Leo Lindell, OH1NA: Radioamatööritoiminnan esitaistelija

Leo Lindell valittiin NVL:n Radioyhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi syyskuussa 1921, Pöydällä hänen rakentamansa ensimmäinen suomalainen pitkäaaltoalueen radioputkivastaanotin. Kuva: SRAL:n arkisto.

Leo Oskar Lindell, ex OH1NA, ex OH2NA (1897-1936) käytti radioamatöörinä useita asematunnuksia, joista aivan ensimmäinen oli LOL nimensä alkukirjaimien mukaan. Leo Lindell syntyi Tampereella, vaikutti pitkään Turussa ja kuoli Helsingissä. Lindell valmistui merkonomiksi Turun kauppaopistosta 1918. Hänellä ei ollut sähkö- tai radiotekniikassa suoritettuja tutkintoja, vaikka häntä puhuteltiin arkikielessä insinööriksi. Tämä johtui silloisesta käytännöstä; Lindell oli lahjakas ja kielitaitoinen itseopiskelija, joka hyödynsi ja täydensi radiotekniikan tietoja ja taitoja ulkomaisista julkaisuista. Hän kirjoitti ja esitelmöi ahkerasti radiotekniikan sovelluksista eri yhteyksissä. Hän oli kysytty puhuja esim. Nuoren Voiman Liiton vuosittaisilla talvipäivillä, joilla hän järjesti yleisölle mm. radiokonsertteja. Näistä ensimmäinen oli Turussa 1922 ja toinen Helsingissä 1923.

Ensimmäiset langattoman kokeilut Lindell teki jo ennen vuotta 1910. Koulutoverinsa Vallu Valtasen kanssa syntyi ensimmäinen radioyhteys v. 1914. Vuonna 1916 hän sähkötti Naantaliin. Yhteydet ulkomaille alkoivat v. 1923, kun hän piti yhteyden Norjaan.

Kun Leo Lindell ja Ilmari Jäämaa kumppaneineen perustivat 14.4.1921 Nuoren Voiman Liiton Radioyhdistyksen, radioamatööriemme tulevaisuus näytti valoisammalta. Uuden yhdistyksen säännöt hyväksyttiin lopullisesti 15.9.1921 ja yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Leo Lindell, joka tarttui peräsimeen uutterasti ja koko nuoruutensa innolla. Hän ryhtyi mm. poistamaan radioamatööritoimintaa haittaavia monia rajoituksia ja kehotti suomalaisia radioamatöörejä siirtymään yhä lyhyemmille aalloille, joilla ruvettiin heti saamaan parempia tuloksia kuin pitemmillä aalloilla.

Suomalaisen radioamatööritoiminnan esitaistelijan elämäntaival päättyi 30.9.1936, inhimillisesti katsoen liian varhain. Aikalaistensa arvion mukaan radioamatöörit menettivät Leo Lindellissä taitavan johtajan sekä omaa hyväänsä tavoittelemattoman todellisen ja luotettavan ystävän.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media