Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 32/2021 11.9.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 11.9.2021 klo 15.00 Suomen aikaa taajuudella 3685 kHz. Bulletiini luetaan Sysmästä, tunnuksella OH2AA. 

SISÄLTÖ

Keskiviikkona juhlitaan 100-vuotispäivää

Mitä tapahtui sata vuotta sitten?

Kuka oli Leo Lindell FN1NA?

Muistohetki Lindellin haudalla keskiviikkona

OF-kutsut käyttöön sadaksi päiväksi

Sähkötyksen viehätys -valokuvanäyttely netissä

Lutikoille äkkilähtö Salon radiokerholla

Perusluokan radioamatöörikurssi Lahdessa ja netissä

Radioamatöörien satelliitteja tuhoutui Kaliforniassa

Silent Key

Yhdysvalloissa muistetaan WTC-iskussa kuolleita radioamatöörejä

Kilpailut

Keskiviikkona juhlitaan 100-vuotispäivää

Radioamatööriliiton satavuotista taivalta juhlitaan syntymäpäivänä, keskiviikkona 15.syyskuuta. Kutsumme kaikkia radioamatöörejä nostamaan Suomen lipun salkoon. Jos et voi liputtaa itse, ehkä sinulla on naapuri tai tuttava, joka voi auttaa. Liputtaa voi myös oppilaitoksessa, kerholla tai työpaikalla, missä vaan saa liputuksen helposti järjestettyä.

Mitä tapahtui sata vuotta sitten?

Suomalaisten radioharrastajien toiminta järjestäytyi ensin Nuoren Voiman Liiton alle. Radioryhmän perustamista ehdotti Ilmari Jäämaa, jonka tunnetuin teos Nuorten kokeilijain ja keksijäin kirja innoitti sittemmin harrastajia liki puoli vuosisataa.

Jo kesällä 1921 radioryhmä sai Valtioneuvostolta kokeiluluvan radiolähetyksiin, mikä oli samalla lähtölaukaus myös yleisradiotoiminnalle maassamme.

15.9.1921 hyväksyttiin Nuoren Voiman Liiton Radioyhdistyksen säännöt. Myöhemmin nimi muutettiin Suomen Radioamatööriliitoksi. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin turkulainen Leo Lindell.

Kuka oli Leo Lindell FN1NA?

Leo Lindell oli innokas kokeilija ja poikkeuksellinen visionääri, jolla oli täydellinen omatekoinen radioasema Turussa jo ensimmäisen maailmansodan aikana.

Kesällä 1916 hän sähkötti omatekoisin kipinälaittein Turusta Naantaliin, onnistuen saamaan molemminpuolisen yhteyden.

Lindell kokeili myös puhe- ja musiikkilähetystä. Hän järjesti keväällä 1921 ensimmäisen yleisradiolähetyksen, radiokonsertin Turun lyseolle nuorvoimalaisten yleisöjuhlaan.

Lindellin ansiota oli myös lyhytaaltojen käyttöönotto. Laivat käyttivät radion alkuaikoina 600 metrin aaltopituutta ja radioharrastajat tekivät kokeiluja pääasiassa 300 metrillä. Lindell ui vastavirtaan ja kehotti käyttämään lyhyempiä aallonpituuksia, ja lopulta osoitti kokeiluillaan väitteensä voiman käytännössä.

Leo Lindellin tunnus FN1NA on peräisin vuodelta 1924 ja hän käytti sitä useita vuosia, ennen kuin Suomen maatunnukseksi vakiintui OH. Lindell kuoli syyskuun viimeisenä päivänä vuonna 1936, vain 39-vuotiaana.

Muistohetki Lindellin haudalla keskiviikkona

SRAL100 juhlatoimikunnan edustajat Memma OH1EG ja Jan OH1NDA laskevat Liiton kukkatervehdyksen ensimmäisen puheenjohtajansa Leo Lindellin muistolle Turun vanhalla hautausmaalla 15. syyskuuta kello 13.

Radioamatöörit ovat tervetulleita paikan päälle kunnioittamaan ensimmäisen puheenjohtajansa muistoa.

OF-kutsut käyttöön sadaksi päiväksi

Liiton satavuotisjuhlien kunniaksi suomalaiset radioamatöörit voivat käyttää OF-tunnusta sadan päivän ajan. OF-tunnus on näkyvä tapa kertoa varsinkin radioamatööreille maamme ulkopuolella juhlavuodestamme.

Liiton juhlakutsu muuntuu myös OF100SRAL -tunnukseksi ja erikoiskutsu on workittavissa ensi kerran syntymäpäivänä. OF-tunnusta voi käyttää sata päivää, 15. syyskuuta alkaen aina jouluaaton aattoon eli 23. joulukuuta asti.

Log of the World eli Lotwin käyttäjille on alla linkissä hyvät ohjeet siitä, kuinka OH-tunnuksen lisäksi myös OF-tunnuksen saa käyttöönsä palvelussa.

Linkki: http://www.oh3ac.fi/OF-kutsun-hakeminen_LoTW-palveluun.pdf

Sähkötyksen viehätys -valokuvanäyttely netissä

Uusi SRAL 100 -juhlavuoden valokuvanäyttely ”Sähkötyksen viehätys” avataan myös syntymäpäivänä. Näyttelykuvat on ottanut Kalervo ”Kille” Korjus, OH2CX. Kuvien pääosassa ovat nuoret, jotka harjoittelevat sähkötystä tai tutustuvat siihen ensimmäistä kertaa.

SRAL100kuvat nettisivuilta löytyvät myös muut juhlavuoden valokuvanäyttelyt sekä QSL-korttinäyttelyt.

Linkki juhlavuoden näyttelyihin: https://sral100kuvat.sral.fi/

Lutikoille äkkilähtö Salon radiokerholla  

Salon radiokerhon OH1AD:n perinteinen Lutikoiden tuuletus ja Bonkkileiri järjestetään ensi lauantaina, 18. syyskuuta kerhotilalla Muurlassa.

Komponenttien, mittalaitteiden ja bonkin lisäksi tarjolla on kahvia, pullaa, muurinpohjalättyjä, grillimakkaraa ynnä muuta maistuvaa sekä hauskat arpajaiset. Varaa mukaasi käteistä rahaa.

Pääasiassa myyntituotteet ovat kerhon varastosta, mutta vieraileville myyjille toripaikkoja on tarjolla mastopellolla, hintaan 10 euroa. Ennakkovaraukset Memmalle sähköpostilla oh1eg@nullsral.fi

Perjantaina paikalle voi tulla jo kello 14 lähtien, sillä tuuletuksen yhteydessä on Bonkkileiri koko viikonlopun. Mastopellolla on tilaa teltoille ja asuntovaunuille, tarvittaessa myös muutama sisämajoituspaikka.

Linkki OH1AD:n sivuille: http://oh1ad.fi/tapahtumat.html

Perusluokan radioamatöörikurssi netissä ja Lahdessa

MPK:n ja Lahden radioamatöörikerhon OH3AC yhteistyönä järjestettävä perusluokan radioamatöörikurssi alkaa tiistaina 19. lokakuuta 2021.

Kurssi järjestetään samanaikaisesti sekä valtakunnallisesti että paikallisesti: etäopetuksena Teams-sovelluksella ja lähiopetuksena Lahden Vanhan Radioaseman koulutusluokassa. 

Kurssille voi ilmoittautua tiistaista 14. syyskuuta lähtien MPK:n koulutuskalenterin kautta. Kurssimaksu on kymmenen euroa

MPK Koulutuskalenteri: https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri

OH3AC kurssi-info: http://www.oh3ac.fi/ra-kurssi

Radioamatöörien satelliitteja tuhoutui Kaliforniassa

Firefly Alpha -kantoraketin epäonnistunut laukaisu tuhosi myös radioamatöörien satelliitteja.

Vanderbergin avaruuskeskuksessa Kaliforniassa 2. syyskuuta tapahtunut laukaisu päättyi kantoraketin hajoamiseen ilmassa. Kuormassa oli mukana Genesis-L ja Genesis-H radiosatelliitit, jotka oli tarkoitettu radioamatöörien käyttöön Espanjan AMSAT-EA ohjelmassa.  

Espanjan URE:n uutinen: www.ure.es/perdidos-los-satelites-genesis/

Silent Key

Tietoomme on tullut seuraavan radioamatööriveljemme poismeno: Stig-Olof Fernström OH2LBA. Kunnioitamme hänen muistoaan hetken hiljaisuudella.

Yhdysvalloissa muistetaan WTC-iskussa kuolleita radioamatöörejä

Tänään lauantaina tulee kuluneeksi täsmälleen 20 vuotta New Yorkin WTC-rakennuksiin kohdistuneista terrori-iskuista. Yhdysvaltain radioamatööriliiton tietojen mukaan iskuissa kuoli seitsemän radioamatööriä.

Viisi kuolleista työskenteli kaksoistorneissa, yksi radioamatööri toimi pelastustyöntekijänä ja hän kuoli yrittäessään evakuoida loukkuun jääneitä ihmisiä, ja yksi kuoli Pentagonissa, kun lentokone ohjattiin päin Puolustusministeriötä.

Kilpailut

Tänä viikonloppuna on käynnissä Worked All Europe eli WAE-kilpailun SSB-osa. Ensi viikonloppuna luvassa on näytön paikka meille kaikille, kun vuorossa on SAC:n CW-osa.

Neljän nestorin SAC Sata -ryhmä onkin juhlavuoden kunniaksi laatinut suomalaisille radioamatööreille oman ryhmäkilpailun. Kolmen hengen tiimejä kutsutaan ilmoittautumaan syksyn molempiin SAC-kilpailuihin, sähkötyksellä ja puheella. Tavoitteena on varmistaa näyttävä voitto muista Pohjoismaista merkkivuoden kunniaksi.

Tarkemmat tiedot ja säännöt löytyvät Liiton nettisivuilta. Rekisteröi ryhmäsi CW-osaan 15.9. mennessä ja SSB-kisaan 5.10. mennessä, osoitteeseen: oh2bci@nullsral.fi

Radiosuunnistajat puolestaan matkaavat ensi viikonloppuna Tanskaan. Pohjoismaiset mestaruuskisat käydään Hillerödissä ja Suomesta matkaan on lähdössä kahdeksan kilpailijaa.

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 18.9.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuudella 3685 kHz. Bulletiini luetaan Turusta, tunnuksella OH1T.

Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media