K.S. Sainio, OH2NM – Suomalaisen radiotoiminnan uranuurtaja

Vanhat ystävykset Arvi Hauvonen, OH3PP ja Kalle Sainio, OH2NM, onnittelevat toisiaan onnistuneen VHF-kokeilun jälkeen. Kuva: SRAL:n arkisto.

Kaarlo Sakari ”Kalle” Sainion, ex OH2NM (1904-1964) radiokipinä syttyi jo ennen SRAL-NVL:n perustamista kouluaikana Norssissa, jossa sattui olemaan saman pureman saaneita koulutovereita, kuten Erkki Heino ja Erkki Kairenius. Tämä kolmikko piti tiiviisti yhtä ja ratkoi radioteknisiä pulmia aikana, jolloin ei vielä ollut yleisradiota eikä komponentteja myyviä liikkeitä; kaikki piti tehdä itse. Radioputketkin olivat vasta tulossa yleisemmin käyttöön. Ei liene sattuma, että Kalle Sainio jatkoi virikkeellisen harrastuksen viitoittamalla tiellä Polyteekin sähköteknilliselle osastolle ja sieltä raskaan sarjan radiotekniikan pariin yleisradiotoiminnan kehittäjäksi.

Kalle Sainion panos suomalaisen radioamatööritoiminnan edistäjänä on merkittävä. Hän ryhtyi jo opiskeluaikanaan suunnittelemaan ja parantamaan teknisesti radioamatöörien käyttämiä lähettimiä ja vastaanottimia. Hän julkaisi v. 1932 suositun kirjan ”Radioamatööri”, josta moni radioharrastaja sai sammumattoman kipinän eliniäkseen. Niin yleisradiomies kuin hän olikin, hän puolusti voimakkaasti radioamatöörien oikeuksia kaikilla foorumeilla.

Kalle Sainion taitoihin ja kykyihin luotettiin, niinpä hän oli Suomen Radioamatööriliiton puheenjohtajana kahteen otteeseen vv. 1928-1941 ja 1947-1948. SRAL:n kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuoden 1946 vuosikokouksessa ja kunniapuheenjohtajaksi v. 1948. Kalle Sainio oli osaava ja ahkera kirjoittaja niin ammatti- kuin harrastepuolellakin. Varsinkin raskaina sotavuosina hänen panoksensa Radio OH-lehden ilmestymisessä oli ratkaiseva. Kalle Sainio tunsi tekniikan, kuten hän itse asian ilmaisi. Mitä enemmän tutustuu hänen teksteihinsä, sitä vakuuttuneemmaksi tulee asiasta.

Sainio hyödynsi ammatissaan soveltuvin osin harrastettaan. Vastuullinen virka yleisradiotoiminnan parissa vei OH2 Niilo-Matin pois amatöörialueilta pitkäksi aikaa, mutta hänenkin kohdallaan vanha sääntö toistui: ”They always come back”. Mielenkiinnon lisäämiseksi VHF-toimintaan Sainion toimesta pystytettiin v. 1962 kahden metrin majakka-asema OH3VHF Ylöjärvelle. Tätä vaihetta olivat jo edeltäneet säännölliset kahden metrin yhteydet vanhan ystävän ja kollegan Arvi Hauvosen, OH3PP, kanssa välillä Sipoo – Lahti. Kalle Sainio oli 14.5.1964 matkalla yhteyksien pitoon Sipoon Bergarholmeniin, kun hän kevätmyrskyssä veneen kaatuessa tapasi kohtalonsa.

Ansiokkaan elämäntyönsä diplomi-insinööri Kalle Sainio teki Yleisradiossa suunnitteluinsinöörinä, radioasemaosaston ja jakelutekniikan päällikkönä sekä yli-insinöörinä ja johtokunnan jäsenenä kuolemaansa saakka. Kalle Sainio oli uutterasti kehittämässä ULA- ja TV-asemaverkkoja Suomeen. Hän julkaisi v. 1953 suositun ammattikirjan ”ULA-radion avain”.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media