Heimo Paavilainen, OH2ZL – Aito perusamatööri ja perinteisten kädentaitojen vaalija

Iloiset hamssiveljet Heimo Paavilainen, OH2ZL ja Olle Hellsten, OH2LP Espoon maisemissa 1950/60-luvun taitteessa. Kuva: OH2LP:n kokoelmasta.

Heimo ”Pave” Paavilainen, OH2ZL (1925-1998) oli aivan ensimmäisiä radioamatöörejä, joita tapasin muuttaessani perheen ja työn perässä Jyväskylästä Helsinkiin 1954. Heimo oli syntynyt Äyräpäässä ja oli siten aito karjalaispoika, joka piti puhumista perittynä rikkautena. Häneltä eivät jutut loppuneet, eikä hänen kanssaan aika tullut pitkäksi.

OT Heimo oli aito perusamatööri koko elämänsä. Tapasimme Kakkosten Kerholla ja Heimon kotimökillä Espoon Bembölessä, jossa vierailimme Ollen, OH2LP kanssa ja jossa ihastelimme siihen aikaan täällä harvinaista 20 metrin ZL-special suunta-antennia. Workkimishuoneesta käsin pyöritettävä antenni oli hitsattu kokoon alumiiniputkesta ja veti todella hyvin. Kaikki muutkin rigit olivat taidolla tehtyjä home made -laitteita. Heimon silloinen vastaanotin on nyt museossa jälkipolvien ihasteltavana.

Työelämässä Heimo hankki elantonsa monitaitoisena metallimiehenä. Hän oli sodan jälkeen valmistamassa mm. suomalaisia lankamagnetofoneja. Myöhemmin hän toimi myös yrittäjänä erityisalueenaan näyttämötekniikka. Taiteellisia taipumuksiaan hän toteutti muotoilemalla ja työstämällä erilaisia metallisia koruja ja koristeita.

Aikaisempina kesinä OT Heimon vakituinen QTH oli Helsingin edustalla olevan Kaunissaaren länsikärki, jossa hänellä oli huvilateltta tykötarpeineen, rigit, luurankoquadi ja bokseri Unski. Täällä kävin häntä tapaamassa ja yhteisellä kalaretkellä ahvenia narraamassa. Tältä pohjalta annoimme Heimolle lisänimen ”Kaunissaaren viikinki”.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media