Armas Häkkänen, OH2NQ – Liittomme uskollinen monitoimimies

OT Armas Häkkänen, OH2NQ, juhlinnan kohteena 80-vuotispäivänään 1980. Kuva: SRAL:n arkisto

SRAL ry:n monivuotinen taloudenhoitaja ja sihteeri Armas Häkkänen, OH2NQ (1900-1982) oli syntyjään Haminasta. Hän vietti suurimman osan kouluvuosistaan Turussa, jossa hän sai kosketuksen radioharrastukseen jo radioamatööritoiminnan alkumetreillä. Hänen koulutoverinsa Leo Lindell ja Vallu Valtanen puuhalivat vv. 1913-14 silloin hyvin salaperäisenä pidetyn radion parissa. Leo Lindellin naapurina Häkkänenkin pääsi osalliseksi Suomen ensimmäisten radioamatöörien harrastelupiiriin.

Kansalaissodan levoton aika katkaisi kaikki kokeilut. Häkkäsellä oli vasta vv. 1921-22 uudelleen tilaisuus kosketukseen Helsingissä kokeilevien amatöörien, kuten Kalle Sainion, Erkki Kaireniuksen ja Erkki Heinon kanssa. Häkkänen sai ensimmäisen lupansan 24.1.1924 ja ensimmäisen amatöörikutsunsa 2NAH. Sitä ennen käytetyt kutsut olivat omatekoisia, sillä amatööritoimintaa ei oltu millään tavoin järjestetty aikaisemmin.

Armas Häkkänen oli alusta alkaen tekemässä amatööriliiton historiaa. Silloisessa NVL:ssa Häkkänen oli jäsen n:o 12. Liittymispäiväksi on merkitty 1.7.1923. Hänen nimissään ovat olleet kutsumerkit: 2NAH, S-2NAH, S2NQ, ES2NQ ja OH2NQ.

Armas Häkkänen oli Liiton taloudenhoitajana vv. 1931-1954 ja sihteerinä vuodet 1941-1954 sekä 1955-1959. Jäämaan palkinnon hän sai v. 1938 ja Liiton kultaisen ansiomerkin v. 1950. Armas kutsuttiin Liiton kunniajäseneksi v. 1955 ja vuonna 1975 hänestä tuli Liiton kunniapuheenjohtaja. Pätevyystutkijakunnan jäsen hän oli v. 1931 lähtien kuolemaansa saakka. Armas oli myös Viitosten kerhon kunniajäsen sekä Kakkosten kerhon perustaja- ja kunniajäsen.

Armas Häkkänen suoritti I lk:n sotilasradiosähköttäjätutkinnon v. 1932 ja palveli 25 vuotta laivastossa. Hän toimi jatkosodan loppupuolella merivoimien esikunnan komentotoimiston päällikkönä ja vapautui luutnanttina palveluksesta 1946. Siitä lähtien hän toimi Oy Berggrenin insinööritoimiston konttoripäällikkönä aina vuoteen 1980 saakka.

Häkkäsen ollessa Liiton luottamustehtävissä hänen kulloinen kotinsa oli käytännössä Liiton toimisto. Hän hoiti sieltä ja työpaikaltaan käsin juoksevat asiat ja otti vastaan vierailijoita ja radioamatööritutkinnon suorittajia, jotka saivat kokea Häkkäsen kodin vieraanvaraisuuden, kuten myös tämän kirjoittaja eräänä kauniina elokuisena pyhäpäivänä 1951. – Kuusitieltä, Töölöstä asteli aurinkoiseen päivään kiitollinen ja toiveikas nuorimies, tuleva radioamatööri OH6QS.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media