Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 47/2022, 10.12.2022

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 10.12.2022 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä tunnuksella OH6K.

AIHEET

Liiton toimikunnat kaipaavat uusia tekijöitä

Kahdeksikkojen joulukahvit 13.12.

OH2AP:n verkkoluento 15.12. – Optimoi kusot Bouvetille 3Y0J:n kanssa VOACAP-keliennusteilla

QSL-toimisto tiedottaa Venäjälle ja Valko-Venäjälle menevistä QSL-korteista

Radioamatöörit mukana Tapio Lehtisen purjehdusdokumentissa

Jouluasemat aktivoituvat bandeilla

Kilpailu-ja DX-uutisia – uusi Talvikisa 22. tammikuuta

Liiton toimikunnat kaipaavat uusia tekijöitä

Liiton toimikuntien kokoonpanot vahvistetaan jälleen tammikuussa vuodeksi eteenpäin. Toimikunnilla on liiton toiminnassa tärkeä rooli ja eri alojen syvällinen osaaminen löytyy juuri toimikunnista. Nyt on oikea aika hakeutua mukaan juuri sinua kiinnostavan radioamatööriharrastuksen osa-alueen toimikuntaan. Ota yhteyttä toimikunnan vetäjään ja kerro kiinnostuksestasi. Liiton toimikunnat yhteystietoineen on listattu liiton nettisivuilla.

Kahdeksikkojen joulukahvit 13.12.

Kahdeksikkojen kerhon joulukahvit on tarjolla tiistaina 13.12. klo 18 alkaen kerhon tiloissa Oulun Hiukkavaarassa. Lokaation löytää helpoiten kirjoittamalla Google Mapsiin hakusanaksi OH8AA. Tervetuloa!

OH2AP:n verkkoluento 15.12. – Optimoi kusot Bouvetille 3Y0J:n kanssa VOACAP-keliennusteilla

Yksi johtavia VOACAP-HF-keliennusteohjelman asiantuntijoita Jari, OH6BG, pitää esityksen siitä, miten valmistautua tammikuun lopussa/helmikuussa 2023 ääneen tulevaan Bouvetin DX-peditioniin keliennusteiden valossa. Näitä oppeja et löydä Bouvetin peditionin www-sivuilta!

Luennolla tehdään keliennusteet reaaliajassa Amerikan yleisradion suunnittelemalla VOACAP-ohjelmalla. Samalla kerrotaan kolme asiaa, joilla jokainen voi löytää VOACAP-ennusteista parhaimmat kusoajat. Luennon järjestää Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP torstaina 15.12. klo 19.00 SA. Luento on osa kerhoiltaa. Luento pidetään Microsoftin Teams-ohjelmalla, ja linkin saa ilmoittautumalla kerhon sähköpostiin osoitteeseen oh2ap ät sral piste fi.

QSL-toimisto tiedottaa Venäjälle ja Valko-Venäjälle menevistä QSL-korteista

Suomen Posti ei toistaiseksi lähetä paketteja Venäjälle eikä Valko-Venäjälle. Sen vuoksi myöskään Liiton QSL-toimisto ei lähetä näihin maihin meneviä kortteja. QSL-toimisto toivoo, että suomalaiset radioamatöörit eivät lähettäisi Venäjälle ja Valko-Venäjälle meneviä kortteja toimistoon, koska ne eivät sieltä liiku eteenpäin. Tilanteen muutoksesta tiedotetaan erikseen.

Radioamatöörit mukana Tapio Lehtisen purjehdusdokumentissa

Marraskuun lopulla Yleisradion ohjelmistossa julkaistiin Tapio Lehtisen maailmanympäripurjehduksesta kertova dokumenttielokuva Meren kutsu. Elokuva kertoo äärimmäisen haastavaan Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailuun vuonna 2018 osallistuneesta, suorituksellaan lajin maailmantähtien joukkoon nousseesta Tapio Lehtisestä. Lehtinen on kuudes ihminen maailmassa, joka on kiertänyt maapallon Kap Hornin kautta pysähtymättä, vain sekstantilla navigoiden.

Elokuvassa kerrotaan myös radioamatöörien osuudesta Lehtisen tukijoukoissa ja purjehduksen viestiliikenteen toteutuksessa. Elokuvassa esiintyvän Jarin OH2BU lisäksi Lehtisen tukijoukkojen radiotiimiin kuuluivat Antti OH5TB, Jari OH6BG, Jari OH6QU ja Hannu OH1HAQ. Dokumenttielokuva on katsottavissa Yle Areenassa.

Jouluasemat aktivoituvat bandeilla

Joulun lähestyessä bandeilla aktivoituvat myös erilaiset jouluaiheiset amatööriasemat. Joulukuun alkupuolella on kuultu jo asemia OH9SCL ja OG1XMAS, jotka ovat aktiivisia aina jouluun asti. Pusulan Radistit ry, OH9W aktivoi erikoiskutsun OF9X 16.12. klo 18 SA – 31.12. klo 23.59 SA. Hyvän Joulun toivotuksia jaetaan kaikilla HF bandeilla ja yleisimmillä modeilla. Lisätietoja jouluasemien aikatauluista ja QSL-käytännöistä saa QRZ.com:ista.

Kilpailu-ja DX-uutisia – uusi Talvikisa 22. tammikuuta

Vuoden 2023 HF-kilpailujen SM-sarjan avaa uusi Talvikisa sunnuntaina 22. tammikuuta. Kilpailu noudattaa perinteistä OH-kilpailun rakennetta, mutta uusina elementteinä ovat 160 metrin bandi sekä perusluokkalaisten käyttämä erikoiskutsu. Kilpailun järjestäjänä toimii Pusulan Radistit ry, OH9W. Kilpailukutsun sääntöineen löydät liiton sivuilta.

Viikonlopun kansainvälisestä kilpailutarjonnasta nostetaan esille tällä kertaa International Naval Contest. Kilpailu käydään 80-10 metrin bandeilla CW- ja SSB-modeilla. Kilpailussa saa bonuspisteitä yhteyksistä kymmenen eurooppalaisen laivaston radiokerhon jäsenasemaan. Mukana bonuskerhojen joukossa on myös suomalainen Laivaston radioamatöörit ry. Bonusasemat antavat kilpailusanomana raportin, radiokerhon kaksimerkkisen tunnuksen sekä jäsennumeron ja muut kilpailijat raportin ja sarjanumeron.

DX-peditioista aktiivisia ovat parhaillaan esimerkiksi H44SHD Salomonsaarilta, 5UA99WS Nigeristä., 3D2AG/P Rotuman saarelta sekä XT2AW Burkina Fasosta. Most wanted -listan numero 36 eli VK9WX Willisin saarelta on myös ollut vaihtelevasti äänessä kuluneen viikon aikana.

. . . _ . _

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 17.12.2022 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.

Bulletiinin kokosi Timo OH5LLR

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media