Karl Kallemaa, UR2BU/ES5D – Nuvistoreita heimoveljelle

Karl Kallemaa, ex UR2BU/ES5D.
Karl Kallemaa, ex UR2BU/ES5D.

Karl Kallemaa, ex UR2BU/ES5D (1914-1999) oli Viron tunnetuimpia ja arvostetuimpia radioamatöörejä jo 1930-luvulta. Hän oli suuri Suomen ystävä ja suomalaisten radioamatöörien tuntema kaikkien bandien aktiivinen workkija. Meillä oli ensimmäinen kahden metrin yhteys elokuussa 1960 ja sen jälkeen lukematon määrä lisää. Workkimisen lisäksi kävimme myös kirjeenvaihtoa; kaikkea ei voinut bandilla sanoa. Karl oli syvästi uskovainen mies, joka oli vakaumuksensa takia kohdannut suuria vaikeuksia elämässään, mutta niistä kaikista kuitenkin selvinnyt.
 
1960-luvun alkupuolella erikoisputket, nuvistorit tulivat VHF/UHF-amatöörien avuksi pienikohinaisina ja kätevinä esim. vastaanottimien esiasteissa. Eräs W6-amatööri, FM-BC -aseman omistaja, oli lähettänyt Karlille ison paketin erilaisia VHF-komponentteja mukaan lukien nuvistoreita, mutta silloinen Viron tulli oli palauttanut paketin lähettäjälle ”liian arvokkaana”. Sovimme, että paketti osoitetaan minulle ja näin tehtiin, eikä mitään ongelmia ollut Suomen tullin kanssa.
 
Seuraavaksi pohdimme miten saisimme nuvistorit Tarttoon Karlille. Sattui niin sopivasti, että Suomen ja Neuvostoliiton välinen ystävyys-painimaaottelu oli tulossa Messuhalliin joskus 60-luvun alkupuolella. Neuvostoliiton joukkueessa oli Karlille tuttuja virolaisia painijoita, joten nuotit olivat siltä osin selvät.
 
Pistin kameran kaulaan ja nuvistorit pieneen laatikkoon lahjapaperiin, otin toimittajalle sopivan ilmeen ja kävelin muina miehinä maaottelun väliajalla painijoiden pukuhuoneeseen. Tunnistin sovitun henkilön ja menin hänen luokseen ja sanoin: Tere ehtust heimoveli! Jatkoimme hetken jutustelua suomeksi ja eestiksi, lopuksi ojensin hänelle paketin ja pyysin häntä viemään terveiseni OT Karlille. – Näin nuvistorit matkasivat turvallisesti määränpäähänsä. Jonkin ajan kuluttua Karlin RX:n esiasteessa oli pienikohinainen nuvistori!
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media