Vili Autio, OH2OP – Isänmaan asialla vaaran vuosina

Viljo ”Vili” Autio, ex OH2OP, radioamatööriasemansa äärellä Helsingin Toukolassa 1990-luvulla. Kuva: OH2HK.

Viljo ”Vili” Autio, ex OH2OP (1917-2001) oli hyvä ystävä ja monivuotinen työtoveri Oy Control Ab –nimisessä työyhteisössä jo 1950-luvulta. Vili oli monitaitoinen radiomies, joka ohjasi meitä nuorempia hameja niin työ- kuin harrasteasioissa. Monet olivat ne Kakkosten Kerhon noviisikurssit, joilla Vili opetti tekniikkaa ja sähkötystä. Ahkera cw-opettaja oli myös Olle Hellsten, OH2LP. Koulutusillan päätteeksi pistäydyimme joskus ravintola Lehtovaarassa Töölössä hiukopalalla ja neuvoa antavilla. Kurssipaikka oli silloin Pauligin huvila Mechelininkadulla.
 
Vili sai hamssilupansa jo 30-luvulla ja oli siten kokenut sähköttäjä mennessään ruotuväkeen perinteikkääseen Viestirykmenttiin, Viipuriin. Vili ei ehtinyt paljoa siviilissä huilia, kun miehet jo kutsuttiin syksyllä 1939 ylimääräisiin harjoituksiin, jotka sitten jatkuivat tosi toimissa koko talvisodan. Jatkosodassa Vili komennettiin Reino Hallamaan johtamaan radiotiedusteluun Er.P4:ään, os. Marttinan viestiupseeriksi.
 
Sodan päätyttyä maa varustautui ”kaiken varalta”, kuten historiasta tiedetään. Vili oli mukana siinä 19 luottomiehen joukossa, jotka muodostivat salaisen verkon rungon viestitoiminnan varmistamiseksi miehityksen varalta. Laillisessa järjestyksessä maahan perustettiin peitetoimena radioliikkeitä, joita johtivat entiset Hallamaan miehet. Vili perusti Kajaaniin tällaisen radioliikkeen, joka ratsattiin perusteellisesti siinä vaiheessa, kun ns. asekätkentäjuttu paljastui. Liikkeen lattian alta löytyi viestivälineitä, jotka johtivat kätkijänsä pidätykseen ja aika rankkoihin ”Punaisen Valpon” kuulusteluihin. Oikeudessa tuomioksi tuli 4 kk vankeutta, josta Vili istui 3 kk. – Tässä kohtaa palautuu mieleen radioamatöörin huoneentaulu, jossa todetaan, että radioamatööri ja hänen asemansa on tarvittaessa isänmaan käytettävissä!
 
Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media