Miska Sotnik, OH2KTZ ja Yrjö Parjanne, OH5PY – Itäkeskus Radio Clubin kantavia voimia

Old Timerit Mihail ”Miska” Sotnik, OH2KTZ vas. ja Yrjö Parjanne, OH5PY juttutuokiossa alkuvuonna 2007. Näyttelijä Yrjö Parjanne oli tunnettu monista hienoista roolisuorituksistaan näyttämöiltä, TV-sarjoista ja valkokankaalta. Kävin jonakin vuonna Helsingin Kaupunginteatterissa katsomassa Yrjö Parjannetta Hitlerin varusteluministeri Albert Speerin roolissa. Vaikuttava suoritus jäi muistiin pysyvästi. Kuva: OH2HK.

Kun muistellaan ystäviämme Mihail ”Miska” Sotnik’ia, ex OH2KTZ (1937-2008) ja Yrjö Parjannetta, ex OH5PY (1929-2012), on avattava hieman myös Itäkeskus Radio Club’in historiaa, koska kerho ei ole laajemmin tunnettu.

IRC:n syntysanat lausuttiin syksyllä 1991 Itäkeskuksen Poliisilaitoksen rappukäytävässä, jossa tapasimme OT Altti Unkurin, OH2HN kanssa mennessämme passiasioita hoitamaan. Aluksi tapailimme satunnaisesti Itäkeskuksessa, mutta maaliskuussa 1993 aloitimme säännölliset kokoontumiset Stockmannin kahvilassa joka kuukauden ensimmäisenä torstaina. Epävirallisella kahvikerhollamme on siis ikää jo 22 vuotta.

Kokoontumispaikka on sittemmin muuttunut useammin kuin kerran. Nykyiseksi kahvipaikaksi on vakiintunut toisen kerroksen n. puolessa välissä sijaitseva Cafe Fonda, jonne tulee parhaimmillaan 5-15 hamia joka kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 14, ei kuitenkaan kesäkautena ja juhlapyhinä. IRC on hyvin vapaamuotoinen ja -mielinen; ei sääntöjä, eikä jäsenmaksua. – Täällä Ham Spirit on parhaimmillaan.

En muista tarkalleen milloin OT Miska tuli joukkoomme, mutta hän asui Kauppakartanonkadulla, joten matka ei ollut pitkä. Pian huomasimme, että Miska, ”Kalle Työntää Zetoria” oli huumorimiehiä ja aina ystävällinen ja kohtelias. Kuin luonnostaan Miska valikoitui epävirallisen kerhomme klubimestariksi, joka hoiteli paikkavaraukset ja suhteet henkilökuntaan kuin kokenut hovimestari konsanaan. Ymmärsin että hän piti tästä tehtävästään, ja me muut kerhon jäsenet arvostimme hänen työtään ja kunnioittavaa asennettaan.

OT Miskan viimeinen matka alkoi ortodoksien Pyhän Nikolauksen kirkossa Hietaniemessä. Siunauksen toimitti Isä Mitro. Tilaisuuden jälkeen poistuimme levollisin mielin tietoisina siitä, että ystävämme Miska oli saanut ansaitsemansa saaton haudan lepoon.

OT Yrjö Parjanne asui Vartiokylässä, josta oli mukava piipahtaa Itäkeskukseen. Kun Yrjön vaimo sairastui, hän toimi vaimonsa omaishoitajana monet vuodet. Leppoisat juttuhetket kahvikupin ääressä ystävien kanssa toivat kaivattua vaihtelua raskaisiin arkirutiineihin. Yrjö oli saanut viestimieskoulutuksen aikoinaan Riihimäellä, joten yhteisiä jutunaiheita riitti.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media