Nike Räisänen, OH6QZ – Pallonlyöjästä elbugi–mieheksi

Nike, OH6QZ rigiensä äärellä v. 1953. Värilliset nuppineulat seinäkartalla kertoivat jo saavutetuista harvinaisuuksista.

Niilo ”Nike” Räisänen, ex OH6QZ (1912-1979) oli Jyväskylässä ammattikouluni liikunnanopettaja ja sittemmin hyvä ystävä ja hamssikaveri. Nike oli nuoruudessaan SM-tason pesäpalloilija Jyväskylän Kirissä ja mestariluokan ampuja ja syöksylaskija. Radiokipinä oli hänellä syttynyt jo 1930-luvulla, mutta sotavuodet olivat katkaisseet kaiken harrastustoiminnan vuosiksi.

Menin Keski-Suomen keskusammattikoulun radioasentajalinjalle syksyllä 1950. Olin silloin vielä kuuntelija-amatööri OH6-307. Seuraavana kesänä suoritin ra-tutkinnon ja sain asematunnuksen OH6QS. Kun Nike kuuli tästä, hän pyysi minut kotiinsa juttelemaan radioamatööriasioista. Kävi ilmi, että vanha kipinä oli vielä tallella, mutta vaatisi hieman lisäpuhallusta täysin syttyäkseen.

Ryhdyimme ahkerasti kertaamaan radiotekniikkaa ja hiomaan jo hyvällä alulla ollutta sähkötystaitoa ja radioliikennettä. Harjoitus tuotti tulosta ja Nike sai tutkinnon suoritettuaan ra-luvan ja asematunnuksen OH6QZ loppukeväästä 1952. Antennihommat oli jo aloitettu ilmojen lämmettyä. Aluksi teimme perinteisen kaikkien bandien windomin. Nike oli hankkinut hyvissä ajoin valmiit rigit ex OH3OE:ltä: vastaanotin oli NC-81X ja lähetin kotikutoinen VFO-PA, n. 50 wattinen. Ei muuta kuin bandille ja pumpulla yhteyksiä tahkoamaan.

Pian Nikestä tuli täysverinen DX-nikkari, joka viihtyi bandien cw-kaistoilla harvainaisuuksia jahdaten. Ruokahalu kasvoi syödessä ja kaksikerroksisen kotitalon katolle nousi 2-el. jagi, jota pyöritettiin käsin vaatekomerosta. Antenni oli jokseenkin raskastekoinen, sillä se oli hitsattu kokoon panssariputkesta; siihen aikaan ei alumiiniputkea juuri saanut edes hyvillä suhteilla. Nike piti cw-hommista niin paljon, että hankki siihen aikaan melko harvinaisen el-bugin, jonka hänelle rakensi handbookin ohjeiden mukaan Horttosen Kalevi ammattikoulun radioluokalta. – Kusot kulkivat nyt entistä sukkelammin!

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media