Arvi Hauvonen, OH3PP – Yleisradiotoiminnan käynnistäjästä Lahden Radiomäen isännäksi

Arvi Hauvonen, OH3PP, Lahden Radiomäen museomiljöössä toukokuussa 1971. Hauvonen tuli Yleisradion palvelukseen v. 1928. Radiomäen isäntänä hän viihtyi v. 1967 saakka, jolloin hän siirtyi eläkkeelle. Arvi Hauvonen oli aktiivisesti mukana perustamassa Radiomuseota, joka avattiin yleisölle 1968. Kuva: Osmo A. Wiio, OH2TK.

On kulunut yli 90 vuotta siitä, kun radioamatööri ja insinööri Arvi Hauvonen (1899-1973), silloin 3NB, aloitti säännölliset yleisradiolähetykset Tampereella v. 1923. Hän oli liittynyt samana vuonna Nuoren Voiman Liiton radioharrastuspiiriin, johon vaadittu harrastustyönäyte oli ioniputkivastaanottaja ja lähettäjä. – Nuorukaisena leimahtanut radiokipinä sai uutta hehkua.

Varhaisimmat yleisradiokokeilut Hauvonen teki Kuljussa, noin 10 km Tampereelta etelään. Hän oli rakentanut Leo Lindellin (NVA) ohjeiden mukaan radiolähettimen, jonka teho oli vain parin watin luokkaa. Myöhemmin kesällä tämä vaatimaton asema siirrettiin Lepolan huvilaan Pyhäjärven eteläpuolella. Kun lähetystehoa oli nostettu 10 wattiin, saatettiin gramofonilähetyksiä kuulla sangen hyvin kaupungilla niillä monilla kide- ja putkivastaanottimilla, joita oli innolla alettu rakennella Hauvosen ohjeiden mukaan.

Lepolan lähetyspaikka ei tyydyttänyt kaikilta olosuhteiltaan puuhakkaita kokeilijoita. Niinpä ryhdyttiin etsimään kaupungilta sopivaa asemapaikkaa. Sellainen löytyi keskeiseltä paikalta Tampereen Puhelinosuuskunnan talon ullakolta Hämeenkatu 26:ssa. Siirron yhteydessä aseman kojeistoa uusittiin ja tehoa nostettiin n. 20 wattiin. Lähetysantenni saatiin sijoitetuksi 30 metrin korkeuteen maanpinnasta.

Arvi Hauvosen rakentama asema, 3NB, alkoi marraskuun 1. päivänä 1923 lähetellä etupäässä soittoesityksiä kolmena, neljänä päivänä viikossa. Asemaa voitiin kuunnella kaupungin alueella ja putkikoneilla jonkin matkaa kaupungin ulkopuolellakin. Lähetinputkien tarvitsema anodijännite saatiin kaupungin sähkölaitoksen tasavirtaverkosta ja hehkujännite Tampereen puhelinosuuskunnan akuista. Ohjelmastudio oli kolme kerrosta alempana puhelinosuuskunnan konttorihuoneiston eteishallissa, jonka seinät oli asianmukaisesti peitetty verhoilla. Aseman aaltopituutta pyrittiin pitämään hieman alle 300 metrin, koska silloin muut Tampereen seudulla kuuluvat radioasemat häiritsivät vähiten.

Ennen pitkää kävi selväksi, että Arvi Hauvoselle tuli ylivoimaiseksi yksin huolehtia ja kustantaa aseman toiminta. Vasta perustettu Tampereen Radioyhdistys otti vastuun aseman jatkuvuudesta ja ylläpidosta. Huhtikuussa 1924 asema siirtyi Tampereen Radioyhdistyksen nimiin ja alaisuuteen. Lähetysaseman viralliseksi nimeksi annettiin Tampereen Radio, ja NVL antoi asemalle uuden tunnuksen 3NBA. Aseman hoitajana jatkoi Arvi Hauvonen apulaisineen.

Loppukesällä 1924 Tampereen Radio siirtyi väljempiin tiloihin Tammerkosken partaalle ja aloitti säännölliset lähetykset joulukuussa 1924. Rysäantenni ja vastapainolangat oli pingotettu Tammerkosken yli. Pian koelähetysten jälkeen saatiin hyviä kuuluvuusraportteja eri puolilta maata.

Syksyllä 1925 saatiin Tammerkosken asemalta kuulla ensimmäinen suora radioselostus Arvi Hauvosen toimittamana. Eräs nainen oli joutunut koskessa vedenvaraan ja huusi apua. Hauvonen syöksyi ulos katsomaan tilannetta ja palasi nopeasti mikrofonin ääreen selostamaan tapahtunutta. Pian oli kosken rannalla mustanaan väkeä. Eräs rohkea mieshenkilö hyppäsi suin päin vaatteet päällä koskeen ja veti naisen kuiville. Näin Hauvonen pääsi raportoimaan pelastumisesta välittömästi.

Tammerkosken aseman myöhemmistä vaiheista kerrottakoon, että valtion rakennuttaman Pyynikin radioaseman aloitettua lähetykset maaliskuussa 1930, Tammerkosken asema jäi vara-asemaksi. Tampereen Radioyhdistys luopui asemasta myytyään sen koneistot maaliskuussa 1930 suojeluskuntajärjestölle.

”Huomio, huomio, täällä 3NB ja Tampere kutsuu” – jotenkin tähän tapaan Arvi Hauvonen nuo ensimmäiset yleisradiolähetysten kuulutukset aloitti. Arvi Hauvosen ja muiden radioharrastajien uraa uurtava työ antoi hyvän alkuvauhdin maamme yleisradiotoiminnalle; pienen Suomen ääni kiiri nyt eetterissä, ja ikkunat Eurooppaan ja muualle maailmaan olivat auki.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media