Tatu Kolehmainen, OH2NT – Piikkarit naulaan ja hamssibandille

Tatu Kolehmainen radioamatööriasemalla.
OT Tatu Kolehmainen, ex OH2NT, oli vakaakätinen cw-mies, joka ei hevin puheelle eksynyt, vaikka oli saanut hienot modulaattorit lahjaksi USAsta. Kuva: OH2YV.

Tatu Kolehmainen, ex OH2NAI, OH2OI, OH2NT (1885-1967), oikeammin Heikki Taavetti, oli Kolehmaisten veljessarjan vanhin, joka nuoruusvuosinaan nousi kestävyysjuoksun huipulle. Hänellä oli useita Suomen mestaruuksia niin yksittäismatkoilla kuin viestinjuoksussa ja 20 000 m maailmanennätys. Lisäksi hän oli kaksien olympiakisojen kävijä, Tukholma 1912 ja Antwerpen 1920.
 
Aikansa juoksuratoja kierrettyään Tatu sai kyllikseen ja ripusti piikkarit naulaan, kun oli tutustunut radioamatööritoimintaan. Tämä tapahtui v. 1924 ja Tatu kirjattiin SRAL:n jäseneksi 1928. Samana vuonna hänet valittiin liiton QSL-manageriksi, jota tehtävää hän hoiti v. 1953 saakka, jolloin hänet kutsuttiin liiton kunniajäseneksi. Tatun QTH Kasarminkatu 25 C:ssä tuli monelle OH-ukkelille tutuksi QSL-asioissa.
 
Tatu oli iloinen ja omaperäinen velikulta, jolla oli aina mojovat ja huumoria hersyvät jutut. Kerrotaan, että vähähäviöistä hopealankaa saadakseen, hän vei juoksemiaan voittopokaaleja hopeasepälle, joka veti niistä tarvittavan määrän hopealankaa Tatun ”low-loss” –vastaanottimeen.
 
Siirryttyään eläkkeelle Tatu asettui työnantajansa Pohjolan kesäkotiin Villinkiin, jossa hamssiystävät kävivät häntä tapaamassa. OT Risto Kiviluoto. OH2SU kertoi menneensä kerran 50-luvulla naisystävineen Villinkiin Tatua tervehtimään. Tatu heilutteli iloisesti kättään jo kaukaa ja huuteli tervetulleeksi. Jonkin verran hämmästystä vieraissa aiheutti se, että Tatulla ei ollut päällään rihmankiertämää, vain päässä oli leveälierinen olkihattu. Tatu itse ei antanut Aatamin asunsa mitenkään seurustelua häiritä!
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media