Pertti Mure, OH3TH – Ensimmäinen 432 MHz WAC Suomessa

SRAL:n vuosikokous Hotelli Tammerissa Tampereella 16.2.1958. Oik. kokouksen pj. Kristian Oesch, ex OH3OE, sihteerit Olavi Helsky, ex OH6PK kesk. ja Pertti Mure, ex OH3TH vas. Lennätinvirkamies Olavi Helsky oli lahjakas graafikko, jonka käsialaa ovat monet awardit, QSL:t ja vanhan RA-lehden tutut palstanpäät. Kuva: SRAL:n arkisto.

Pertti Mure, ex OH3TH (1930-1982) oli erittäin aktiivinen ja tunnettu radioamatööri jo 1950-luvulla. Tapasimme ensimmäisen kerran nokitusten Kakkosten Kerhon kesäleirillä Mustikkamaalla, Helsingissä. Vuosi saattoi olla 1956. Sen jälkeen tapasimme usein bandeilla ja vuosikokouksissa sekä erityisissä VHF-tilaisuuksissa. Viimeinen tapaaminen oli kesäkuussa 1982 Tampereella hänen QTH:ssaan Haiharassa.
Pertti oli taitava cw- ja fonemies ja tekniikan miehenä innokas rakentelija. Hänen teknisiä artikkeleitaan on julkaistu vanhoissa RA-lehdissä. Hänelle myönnettiin Lindellin palkinto 1962. Hän oli Tampereen Radioamatöörit ry:n, OH3NE puheenjohtaja vv. 1960-61.
Pertti kiinnostui 70 cm:n moonbounce-työskentelystä 70-luvun loppupuolella. Hän hankki QRO-luvat ja kokosi katolleen mahtavan 16 x 16-el jagin tiltattavan antenniryhmän EME-yhteyksiä varten. Pertti ajoi sitten ensimmäisenä suomalaisena 432 MHz:n WAC-todisteen. Kun kävin Perttiä tapaamassa kesäkuussa -82, oli mahtava tunne saada omia pistemerkkejä selvänä kaikuna kuusta heijastuneena. Pian tämän jälkeen Pertin avain vaimeni lopullisesti.
Harvinaista mutta totta, 1930 syntyneellä Pertillä oli sotilaspassissa rintamamiestunnus, jonka hän oli ansainnut isänsä kapt Harras Mureen jatkosodan aikaisessa komppaniassa lähettinä; tämä takasi ilmaisen hautapaikan 25 vuodeksi.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media