöjen pykälien 3, 6 ja 11 muuttamisesta. Kokousaineisto on julkaistu liiton jäsensivuilla. Sääntömuutosesitys on luettavissa myös Radioamatööri-lehdestä 3/2018.
Kokousilmoittautuminen alkaa kello 15.00 ja päättyy kokouksen alkaessa. Ilmoittautumisen yhteydessä annetaan osallistujille äänestysliput ja esityslista. Myös muu kokousaineisto on jaossa paperisena kokousilmoittautumisen yhteydessä. Kokoukseen tulijat, muistakaa siis ilmoittautua!
Kokouksessa on äänioikeus Liiton jäsenillä, jotka ovat maksaneet viimeisimmän erääntyneen jäsenmaksunsa kokonaisuudessaan. Jos olet maksanut jäsenmaksusi 10.4. jälkeen, ota kuitti mukaan.
Tervetuloa kokoukseen.
 
* Liiton Kevätpäivät Riihimäellä 14.4.2018 *
SRAL:n Kevätpäivät pidetään Riihimäellä huomenna, lauantaina 14.4.2018. Tilaisuuden järjestää Riihimäen Kolmoset ry, OH3AD. Paikkana on aiemmilta vuosilta tuttu Riihimäen Ammattioppilaitos eli Hyria koulutuksen toimipiste. Paikan osoite on Sakonkatu 1.
Ovet kevätpäivätilaisuuteen aukeavat aamulla klo 09.00. Tilaisuuden ohjelma sisältää mielenkiintoisia luentoja radioamatööritoiminnan eri osa-alueilta. Kevätpäivätapahtumassa järjestetään myös perinteiset tavara-arpajaiset, voittolistat julkaistaan ennen kevätkokousta.
Ohjelma
Klo 10.00–10.45 Mika Hietanen Flukelta kertoo sähkönlaatumittauksista ja erityisesti LED- ja energiavalaisimien tuomista häiriöistä.
Klo 11.00–11.45 Pekka, OH1TV, kertoo kuinka hänen sydäntään lähellä oleva toinen harrastus sai hänet kehittelemään radioasemalle etäkäytön, jotta partiolaiset voisivat käyttää tätä asemaa kotoaan, ilman kalliita remotebokseja. Laivaston kerhoasema, OH1AJ, on myös aktiivisesti soveltamassa Pekan projektia.
Klo 12.00–12.45 pidetään SRAL:n hallituksen kyselytunti.
Klo 13.00–13.45 Artti, OH2BRN, kertoo kokemuksistaan aurinkosähkön hyödyttämisestä kansallispuistoaktiviteeteissa, kotiaseman käyttövoiman ja kotitalouden osalta. Luvassa on tieto-taitoa pitkän käyttökokemuksen pohjalta.
Klo 14.00–14.45 Ari, OH6MW, kertoo esitelmässään ”Radiokilpailun tarkistuslista” miten radiokilpailuihin voi valmistautua, miten asennoitua saadakseen niistä viihdettä ja mihin kilpailuaseman pitkälle viety kehittäminen voi johtaa isolla multioperaattoriasemalla.
Klo 15.00–15.30 Majuri Markku Hapulahti kertoo esitelmässään ”Sotilaslogistiikan kehittyminen ja trendit” miten taistelukentän entinen huoltoaselaji on kehittynyt kokonaisvaltaiseksi sotilaslogistiikaksi, millaisella kenttähuollon kalustolla ja kumppanuuksilla osa-alueet toteutetaan ja millaisia trendejä muun muassa johtamisvälineiden digitalisointi on tuonut tullessaan.
 
Kevätpäivien kirpputori
Tapahtumassa on OH3AD:n toteuttamana ilmainen kirpputori tapahtuman osallistujille. Myytävä radioamatööriaiheinen kirpputoritavara on merkittävä paperilapulla, jossa on tieto myyjästä, tuotteen kuvaus, ja hinta. Kirpputorin valvojat rahastavat kassalla tuotteet ja päivän lopuksi myyjä voi noutaa rahansa ja myymättömät tuotteensa kirpputorin valvojilta.
Jos kirpputoritavaran merkitseminen on liian työlästä, pihalla on SER-lava, jossa tavaravaihto on vapaamuotoista ja ”myymättömät” tavarat voi jättää sinne.
Kirpputorin säännöt sekä tulostettavat kirpputorilaput löytyvät OH3AD:n verkkosivuilta.
 
Osallistumismaksut
Kevätpäivän osallistumismaksut ovat: aikuiset 10 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Osallistumismaksun voi maksaa vain käteisellä. Lähin pankkiautomaatti löytyy läheisen S-market Hirsimäen seinästä osoitteesta Lopentie 22. Matkaa on pääparkkipaikalta vasemmalle liikeympyrään noin 500 m.
 
QSL-korttipiste
Perinteen mukaisesti QSL-kortteja voi tuoda toimitettavaksi edelleen QSL-toimistoon. Korttien keräyspiste löytyy pääsisäänkäynnin välittömästä läheisyydessä. Pakkaathan kortit riittävän hyvin kestämään kuljetuksen. Kortit lajitellaan QSL-toimiston normaalin lajitteluohjeistuksen mukaan.
 
Kartat ja pysäköinti
Hyria koulutuksen oppilaitosrakennus sijaitsee Sakonkadun ja Arjavirrankadun kulmassa. Autojen pysäköintipaikka on Sakonkadun puolella. Reitti oppilaitokselle on opastettu SRAL-merkeillä.
Google Mapsin karttalinkki
Kevätpäiväalueen kartta kartta löytyy kevätpäiväsivujen alareunasta. Tarvittaessa Inva-pysäköinti löytyy läheltä sisäänkäyntiä (kartan yläosassa).
Viime hetken muutokset ja muut ajankohtaiset tiedot Kevätpäivistä.
 
* NäköRadioHami välittää kevätpäivätunnelmat Riihimäeltä *
Jos et pääse paikan päälle Kevätpäiviä seuraamaan, voit fiilistellä kotisohvalla NäköRadioHamin parissa. NäköRadioHami kuvaa esitelmiä ja muita ohjelmanumeroita ohjelmajärjestäjien toiveiden mukaan. Lisäksi luvassa on pieniä tunnelmapaloja, henkilöhaastatteluja ja kävijöiden kommentteja.
NäköRadiota voi seurata YouTubesta. Linkki löytyy myös Radio Hamin kotisivuilta. Ohjelmat tulevat tuttuun tapaan ulos livenä, ja tallenteet tuodaan YouTubeen parin viikon viiveellä.
 
* Tutkintoja keskiviikkoisin liiton toimistolla *
Liiton toimistolla järjestetään radioamatööritutkintoja keskiviikkoisin klo 14.00–18.00. Tutkintoon on ilmoittauduttava viimeistään edellisen viikon keskiviikkona Henrille, OH3JR. Omakutsu toimii. Puhelinnumero on 0500 843 396.
 
* Kansainvälinen radioamatööripäivä 18.4. – avoimet ovet liiton toimistolla *
Kansainvälistä radioamatööripäivää vietetään ensi keskiviikkona 18.4. Päivää juhlitaan kansainvälisen radioamatööriunionin, IARU:n, perustamispäivänä. IARU perustettiin Pariisissa 18. huhtikuuta 1925.
Liiton toimistolla on kansainvälisenä radioamatööripäivänä 18.4. klo 17.00–20.00 avoimet ovet. Tapahtuma on suunnattu erityisesti radioamatööritoiminnasta kiinnostuneille henkilöille, jotka eivät vielä ole radioamatöörejä.
Avointen ovien illassa on mahdollisuus tutustua radioamatööriharrastukseen ja liiton toimintaan. Ohjelmassa on muun muassa second operaattori -yhteyksiä ja sähkötyksen kokeilua.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljemme Teuvo Kirjavaisen, OH7NP, poismeno.
Kunnioitamme Teuvon muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OHDXF ry:n vuosikokous
OHDXF ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Riihimäellä Suomen Radioamatööriliiton kevätpäivien yhteydessä lauantaina 14.4.2018 klo 15.00. Vuosikokouksen pitopaikkana on HYRIAN Ammattioppilaitos, osoite Sakonkatu 1, Riihimäki. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen pykälän 11 määräämät asiat. Tervetuloa!
 
Ohjelmaa OH2AP:n kerhoillassa
OH2AP:n kerhoilta pidetään kerholla Järvenpään Seurojentalolla 19.4.2018. Kerhoillassa tutustutaan Arskan, OH2EC, talteen ottamaan CADEX 4000 -akkutesteriin, jolla voi koestaa ja kunnostaa kaikenlaisia akkuja. Kun laitteen käyttöön on tutustuttu, käydään myöhemmin porukalla PelastusPalvelu-ryhmän luona katsomassa, sopisiko laite PePa-radiokaluston akkujen huoltoon.
 
OH2AA:n kevätleiri
Kakkosten Kerhon kevätleiri pidetään 28.–29.4.2018 Kontionmajalla Helsingin Vartiokylässä. Osoite on Kukkaniityntie 10. Leiri alkaa lauantaina 28.4. klo 10.00.
Ohjelmaa:

 • Pihalla peräkonttikirppis, kaivakaa kirput esille ja kiertoon!
 • HF- ja VHF-asemat workkimiseen.
 • Keittiöstä kahvia, teetä, grillimakkaraa, hernekeittoa ja lättyjä.
 • Nokkakusoilua ja niin edelleen.

Rohkeimmille tarjotaan mahdollisuus yöpyä majalla. Tänä vuonna ei peritä leirimaksua. Seuraa kerhon verkkosivuja, ohjelma tarkentuu. Verkkosivut  Tervetuloa leirille.
 
Perinteinen Lutikoiden tuuletus lauantaina 5.5. Salon Radiokerholla Muurlan tilalla
Keväinen Lutikoiden tuuletus on uudistunut: tuuletustapahtuma on lauantaina klo 10–16, bonkkileiri koko viikonlopun perjantaista sunnuntaihin 4.–6.5.
Lauantaina on tarjolla perinteisesti lutikoita ja bonkkia sekä nuotiolla paistettuja muurinpohjalättyjä, grillimakkaraa, ludeburgereita, kahvia ja nokkakusoja hauskassa seurassa.
Tule jo perjantaina varaamaan hyvä paikka omalle bonkillesi. Muurlan kerhotilan mastopellolle voit tuoda teltan, peräkärryn, pakettiauton tai vastaavan. Lauantai-iltana tuuletuksen jälkeen lämmitetään lutikkasauna.
Etukäteisvaraukset myyntikojullesi numeroon 050 569 2298. Salon kerhon osoite on Pihkavuorentie 15, Muurla. Tervetuloa sankoin joukoin.
 
* Nuori, haluatko workkia Märketiltä *
Edullinen tilaisuus workkia Märketillä. Vielä on pari paikkaa vapaana 18–28 -vuotiaille nuorille tulla pitämään pailappeja Märketille heinäkuun viikolla 30 eli lauantaista 21.7. lauantaihin 28.7. Tarkempaa tietoa saat Radioamatööri-lehdestä 1/2018 ja Pasilta, OH3WS (omakutsu toimii).
 
* Nuorten Ham Camp Friedrichshafenissa *
Tänäkin vuonna Friedrichshafenin Ham Radio-messuilla on HAM CAMP -majoitus nuorisolle. Messut pidetään 1.–3.6.2018 Saksan Friedrichshafenissa.
Alle 27-vuotiaat voivat yöpyä halvalla ei käytössä olevassa messuhallissa A6. Hintaan 50 euroa (ainoastaan käteisrahaa) sisältyy 3 yötä (torstaista 31.5. sunnuntaihin 3.6.), kolmen päivän pääsylippu messuille, kolme aamiaista ja pysäköintipaikka hallien A6 ja A7 välillä. Ilmoittautuminen viimeistään 7.5.2018.
Lisää infoa saa saksaksi ja englanniksi täältä . Mahdolliset kysymykset voi lähettää sähköpostilla englanniksi tai saksaksi osoitteeseen hamcamp ät darc piste de.
 
* Kevään radiosuunnistusharjoituksia pääkaupunkiseudulla ja Tampereella *
Kevään radiosuunnistusharjoitukset ovat alkaneet. Pääkaupunkiseudulla järjestetään harjoitukset seuraavina lauantaipäivinä: 21.4. 80 metriä Helsinki, 5.5. kaksi metriä Kauniainen, 19.5. sprintti Espoo ja 26.5. kaksi metriä Helsinki.
Tampereella järjestetään 80 metrin harjoitukset ja suunnistuksen opetusta lauantaina 12.5. Pispalanharjulla.
Lisätiedot harjoituksista löytyvät radiosuunnistussivustolta .
 
* Sotilasradiopäivä Kouvolassa 21.4. *
Kouvolassa järjestetään Sotilasradiopäivä ensi viikon lauantaina 21.4. Tapahtuma pidetään Kouvola-talolla kello 10–14. Osoite on Varuskuntakatu 11, Kouvola.
Ohjelma

 • Lasse Vihonen: Radio sodissamme 1939–1945
 • Seppo Uro: Jääkäriupseerit Suomen radiotoiminnan kehittäjinä
 • Tarmo Kauppila: Kaukopartioiden viestiliikenne jatkosodassa

Esitelmien jälkeen tutustutaan Kouvolan Sotilasradiomuseon näyttelyyn. Tilaisuus on avoin kaikille. Osallistumismaksu on 10 euroa (vain käteismaksu ovella). Maksu sisältää väliajan kahvin/teen ja leivän.
Ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen museo ät putkiradiomuseo piste äf ii. Ilmoittautuminen ei ole sitova, se tarvitaan väliaikatarjoilun mitoitukseen. Tapahtuman järjestävät Kouvolan Sotilasradiomuseo ja Kymen Viestikilta ry.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan QRP ARCI Spring QSO Party, JIDX CW Contest, OK/OM DX Contest, F9AA Cup PSK, Yuri Gagarin International DX Contest, WAB 3.5/7/14 MHz Data Modes, International Vintage Contest ja Hungarian Straight Key Contest.
Ensi tiistaina 17.4. on vuorossa NAC 1,3 GHz ja ensi torstaina 19.4. NAC 70 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan Holyland DX Contest, ES Open HF Championship, Worked All Provinces of China DX Contest, YU DX Contest, CQMM DX Contest, EA-QRP CW Contest ja Feld Hell Sprint.
 
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 21. huhtikuuta, klo 15.00 SA. Tikkakoskelta, OH6K:n asemalta, tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media