Raportti vuodelta 2016

Numminen ja radio.
M. A. Numminen esittelee itse rakentamaansa radioa Tekniikan museon Etäunelmia-näyttelyn avajaisissa.

 

Vuonna 2016 tallennettua radioamatöörihistoriaa

 
LAHJOITUKSET

 • Timo Ekko OH1SM, kirjoja mm.
  • UKW Berichte 1962 – 1977
  • CQ lehdet 1963 – 1968
  • The Radio Amateurs Handbook 1950
  • The Radio Handbook 1959
  • DARC, 40v. historiikki
 • Mika Wahlman lahjoitti isänsä, Pekka Wahlman OH4QN, viirejä, QSL-kortteja sekä valokuvia
 • Tuija Paalanen OH5MX, 3 valokuva-albumia YL-tapahtumista
 • Markku Virme OH2BPB lahjoitti lehtileikkeitä

 
QSL-KORTIT
QSL-kortteja ovat lahjoittaneet

 • Veikko Nurminen, OH2VB, perikunta (kopioita 1280 kpl)
 • Ritva Korjus OH2CJ lahjoitti ostamansa Pentti Haapalaisen, OH2TE, kortit
 • Veikko Velamo OH2YV

QSL-kortteja on kopioitu

 • Veikko Velamo OH2YV (kopioita 889 kpl)
 • SRAL:n toimistosta (kopioita 214 kpl)
 • muita QSL-kortteja (kopioita 2500 kpl)

 
KYSELYT
Markku Kuorilehto otti yhteyttä. Hän tutkii Suomen Radioamatööriliiton kunniajäsenen Toivo (T. I.) Leiviskän elämänvaiheita. Toivo Leiviskä oli hänen isoäitinsä serkku. Arkistosta löytyneet tiedot on toimitettu hänelle.
Mikko Kaarela kyseli Radioamatööri-lehdessä (1998/6) ollutta isänsä Oke Kaarelan, OH2NP, Silent Key-kirjoitusta. Ko. kirjoituksesta on lähetetty hänelle kopio. Samalla hän kyseli myös Suomen itsenäisyyden (1967) 50v-juhlavuoden virallista QSL-korttia.
Matti Aarnio, OH2AWL, kyseli olisiko Liiton arkistossa OH2AR:n (Uudenmaan Radiokerho ry) 1970-luvun tiistaitestilokeja. Hän on digitoitunut kerhon lokeja ja ko. vuosikymmenen lokeja ei löytynyt kerholta. Valitettavasti kyseisiä lokeja ei ole Liiton arkistossa.
Kim Östman, OH6KZP, kyseli vanhoja SAC-kilpailuun liittyviä juttuja ja tuloksia. Vanhat tulokset voitaisiin syöttää nykyiseen tietokantaan sekä kirjoittaa SAC:sta pieni historiikki suomalaisesta näkökulmasta (kummassakin tapauksessa lähde mainittava). Liiton arkistosta löytyneet dokumentit toimitettiin hänelle.
 
MUUTA
Kallion kirjasto 20.1.–7.2.2016
Valokuvanäyttely ”Radioamatöörit, viestinnän ja radiotekniikan pioneerit”
Kemin kulttuurikeskus 23.4.–31.5.2016
Valokuvanäyttely ”Radioamatöörit, viestinnän ja radiotekniikan pioneerit”
Kaupunkiradion haastattelu 13.5.2016 Tekniikan museolla. Suoran lähetyksen aiheena radioamatööriharrastus, haastattelijana Katja Ylinen, Kaupunkiradio/Metropolia. Haastateltavina olivat Ritva Korjus OH2CJ ja Kalervo Korjus OH2CX. Haastattelun pohjalta Jaana Ylinen oli tehnyt artikkelin (”Radioamatööri on ammattilainen”) Metropolian Taajuus-nimiseen verkkolehteen.
Jaana Sokka oli huomannut Liiton muistelusivulla olleesta kirjoituksesta maininnan jossa kerrottiin Lindellin pitäneen vuonna 1914 ensimmäisen yhteyden koulukaverinsa Vallu Valtosen kanssa. Leo Lindell oli vuonna 1914 edistynyt käyttämään laitteissaan todellisia suljettuja värähtelypiirejä sekä ulkoantennia ja kokeiluissa häntä auttoi hänen koulukaverinsa. Jaana Sokka kertoi, että kyseessä oli hänen isoisänsä veli, Volmar ”Vallu” Valtanen, ei Valtonen.
Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti, KAVI 8.9.2016
YLE 90-vuotisnäyttely: ”Samalla taajuudella – radio ja televisio ajan virrassa”. Näyttelyyn kävivät tutustumassa Kalervo Korjus OH2CX ja Ritva Korjus OH2CJ. Näyttelyn esittelylehtisessä kerrotaan myös radioamatööreistä ja heidän osuudestaan yleisradiotoiminnan alkamisesta Suomessa.
Tekniikan Museo 10.9.2016 ”Etäunelmia, Yhteys yli ajan ja paikan” -näyttelyn avajaiset. Liiton edustajina esittelypisteessä olivat Kalervo Korjus OH2CX ja Ritva Korjus OH2CJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media