Lenna Suominen, OH1NL – VHF-pioneerin jalanjäljillä

Lenna, ex OH1NL, selostamassa kuuyhteyksien yksityiskohtia VHF-tilaisuudessa kotonaan Nakkilassa 1960-luvulla. Kuva: SRAL:n arkisto.

Tutustuin Lenna Suomiseen, ex OH1NL (1917-2004) ensimmäisen kerran kahden metrin turinoissa kesällä 1960. Sittemmin tapasimme useaan otteeseen erilaisissa VHF-tapahtumissa Tampereella, Porissa, Nakkilassa ja Helsingissä. Kävin muutaman kerran hänen kotonaan Nakkilassa varta vasten VHF-asioissa.
Lennan VHF-harrastus oli syvällistä, lähes tieteellistä, näin jälkeenpäin puntaroiden. Hän uskoi vankasti EME-yhteyden (maa-kuu-maa) mahdollisuuteen kahdella metrillä, vaikka asiantuntijoiden mielestä se ei ollut radioamatöörin mahdollisuuksien rajoissa. Lenna todisti väitteen vääräksi pitämällä kahden metrin kuuyhteyden Suomesta Kaliforniaan 11.4.1964 W6DNG:n kanssa. Kokeilut on selostettu lähemmin RA-lehdessä 6/64. Yhteys jäi VHF-historiaan pysyvästi eräänä 1960-luvun huomattavimpana radioamatöörien saavutuksena koko maailmassa.
Lenna asui ja työskenteli Nakkilassa J.W.Suomisen nahkatehtaan teknisenä johtajana vastaten mm. tehtaan mittaus- ja säätöteknisistä sovelluksista. Jatkosodassa Lenna palveli ev Reino Hallamaan johtamassa radiotiedustelussa Er.P4 eli Osasto Marttinassa kaukopartioiden yhteysmiehenä ja maj Ragnvald Lautkarin, ex OH2NN alaisena tiedustelun varikkokomppaniassa ottaen osaa mm. legendaarisen kyynelradion kehittelyyn.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media