Eino Kirsi, OH2NR – Kolmen sodan veteraaani ja salaisen verkon jäsen

OT Eino ”Kirre” Kirsi, ON2NR, kirjoittajan kotiasemalla Vuosaaressa kokeilemassa kotimaan kelejä lokakuussa 1994. Kuva: OH2HK.

Suomen radioamatööriliiton kunniajäsen Eino ”Kirre” Kirsi, OH2NR, OH5NX (1913-2007) oli paljasjalkainen viipurilainen. Tämä paljastui helposti, kun ryhtyi hänen kanssaan juttusille bandilla tai nokitusten. Hänen kanssaan aika ei käynyt todellakaan pitkäksi.

Kirren radiokipinä syttyi jo varhain kouluvuosina Viipurin suomalaisessa lyseossa, jossa hän koulukavereiden kanssa askarteli radioiden parissa. Kirre rakensi harrastelutyönäytteeksi aluksi kidekoneen, jolla hänet hyväksyttiin Nuoren Voiman Liiton radioharrastuspiirin jäseneksi. Myöhemmin mukaan tulivat oikeat radioputket, jotka olivat suhteellisen kalliita ja joita piti käsitellä taiten. Putkia lukuun ottamatta lähes kaikki muut komponentit piti 1920-luvulla valmistaa itse.

Kirre oli marraskuussa 1929 perustetun alkuperäisen Viitosten Kerhon perustajajäsen. Kerhon ensimmäinen puheenjohtaja oli Armas Wahlstedt (myöh. Valste), silloin OH5NG, joka oli Viipurin yleisradioaseman hoitaja ja kerhon aktiivinen vetäjä. Kerho kokoontui vanhassa kaupungissa Armaksen luona ja usein myös nostalgisessa Pyöreässä tornissa. Kerhon jäsenistä ainakin vanhempi polvi muistaa mm. Toivo Koposen, Lauri Andman’in (myöh. Ainsalo), Hilmer Sinisalon, Eero Valion ja Eino Metson.

Kun Kirre sähkötteli ja viritteli laitteitaan sermin takana, siskotyttö Marjatta otti kuulemansa ja näkemänsä opikseen ja suoritti radioamatööritutkinnon 1931. Marjatta Kirsi (1915-1999) (myöh. Klemola) oli Suomen ensimmäinen YL-amatööri kutsulla OH5YL.

Sotavuodet katkaisivat radioharrastelun ja miehet komennettiin tositoimiin. Kun talvisota syttyi, Kirre kutsuttiin Reino Hallamaan johtamaan radiotiedusteluun . Välirauhan aikana Kirre palveli Ragnvald Lautkarin alaisessa varikkokomppaniassa Helsingin Munkkiniemessä, jossa suunniteltiin ja valmistettiin mm. legendaarisia kyynel-radioita. Jatkosodassa Kirre palveli osasto Kuismasessa (2.Er P4), Päämajan Tiedusteluosaston kaukopartioiden radiotoiminnassa. Lapin sodan jälkeen Kirre palasi siviiliin keväällä v. 1945.

Tämänkin jälkeen isänmaa tarvitsi viestimiehiään. Kirre kuului siihen nimettyyn 19 luottohenkilön joukkoon, jotka olivat mukana Reino Hallamaan kokoamassa sodanjälkeisessä salaisessa viestiverkossa ja jotka olivat osaltaan varmistamassa viestilaitteiden ja -yhteyksien toimivuuden kaikissa olosuhteissa ja erityisesti kaiken varalta.

Elämäntyönsä OT Kirre teki perustamassaan Kirren Radiossa ja vastuullisissa tehtävissä radioalan eri yrityksissä. Jo koulupoikana aloittamaansa radioamatööriharrastusta Kirre toteutti parhaiten eläkevuosinaan kesäpaikassaan Suomenniemellä tunnuksella OH5NX.

Kun kunnioitetun veteraanin lähes kahdeksankymmenen vuoden mittainen radioamatööriura oli päättynyt ja hänen otteensa sähkötysavaimesta oli lopullisesti kirvonnut, kävin Liiton edustajana kunnioittavasti laskemassa hänen arkulleen sinivalkoisin nauhoin koristellun havuseppeleen.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media