Sigurd Mansnerus, OH0NI – Sigge teki RTTY-historiaa

Sigge, ex OH0NI täysinäisen workkimispöytänsä äärellä v. 1976, vaihteeksi mikrofonin varressa. Kuva: OH3PF/SRAL-arkisto.

Tapasin Sigurd ”Sigge” Mansneruksen, ex OH0NI (1931-1977) ensimmäisen kerran keväällä 1953 Jyväskylän Harjulla, jossa meillä oli näyttelyasema OH6AC ULA-aseman avajaisten yhteydessä. Aseman pystytyksestä vastasi pääosin Topi Nurmesniemi, ex OH6OU/OH3OU. Sigge piipahti rupattelemaan näyttelyosastollemme, jossa oli kaksi toimivaa asemaa äänessä. Seuraavaan pitempään tapaamiseen taisi vierähtää kymmenisen vuotta, kun lomailin Maarianhaminassa xyl:ni kanssa kesällä 1964.
Sigge oli tärkeä ja avulias yhteyshenkilö, kun suunniteltiin peditioita Ahvenanmaalle ja Märketille. Hän tunsi paikalliset olosuhteet ja oikeat kanavat asioiden sujuvasti hoitamiseksi. Hänen puoleensa käännyttiin aina, kun tarve niin vaati, ja hommat hoituivat hienosti. Lasse Nikko, OH0RJ, peri hänen tehtävänsä jatkossa ja hyvä niin.
Sigge oli monitaitoinen radioamatööri niin workkijana kuin tekniikan osaajana. Hän aloitti ensimmäisenä Suomessa RTTY-yhteydenpidon, jolla hän saavutti ensimmäisen OH RTTY WAC-todisteen. Hän veti esimerkillään ”rytylle” myös muita OH-amatöörejä.
Siggen traagisena kohtalona oli hukkua 46-vuotiaana oman 15-vuotiaan poikansa Björnin, ex OH0-920 kanssa purjeveneonnettomuudessa Lumparlandin vesillä toukokuun 28. päivänä 1977. Heidän nimeään kantavasta muistorahastosta osoitetaan varoja vammaisten radioamatöörien toimintaan.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media