Ilmari Juva, OH6NF – Tunnettu radioääni lyhytaalloilla

Ilmari Juva, ”Seinä-Imppa”, ex OH6NF, tunnettiin värikkäästä ja lupsakasta puheestaan 40 m:n AM:llä 1940- ja 50-luvulla. Kuva: SRAL:n arkisto.

Ilmari Juva (s. Juvelius), ex OH7NE, ex OH6NF, ex OH8PU (1890-1961) oli lähtöisin Kiuruvedeltä, jossa hän toimi pitkään hammaslääkärinä. Sittemmin hän siirtyi oppikoulun lehtoriksi Seinäjoelle, josta hän workki erittäin ahkerasti neljän kympin AM:lla 1940- ja 50-luvulla. Siltä ajalta hänet tunnettiin kautta maan lempinimellä ”Seinä-Imppa”. Savolaiseen tapaan hänen puheensa oli vuolasta ja värikästä!
Hänen hauskoja juttujaan kuuntelimme myös me nuoret koulupojat, urheilukaverini Raiski ja minä, Porvoossa Vesitorninkadulla sotien jälkeen, kun OH-asemat palailivat enenevässä määrin bandille pitkän QRT-kauden jälkeen. Raiskin kotona oli hyvä Telefunken vastaanotin, jossa oli amatööribandit ja jämäkkä viritysnuppi. Kuuntelimme melko säännöllisesti pyhäaamuisin 40 m OH-liikennettä.
Tuttu ääni oli myös paikallinen radioamatööri Tauno Lilja, ex OH2PB, joka oli entinen laivaradiosähköttäjä ja jolla oli oma radioliike Tähti Jokikadulla. Ennen pitkää tunnistimme koko joukon OH-ukkeleita pelkän äänen, tai puheenparren perusteella. Lähetteen laatu oli myös hyvä tuntomerkki.
Ilmari Juvan jalanjälkiä radioamatöörinä seurasi hänen poikansa ins. Martti Juva (1928-2008), joka teki elämäntyönsä radiotekniikan ammattilaisena Salorassa.
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media