Toimiston tiedote 30/2017

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7075 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

 
Toimiston tiedote 30/2017, 16.9.2017
Tämä bulletiini luetaan bandilla lauantaina 16.9.2017 Lapualta, OH6SRAL:n asemalta, taajuuksilla 3685 ja 7075 kHz.
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
SISÄLTÖ
* Syyspäivät Tampereella *
* Jäsenmaksut ja äänioikeus *
* Hallitusvaalien ehdokasasettelu *
* Pohjoismaiset lehdet SRAL:n jäsenille *
* SAC 2017 – mies talosta ja kaksi parhaasta *
* Silent key *
* Kerhot tiedottavat *
* Radiosuunnistuksen EM-kisat *
* Syksyn radioamatöörikursseja *
* YLE:n teknisen poistokaluston kirpputori *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
* Syyspäivät Tampereella *
Suomen Radioamatööriliiton Syyspäivät pidetään Tampereella 18.11.2017. Tapahtuman järjestää Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE. Tapahtumapaikka on Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hervannan toimipiste, osoite Hepolamminkatu 10, A-rakennus, Tampere.
Alustava ohjelma lauantaina 18.11.

 • Klo 9.00 ilmoittautuminen avataan
 • Klo 9.30 avajaiset
 • Klo 9.40 Kansallispuisto-workinta ja puistotarinaa WWFF:n tiimoilta (Kari OH1UH ja Rami OH3BHL)
 • Klo 9.40 Tampereen FM-toistin, SVXlink ja saittien linkitys (Tuomas OH3ERV)
 • Klo 10.30 DMR-foorumi (Erik OH2LAK)
 • Klo 10.30 Radiotarkkailuauton esittely (Viestintävirasto)
 • Klo 11.30 Taajuussuunnittelu ja taajuusvalvonta (Viestintävirasto)
 • Klo 12.30 SRAL:n hallituksen kyselytunti
 • Klo 12.30 DMR-klinikka (Erik OH2LAK, Tuomas OH3ERV)
 • Klo 13.30 SHF-ohjelmaa (Michael OH2AUE)
 • Klo 13.30 Radiotarkkailuauton esittely (Viestintävirasto)
 • Klo 14.30 Ilmoittautuminen SRAL:n syyskokoukseen alkaa
 • Klo 15.30 SRAL:n syyskokous

Ennakkoilmoittautumiset Syyspäivien tapahtumiin
Joihinkin Syyspäivien tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen kaikki ilmoittautumiset tehdään OH3NE:n verkkosivuilla, joiden osoite kerrotaan tämän tekstin lopussa.
Perjantaina 17.11. järjestetään ekskursio SPR:n logistiikkakeskukseen Kalkkuun, jonne on bussikuljetus. Tapahtuma maksaa 5 euroa/hlö. Ilmoittautumiset OH3NE:n sivuilla.
Perinteinen Ham Dinner järjestetään opetusravintola Eetvartissa lauantaina 18.11. Tapahtuman ovet aukeavat klo 18.00 ja ruoka on katettuna klo 19.00. Illalliskortin hinta on 35 €. Illan musiikista vastaa The Mieli Sairaala. Iltajuhlaan ilmoittaudutaan ennakkoon 27.10 mennessä. Lisätiedot iltajuhlasta ja ilmoittautumislomake löytyvät OH3NE:n verkkosivuilta.
Syyspäiville voi ilmoittautua ennakkoon, jolloin tapahtuman hinta on 5 €/hlö tai 7,5 €/pariskunta/perhe. Lounas ruokailulinjastosta on mahdollista varata vain ennakkoon. Kerrothan mahdollisista ruoka-aineallergioistasi ilmoittautumisen yhteydessä. Ennakkoilmoittautumiset tehdään 27.10. mennessä OH3NE:n verkkosivujen kautta.
Kirpputori on avoinna klo 10-14. Pöytävaraukset tehdään ilmoittautumisen yhteydessä klo 9.00 alkaen. Lisätietoja saa OH3NE:n verkkosivuilta.
Scandic City -hotellista on varattu majoituskiintiö ajalle 17.-19.11.2017. Jokainen varaa huoneensa itse suoraan hotellista varaustunnusta RADIO161117 käyttämällä. Varaukset on tehtävä 3.11.2017 mennessä. Varaukset voi tehdä sähköpostilla tai puhelimitse. Hinnat ja hotellin yhteystiedot löytyvät OH3NE:n sivuilta.
Lisätietoa Syyspäivistä ja päivien ohjelmasta sekä ilmoittautumislomake löytyvät OH3NE:n verkkosivuilta. Tiedot julkaistaan myös lokakuun Radioamatööri-lehdessä.
 
* Jäsenmaksut ja äänioikeus *
Olethan muistanut maksaa jäsenmaksusi? Haluathan äänestää hallitusvaaleissa ja Liiton syyskokouksessa?
Liiton syyskokouksessa ja syksyn hallitusvaaleissa äänioikeutettuja ovat jäsenet, jotka ovat maksaneet viimeisimmän erääntyneen jäsenmaksunsa kokonaisuudessaan.
Hallitusvaaleja varten laaditaan luettelo äänioikeutetuista kahdeksan viikkoa ennen kokousta eli 23.9. Jäsenmaksun on siis oltava maksettu sitä ennen, että jäsen saa äänioikeuden hallitusvaaleissa.
Jos et ole varma jäsenmaksusi tilanteesta, voit kysyä asiaa Liiton toimistosta.
 
* Hallitusvaalien ehdokasasettelu *
Jokaisella Liiton jäsenellä on oikeus kirjallisesti pyytää vaalivaliokunnalta ehdokkaansa ottamista vaalia varten laadittavaan ehdokaslistaan. Vaaliasiakirjat eli ehdotukset ehdokkaiksi vaaleihin pyydetään toimittamaan 6.10.2017 mennessä Suomen Radioamatööriliiton toimistoon vaalivaliokunnan sihteerille osoitteeseen: Suomen Radioamatööriliitto, Vaalivaliokunta, Sihteeri Annika Salmenlinna, PL 44, 00441 HELSINKI.
Kirjallisessa ehdotuksessa on mainittava ehdokkaan sukunimi ja kaikki etunimet ja siinä on oltava ehdokkaan allekirjoittama vakuutus suostumuksesta ehdokkaaksi. Vaaliasiakirja ei voi olla ehdollinen ja se on julkinen ehdokkaiden julkistamisen jälkeen. Erovuoroiset hallituksen jäsenet voivat asettua ehdolle uudelleen, myös heidän on toimitettava tällöin vaaliasiakirjat.
 
* Pohjoismaiset lehdet SRAL:n jäsenille *
Pohjoismaiden liitot ovat päättäneet elokuussa NRAU-kokouksen yhteydessä lehtivaihdosta jäsentensä kesken. Tästä lähtien liittojen lehdet ovat saatavilla sähköisessä muodossa kaikkien pohjoismaisten liittojen jäsenille.
Norjan ja Tanskan vuoden 2017 lehdet löytyvät nyt SRAL:n verkkosivujen jäsensivuilta osoitteesta http://sral.fi. Ruotsin lehdet lisätään, kun ne saadaan. Islannin liitto ei julkaise enää lehteä.
 
* SAC 2017 – mies talosta ja kaksi parhaasta *
SAC:n CW-osa alkaa lauantaina 16.9.2017 klo 15.00 Suomen aikaa.
Kun Skandinavian maiden yhteenotto, SAC, luotiin vuonna 1958, oli iskulauseena juuri ”mies talosta ja kaksi parhaasta!” Sama pätee nyt Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi, kun keräämme joukkoja yhteiseen juhla-SAC:hen. Sitä ollaan taas kerran voittamassa ja siinä on Sinun panoksellasi suuri merkitys.
Viime vuonna voitto Ruotsista oli marginaalinen ja CW:llä oli 101 suomalaista osallistujaa (lokia). Nyt on tarve tiivistää rivit ja nostaa osallistujamäärää ja tulostasoa reippaasti. Lähdethän mukaan?
Tee oma Suomi 100 -osuutesi juhla-SAC:ssä ja ilmoita sitoumuksesi päämajaan nyt heti! Kaikille ennakko-ilmoittautuneille ja tavoitteensa saavuttaneille lähetetään SAC-awardi ”Isänmaan Asialla – Suomi 100”.
llmoittautumisosoite: sac2017 ät sral piste äf ii.
RYHMÄ A, ETUJOUKOT – YLI 1200 KILPAILUYHTEYTTÄ:
Kärkiasemien tulokset yltävät yli 2000:een yhteyteen. Tähän 1200 yhteyden tavoitetasoon sinun tarvitsee vain valita parhaat tunnit kilpailun alusta ja sunnuntailta – voit nukkua yösi rauhassa. Multi-asemat saavat jokaisesta 1200 yhteyspaletista oman arvan tämän luokan arvontaan. Tämän pienen osallistujamäärän kesken arvotaan kolme (3) QST-lehden vuosikertaa*.
RYHMÄ B, TURVAJOUKOT – YLI 600 KILPAILUYHTEYTTÄ:
Maaottelu voitetaan tämän ryhmän suuruudella. Tehkää tästä kerhoprojekti. Kaikki mukaan, sillä tähän ei tarvita kuin 8–10 tunnin panos. Ota tämä asiaksesi ja värvää ystäväpiiristä monta osallistujaa. Voit myös ilmoittaa kaikki värvätyt yhdellä maililla. Tämänkin ryhmän sisällä arvotaan kolme (3) QST:n vuosikertaa*.
RYHMÄ C, KANSANJOUKOT – YLI 300 KILPAILUYHTEYTTÄ:
Tämä yhteysmäärä irtoaa kaikilta, jotka osaavat vähänkin sähköttää. Vain 3–5 tunnin panos! Jos kuitenkin huomaat homman olevan hauskaa, voit nostaa tavoitteen kisan aikana seuraavaan B-ryhmään. Siellä on pienempi ryhmä asemia QST-arvonnassa. Tässäkin ryhmässä arvotaan kolme (3) QST:n vuosikertaa*.
* Sähköinen lehti.
Ilmoita osallistumisesi sähköpostitse lauantaihin 16.9.2017 klo 12.00 SA. mennessä johonkin näistä ryhmistä; näin osallistut arvontoihin. Kilpailuryhmät, esim. radiokerhot ja muut ryhmittymät listataan niiden ilmoittamalla ryhmän SAC-nimellä; esim. Porin Karhut,  Turun DX Lounaseura jne.
SAC-joukkojen johtoasema OF100FI/0 nostattaa juhlahenkeä ja julkistaa Suomen joukkueen lauantaina 16.9. alkaen klo 14.00 SA. taajuudella 3685 kHz. Voit vielä silloinkin ilmoittautua bandilla mukaan maajoukkueeseen (ja arvontoihin) ja workkia OF100FI-päänahan Ahvenanmaalta, josta se on äänessä ensimmäistä kertaa. Operaattoreina Kim, OH6KZP ja Pasi, OH6UM – Suomen WRTC2018-joukkue.
SAC CW -sääntöjen lyhyt versio:
KILPAILUAIKA: la 16.9.2017 klo 15.00 SA.–su 17.9.2017 klo 14.59 SA.
KILPAILUSANOMA: 599 ja sarjanumero alkaen 001.
BANDIT: 80, 40, 20, 15 ja 10 m. Kaistaa 3500–3510 kHz ei saa käyttää; tarkista säännöistä myös ylärajat.
TARKEMMAT SÄÄNNÖT .
LOKIT: Viimeistään 5 päivää kisan päättymisen jälkeen osoitteessa http://www.sactest.net/robot.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljiemme Asko Heiniön, OH2DP; Torolf Johanssonin, OH2JKI ja Ralf Mattssonin, OH2BPF, poismeno.
Kunnioitamme Askon, Torolfin ja Ralfin muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH2AP:n syysleiri
Tervetuloa OH2AP:n syysleirille lauantaina 16.9.2017. Leiri pidetään Metsäpirtillä Rusutjärven rannalla. Osoite on Turaniementie 61, 04370 Rusutjärvi, Tuusulan kunta.
Leiri alkaa antennien ja aseman pystytyksellä klo 9. Keittolounas on saatavana noin klo 12.00. OH2AP:n puheenjohtaja Jussi, OH3ZQ, avaa leirin klo 13, minkä jälkeen alkaa ohjelmaosuus, jonka välillä pidetään kahvitauko.
Ohjelma

 • Hamiradiotekniikan kehitysaskeleet 1917-1967, Heikki, OH2BGX
 • Näytteitä vanhoista QSL:stä. Jussi, OH3ZQ
 • Kerhon vierailu Pietariin ja Popov-museoon toukokuussa 2017 kuvin ja sanoin Jarmo, OH2GJL ja Aarno, OH2HAI
 • Kiinan avaruuskeskus, Arska, OH2EC

Lisäksi arpajaiset ja kirpputoripöytä. Klo 17 alkaen on sauna lämpimänä. Loppuiltaa istutaan iltanuotiolla makkaraa paistaen.
Leirimaksu on 15 euroa ja pitää sisällään ohjelman, aterian, kahvit ja saunomisen.
Tervetuloa.
 
OH3AC:n Ruskaleiri huippuohjelmalla Messilässä pe-su 22.-23.9.2017
Ovatko vakuutuksesi kunnossa? Tai haluatko tuntea, miten Etelänapamantereella workitaan OJ1ABOA-asemalta hyytävässä kylmyydessä. Tule oppimaan FT8-workkiminen!
Ruskaleirin ohjelma on tänä vuonna entistä vahvempi. LähiTapiolan asiantuntijat kertovat ra-laitteiden vakuuttamisesta. Mika, OH2FFP; kertoo Etelänapamantereen OJ1ABOA-asemasta ja seuraavasta, pian alkavasta retkikunnasta. Vesa, OH3EQY; ja Vili, OH2ZZ; kertovat JT65- ja FT8-workkimisesta ja palan painikkeena Jukka, OH6LI; antaa ohjeita vasta-alkajille ja kokeneemmillekin lanka-antennin rakentamisesta. Jukka jatkaa myös ajankohtaisilla kilpailuasioilla.
Ruskaleiri pidetään Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa, Lahden kupeessa. Tule nauttimaan korkealuokkaisesta ohjelmasta ja hyvästä seurasta.
 
Puulan muikkufestarit
Puulan Radio Clubin perinteisiä muikkufestareita vietetään Puulalla lauantaista seuraavan viikon sunnuntaihin 14.-22.10. Ohjelmassa kepeää nokkakusoilua, radioyhteyksiä, saunojen virittelyä sekä toivottavasti muikkujen valmistusta monin eri tavoin. Asemat OH4O ja OH4ACD ovat aktiivisina viikon ajan tunnetuilla taajuuksilla.
 
* Radiosuunnistuksen EM-kisat *
ARDF IARU Region 1 -kilpailut eli EM-kisat käytiin 5.-9.9.2017 Liettuassa. SRAL:ia edustivat M40-sarjassa Petri Kirves (OH2KHX) ja Keijo Lehtosaari (OH2ETM). Kettuja metsästettiin neljässä eri kisassa viiden päivän aikana. Kisat sujuivat vaihtelevalla menestyksellä muiden viedessä mitalisijat. Parhaasta sijoituksesta vastasi Keijo. OH2ETM 15. sijallaan sprint-kilpailussa.
 
* Syksyn radioamatöörikursseja *
Wahren-opisto järjestää Forssassa radioamatöörikurssin, joka alkaa keskiviikkona 20.9.2017. Paikkana on Forssan Yhteislyseo 3. krs. Osoite on Lyseokatu 2, 30100 FORSSA.
Kurssi-illat pidetään keskiviikkoisin klo 18.00 ja koulutus kestää noin kolme tuntia kerrallaan. Kurssin opettajana toimii Jukka Klemola, OH6LI. Kurssi sisältää kahdeksan iltaa päättyen 15.11.
Kurssille voi ilmoittautua Wahren opiston nettisivuilla.
Kurssi tähtää radioamatööritutkintoon, joka pidetään keskiviikkona 22. marraskuuta 2017 Lounais-Hämeen Radioamatöörien uudessa kerhotilassa, Torstilassa. Osoite on Forssantie 136, Tammela. Tutkintoon voivat osallistua muutkin kuin kurssille ilmoittautuneet. Tutkintoon ilmoittautuminen Hannulle, OH1IX, sähköpostilla osoitteeseen hannu ät reiman piste äf ii tai puhelimella numeroon 0400 532 936.
 
Turun Radioamatöörit ry., OH1AA, järjestää radioamatöörikurssin, joka alkaa keskiviikkona 4.10.2017. Paikkana on Sommelon Kerhotila osoitteessa Sommelontie 61. Kurssi-illat ovat keskiviikkoisin klo 18.00 ja koulutus kestää noin kaksi tuntia kerrallaan. Kurssi sisältää 11 iltaa. Viimeisenä iltana on koetilaisuus. Kurssin hinta on 50 euroa. Hinta sisältää opiskelumateriaalin.
 
OH3AC Syksyn perusluokan kurssi ti 24.10.2017
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, syksyn perusluokan kurssi pidetään yhdessä MPK:n kanssa alkaen tiistaina 24.10.2017. Ilmoittautumiset osoitteella oh3ac ät oh3ac piste äf ii.
 
* YLE:n teknisen poistokaluston kirpputori *
Ylen teknisen poistokaluston historian viimeinen kirpputori pidetään lauantaina 16.9.2017. Kirpputori on Helsingin Pasilassa Kuljetustalon kolmannen kerroksen autohallissa. Ajankohta on klo 11-14.
Ajotie Ilmalantorilta. Tervetuloa.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan Scandinavian Activity Contestin CW-osa, All Africa International DX Contest, SRT HF Contest, QRP Afield, Feld Hell Sprint, North American Sprint RTTY ja BARTG Sprint 75.
Ensi tiistaina 19.9. on vuorossa NAC 1,3 GHz ja ensi torstaina 21.9. NAC 70 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan CQ Worldwide RTTY DX Contest ja AGCW VHF/UHF Contest.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini lähetetään viikon kuluttua, lauantaina 23. syyskuuta, klo 15.00 SA. Turusta, OH1T:n asemalta, tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media