Matti Henriksson, OH2MH – Elämän mittainen radioharrastus palkitsi pienillä onnenhetkillä

OT Matti Henriksson, OH2MH omassa elementissään SRAL:n Sappeen kesäleirillä heinäkuussa 2012. Kuva: Eda Ekström, OH2LXB.

OT Matti Henriksson, OH2MH (1946-2015) oli syntyjään Oulun poikia. Perhe muutti jo varhain Pohjanmaale, Perhon maisemiin. Matin kiinnostus kaikkeen tekniikkaan ja erityisesti radioihin oli myötäsyntyistä; ”juuvaa” ja ”koojaa” olivat ensimmäisiä sanoja. Näistä jälkimmäinen aluksi tarkoitti selkosuomella kaiken mahdollisen purkamista osiin. Ensimmäisen tulitikkurasiaradion Matti teki alle kymmenvuotiaana. Siitähän se kaikki alkoi ja jatkui läpi elämän sammumattomana kiinnostuksena kaikkeen uuteen aina viimeisiin viikkoihin asti.
Matin tie asepalvelukseen vei kuin luonnostaan Viestirykmenttiin 1967, missä hän sai perinteisen viestimiehen sähkötyskoulutuksen. Matka jatkui insinööriopintojen jälkeen työelämään elektroniikan ja komponenttien pariin. Näissä työympyröissä me tapasimme joskus Elkom- ja Automaatiopäivien näyttelyiden merkeissä. Myöhemmin kohtasimme myös radioamatöörien ja radiohistorian harrastajien tilaisuuksissa.
Matti tuli tapaamaan minua Vuosaareen joskus keväällä 2012, kun olimme sopineet materiaalin ja tietojen vaihdosta yhteisistä kiinnostuksen kohteista. Matti istui työhuoneeni sohvan reunalla ja juttua meillä riitti tuntikaupalla. Tässä palaverissa luovutin Matille levyllisen radiohistorian materiaalia. Matti oli jo marraskuussa 2011 lähettänyt minulle tikullisen materiaalia, jossa on mm. Arin, OH2JBV tallentamaa videokuvaa SRAL:n 1995 Räyskälän kesäleiriltä. Tallessa on mm. kohta, jossa haastattelen kyynelradioveteraani Holger Jalanderia. Henkilökohtaisena lahjana annoin Matille alkuperäisen Wiio-Somerikko Harrastelijan radiokirjan 1950, joka oli jo ajan hampaan syömä mutta sitäkin mieluisampi pala mennyttä radiohistoriaa.
Pitkällisen vakavan sairauden ja urhean taistelun uuvuttamana Matin maallinen vaellus päättyi syyskuun 9. päivänä 2015. Menetimme Matissa todellisen ystävän ja aidon radioamatöörin ja radiohistorian harrastajan.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media