Toimiston tiedote 32/2018

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 32/2018, 29.9.2018
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
Tämä bulletiini luetaan lauantaina 29.9. klo 15.00 Suomen aikaa taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Tiedote annetaan Turusta OH1T:n asemalta.
 
SISÄLTÖ

 • * Hallituksen kyselytunti ensi lauantaina 6.10. *
 • * Avaruustutkimusseura esittelee toimintaansa SRAL:n avoimissa ovissa *
 • * Syyspäivät Äänekoskella *
 • * Vaalien ehdokasasettelu päättyy ensi perjantaina 5.10. *
 • * Nuorten workkimisviikonloppu Mustilassa *
 • * Silent key *
 • * Kerhot tiedottavat *
 • * Toistinasemien tiedot löytyvät automatic.sral.fi-palvelusta *
 • * Radioamatöörikurssit alkavat Jyväskylässä ja Lahdessa *
 • * Kilpailu-uutisia *
 • * SAC:n foneosa pidetään jo parin viikon päästä *
 • * Seuraava bulletiini *

 
* Hallituksen kyselytunti ensi lauantaina 6.10. *
Liiton hallituksen kyselytunti pidetään ensi viikon lauantaina 6.10. kello 14 Suomen aikaa. Taajuus on 3685 kHz. Tervetuloa kyselemään ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista.
 
* Avaruustutkimusseura esittelee toimintaansa SRAL:n avoimissa ovissa *
SRAL:n toimistolla pidetään avoimet ovet torstaina 11.10. kello 17.00–20.00. Liiton jäsenkerho Suomen Avaruustutkimusseura esittelee toimintaansa. Myymälä on avoinna ja tarjolla on kahvia sekä pullaa. Liiton toimiston osoite on Kaupinmäenpolku 9, Helsinki. Tervetuloa nokkakusoilemaan!
 
* Syyspäivät Äänekoskella *
Suomen Radioamatööriliiton Syyspäivät pidetään 16.–18.11.2018 Äänekoskella. Tapahtuman järjestää Ala-Keiteleen Radiokerho ry, OH6AK. Syyspäivien yhteydessä on liiton sääntömääräinen syyskokous.
Majoitusta voi varata Hotelli Hirvestä SRAL-tunnuksella. Hotellin puhelinnumero on (014) 520 121. Hotelli alkaa täyttyä, joten majoitus kannattaa varata pian.
Hami-illallinen pidetään ravintolassa nimeltä Wille – Olohuone ja Keittiö. Ilmoittautumislomake on tulossa liiton sivuille lähempänä tapahtumaa.
Syyspäivien verkkosivut on avattu
 
* Vaalien ehdokasasettelu päättyy ensi perjantaina 5.10. *
Jokainen liiton jäsen voi pyytää kirjallisesti ehdokkaansa ottamista puheenjohtaja- tai hallitusvaalien ehdokaslistalle. Ehdotukset ehdokkaiksi pyydetään toimittamaan 5.10. mennessä. Ne lähetetään liiton toimistoon vaalivaliokunnan sihteerille. Osoite on Suomen Radioamatööriliitto, Vaalivaliokunta, Sihteeri Annika Salmenlinna, PL 44, 00441 HELSINKI.
Kirjallisessa ehdotuksessa on mainittava ehdokkaan sukunimi ja kaikki etunimet. Mukana on oltava ehdokkaan allekirjoittama vakuutus suostumuksesta ehdokkaaksi. Lisäksi on mainittava onko ehdotus jätetty liiton puheenjohtajan vai hallituksen jäsenen vaalia varten vai osallistuuko ehdokas kumpaankin vaaliin.
Ehdokkaat voivat toimittaa Radioamatööri-lehteen valokuvan ja enintään 200 sanan pituisen vapaamuotoisen esittelytekstin. Esittely ja kuva on toimitettava mielellään jo 9.10. mennessä osoitteeseen ra-lehti ät sral piste äf ii.
 
* Nuorten workkimisviikonloppu Mustilassa *
Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten workkimisviikonlopun Mustilassa 6.–9.12. Tapahtuma pidetään OH5Z:n asemalla. Workkimisviikonlopun aikana on luvassa muun muassa HF-workkimista vasta-alkajatasolta lähtien (SSB, CW, RTTY), erilaisia esitelmiä, saunomista ja yhdessäoloa. Viikonlopun aikana käytetään nuorten radioamatöörien kutsua OH2YOTA.
Osallistumismaksu on 10 euroa, joka sisältää majoituksen sekä ruokailun. Ilmoittautuminen aukeaa piakkoin sral.fi-sivustolla.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljiemme Veikko Mäkisen, OH3WR ja Valto Lehtosen, OH1OM, poismeno.
Kunnioitamme Veikon ja Valton muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH3AC:n koululaisesittelyt alkoivat
Lahden kaupungin kulttuurikasvatusohjelmaan kuuluvat Radio- ja tv-museon koululaisesittelyt alkoivat viime tiistaina. Siellä olevaan OH3R-radioamatööriasemaan tulevat tutustumaan kaikki Lahden kaupungin noin 1200–1300 peruskoulun kuudesluokkalaista kaikilta 45 koululuokalta.
Jokainen nuori saa mahdollisuuden pitää elämänsä ensimmäisen oikean radioyhteyden second operaattorina. Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, jäsenet antavat tähän ohjauksen, samalla kun kaikille koululaisille esitellään radioamatööritoimintaa pienissä ryhmissä.
Esittelyt alkoivat viime tiistaina ja kestävät marraskuun alkuun saakka. Museolle tulee neljänä päivänä viikossa, tiistaista perjantaihin, joka päivä yhteensä neljä koululuokkaa klo 09.15 ja 11.15. Koululaiset saavat kahden tunnin aikana lyhyen radioamatööritoiminnan esittelyn ja mahdollisuuden pitää radioyhteys. Yhteydet pidetään vasta-asemista riippuen joko 3685 kHz:n taajuudella tai paikallisella 70 cm:n toistimella.
Kerho on kiitollinen Lahden kaupungille mahtavasta mahdollisuudesta tutustuttaa nuorille radioamatööritoimintaa harrasteena ja askeleena hyvään ammattiin.
 
OH1AF:n 60-vuotisviikonloppu
Teljän Radioamatöörit ry:n 60-vuotisjuhlavuoden aktiviteettiviikonloppu/syysleiri järjestetään 6.–7.10. kello 0900–0900 UTC. Leiri pidetään Porissa OH1AF:n kerhotalolla Viasvedellä. Osoite on Vanha Raumantie 705.
Aktiviteettiviikonloppu on kaikille avoin. Tavoitteena on pitää vuorokauden ajan bandit kuumina aktivoiden kaikkia saatavilla olevia modeja, etenemismuotoja ja bandeja. Erikoiskutsu OG60F ja kerhon hyvät antennit takaavat pileupit.
Parkkitilaa on riittävästi ja tarvittaessa yöpymistilaa on kerhotalolla jonkin verran. Ohjelmassa on kusoilua, nokkakusoilua, makkaranpaistoa, laitteistoesittelyjä, operointivinkkejä sekä mahdollisesti esitelmiä. Pihassa on mahdollisuus pitää peräkonttikirppistä. Katso lisää OH1AF:n nettisivuilta. Tervetuloa.
 
* Toistinasemien tiedot löytyvät automatic.sral.fi-palvelusta *
Liitto ylläpitää suomalaisista radioamatööritoistinasemista tietopalvelua osoitteessa https://automatic.sral.fi. Tietopalvelu on tarkoitettu toistinasemien käyttäjille ja ylläpitäjille. Palvelu on kolmikielinen. Kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.
Automatic-tietopalvelu on hyödyllinen työkalu, johon on koottu keskitetysti kaikkien suomalaisten radioamatööritoistinten tiedot. Tämä helpottaa toistimen käyttäjiä löytämään toistimet ja niiden käyttöön tarvittavat oikeat asetukset.
Tietopalvelun kautta on myös mahdollista saada asetustiedostoja CHIRP-sovellukselle, mikä helpottaa merkittävästi radioiden ohjelmointia.
Palvelun tietojen oikeellisuudessa ja ajantasaisuudessa ollaan toistinasemien ylläpitäjien varassa. Toistinten ylläpitäjille esitetään pyyntö, että he kävisivät katsomassa oman toistimensa tiedot. Mikäli tiedoissa on päivitettävää, palveluun voi kirjautua ylläpitäjätunnuksilla ja päivittää tiedot ajan tasalle. Tiedot kannattaa päivittää aina, kun toistimen tietoihin tulee muutoksia.
Niitä toistinten ylläpitäjiä, joilla ei ole ylläpitäjätunnuksia, pyydetään ottamaan yhteyttä toistinasemakoordinointiin sähköpostiosoitteella repeater ät sral piste äf ii. Sähköpostilla ilmoitetut tiedot voidaan tarkistaa viranomaiselle ilmoitettuja automaattiaseman vastuuhenkilötietoja vasten, joten jos nämä tiedot eivät ole ajan tasalla, voi olla tarpeellista päivittää myös niitä.
Jos peruskäyttäjä havaitsee virheitä Automatic-tietopalvelun tiedoissa, häntä pyydetään ottamaan ensisijaisesti yhteyttä kyseisen toistinaseman vastuuhenkilöön. Vastuuhenkilön kutsumerkki löytyy klikkaamalla auki toistinkohtainen tietosivu.
 
* Radioamatöörikurssit alkavat Jyväskylässä ja Lahdessa *
 
Radioamatöörikurssi Jyväskylässä
Keski-Suomen Radioamatöörit ry. järjestää perusluokan pätevyyteen valmentavan radioamatöörikurssin. Ensimmäinen kurssi-ilta on 4.10. kello 17.30–20.30. Kurssi-illat jatkuvat torstaisin loka- ja marraskuun ajan.
Ensimmäisenä iltana tutustutaan harrastukseen ja aloitetaan tekniikan sekä määräysten opiskelu. Varsinaiset kurssi-ilmoittautumiset otetaan vastaan sen jälkeen. Kurssimaksu on 30 euroa. Maksu sisältää materiaalit.
 
 
Perusluokan kurssi alkaa Lahdessa tiistaina 23.10. kello 18.00
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, syksyn perusluokan kurssi alkaa tiistaina 23.10. kello 18.00 Radiomäen Vanhalla asemarakennuksella. Kurssia pidetään joka tiistai aina joulukuun alkuun saakka.
Kurssille on ilmoittautunut jo kaksitoista osanottajaa. Ilmoittautumisen voi tehdä joko MPK:n sivujen kautta tai suoraan kouluttajalle, Jarille, OH2BU, 0400 503 221 tai omakutsusähköpostiosoitteella.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan CQ WW RTTY, ARRL EME Contest ja Feld Hell Sprint.
Classic Exchange -kilpailun foneosat käydään 30.9.–1.10. ja 2.–3.10.
Ensi tiistaina 2.10. on vuorossa NAC VHF. Ensi torstaina 4.10. käydään NAC 10 m ja SKCC Sprint Europe. 5.–7.10. on vuorossa YLRL DX/NA YL Anniversary Contest.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan SRAL:n Peruskilpailu, International HELL-Contest, Oceania DX Contest, Russian WW Digital Contest, SKCC QSO Party, FISTS Fall Slow Speed Sprint, RSGB DX Contest UBA ON Contest ja TRC DX Contest.
 
* SAC:n foneosa pidetään jo parin viikon päästä *
Viime vuoden SAC-kilpailu voitettiin itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi reilusti. Kiitos kaikille sekä pienistä, että suurista panostuksista!
SAC:ta ollaan voittamassa tänäkin vuonna, ja siinä on sinun panoksellasi suuri merkitys. SSB-osa käydään jo parin viikon päästä, 13.–14.10.
Säännöt ja tilastot
Kun SAC luotiin vuonna 1958, oli iskulauseena ”mies talosta ja kaksi parhaasta”. Sama pätee nykyaikana: Ruotsin joukkojen lyömiseen tarvitaan ”yksi hamssi per talo ja monta parhaasta”. Alathan siis jo virittää mikkiäsi!
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 29. syyskuuta, kello 15.00 Suomen aikaa tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla. Tiedote annetaan Turusta, OH1T:n asemalta.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media