Osmo A. Wiio, OH2TK – Mediatietoinen viestinnän vaikuttaja

Matkan varrelta v. 1963 Malmöön. Vas. Osmo, OH2TK ja Leena Wiio ja Sisko Janhunen XYL/OH2HK. Kuva: OH2HK.

Osmo A. Wiio, OH2TK (1928-2013) palautuu mieleen jo 50-luvun alkupuolelta SRAL ry:n vuosikokousten reippaana ja selväkielisenä puhujana. Lähemmin tutustuimme Kakkosten Kerhon tilaisuuksissa ja Liiton hallituksessa usean vuoden aikana. Noina vuosina alkanut yhteistyö jatkui monimuotoisena aina viimeisiin vuosiin saakka.

1950-luvun lopulla olimme Radiopuhelin Oy -nimisen yhtiön osakkaita ja Autotalossa Salomoninkadulla olevan kellariverstaan käyttäjiä. Yhtiön varsinainen puuhamies oli Paavo Salonen, ex OH2HZ (1930-1997), itse olin lähinnä täydennysmies, koska leipätyö oli toisaalla. Osmo oli mukana oman yhtiönsä Terea Oy:n nimissä ja laitteiden jälleenmyyjän ominaisuudessa. Valmistimme sarjatyönä RP-vastaanottimia ja RPT-lähettimiä. Jokunen laite saattaa vieläkin olla hamssien käytössä.

1963 kesäkuussa teimme yhdistetyn auto-laiva-auto -matkan Malmöön Region I:n konferenssiin SRAL ry:n edustajina. Matkalla olivat mukana Osmo ja Leena Wiio, Veikko ja Kristina Velamo sekä Reino ja Sisko Janhunen. Sää suosi matkailijoita ja itse konferenssi oli mielenkiintoinen ja antoisa. Tapasimme suuren joukon sen aikaisia radioamatöörimaailman vaikuttajia.

Kun Liitto täytti 50 vuotta 1971 olin RA-lehden päätoimittaja. Lehden syyskuun numero ilmestyi 50-vuotisjuhlanumerona, johon Osmo toimitti Ensio Marrennon kokoaman materiaalin pohjalta Liiton siihen astisen historiikin. Lehdestä tuli yli satasivuinen lukupaketti.

Polkumme kohtasivat jälleen v. 1973, kun Osmo Wiio kutsuttiin Kustannus Oy Infpressin julkaiseman Elektroniikkauutiset-lehden päätoimittajaksi. Olin tuolloin lehden toimituspäällikkö. Lehden lisäksi yhtiö julkaisi elektroniikka-alan kirjallisuutta, johon Osmo toi oman asiantuntevan panoksensa. – Elettiin elektroniikka-Suomen ripeää nousukautta.

Kun Liitto julkaisi v. 1996 toimittamani juhlakirjan ”Alussa oli kipinä”, sain Osmolta hyvien neuvojen lisäksi kirjaan kuva- ja tekstimateriaalia. Liitto päätti v. 2001 Osmon aloitteesta painattaa ”Harrastelijan radiokirja 1950” -näköispainoksen, jonka painatuksen sain hoitaakseni. Kirjaan liittyvän CD-levyn monistuksesta huolehti Jean Haukatsalo, OH2JC. Tiimin työ palkittiin, sillä kirjasta on menossa jo kolmas painos.

Osmo A. Wiio teki pitkän päivätyön viestinnän tutkijana ja opettajana. Hän jätti myös pysyvät jäljet radioharrastajien ja radioamatöörien historiaan; aivan kuten Leo Lindell, Ilmari Jäämaa ja Kalle Sainio tekivät omana aikanaan.

Reino Janhunen, OH2HK

Kuvallinen kertomus SRAL:n edustajien matkasta Region I:n konferenssiin Malmöhön kesällä 1963

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media