Börje Österlund – OH2QM: Oman aikansa sankari – omalla tavallaan

Helsingin radionäyttely 10.-18.9.1949 Taidehallissa. Radioteknillinen seura, RTS ja Kakkosten Kerho, OH2AA olivat pystyttäneet yhteisen osaston, jonka edessä kuvassa vas. lukien Gunnar Pousar (Alf P:n isä), Onni Leino, Börje Österlund ja vielä tunnistamaton henkilö. Kuva: SRAL:n arkisto.

Näin Börje ”Johnny” Österlundin, ex OH2QM (1911-1969) ensimmäisen kerran Taidehallissa järjestetyssä Helsingin radionäyttelyssä syyskuussa v. 1949. Olimme saapuneet paikalle urheilukaverini Lehdon Raiskin kanssa Porvoosta linja-autolla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näimme oikeita radioamatöörejä elementissään; oli siinä 16-vuotiailla koulupojilla ihmettelemistä kerrakseen. Nuohosimme paikat tarkkaan ja viivyimme näyttelyssä iltaan saakka. Jälkeenpäin oivalsin, että olin kohdannut tunnettuja hamsseja useampia: ainakin silloiset OH2QM, OH2NQ, OH2OP, OH2RU ja OH2OI jäivät mieleen. Kokemus jäi muistiin pysyvästi.
Börje Österlund, ex OH2QM oli kunnostautunut suomalaisen auringonpimennysretkikunnan neuvokkaana ja taitavana radistina keväällä 1947 Brasilian karussa viidakossa. Kun radiolaitteet Suomesta jäivät jäätilanteen vuoksi saapumatta ajoissa perille, OM Börje haali kokoon toimivan n. 20 wattisen radioaseman, jolla yhteydet Suomeen pelasivat erinomaisesti. Asema käytti tunnusta OI2KAF. Suomen puolella vasta-asemana oli Kalle Sainion operoima OIX-7, lähetin Pasilassa ja vastaanottopiste Kotkasaaressa Hiekkarannan edustalla. Koko tarina on selostettu RA:ssa 6/97. SRAL:n arkistossa on harvinainen nauha, jossa Pekka Tiilikainen haastattelee Kalle Sainiota ja jossa kuullaan Börjen feidaava ääni OI2KAF:n asemalta. Tämä oli aito DX-peditio, jos mikä jo 65 vuoden takaa! Kirjoitus on ruotsinkielisenä OH6AG:n kerhosivuilla, tack Thomas, OH6NT.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media