Radiomies urkkijana – mies menneisyydestä

Kuvassa Ronald Evans, silloin G3BIP, workkii OH2AA:n leiriasemalla Mustikkamaalla kesällä 1956. Kuvan on ottanut Risto Halinen, ex OH2MK (1932-1971), joka liikkui yleensä kamera kaulassa eri hamssitilaisuuksissa.

Ronald Harold Evans, ex G3BIP – Olin jo unohtanut tämän tapauksen, kun OT Simo Lehtinen, OH2ZJ luovutti muutama vuosi sitten liiton arkistoon Viikkosanomat nr. 21/64, jossa Evansia koskeva kirjoitus oli otsikoitu ”Syytetty vakoilusta Helsingissä ja Espoossa”. Jutussa kerrottiin, että englantilainen insinööri Ronald Harold Evans (42) oli pidätetty Helsingissä syytettynä vakoilusta. Evansia syytettiin erästä vierasta valtiota hyödyttävästä ja toista vierasta valtiota vahingoittavasta toiminnasta, eli suomeksi sanottuna vakoilusta. Hovioikeus käsitteli asian suljetuin ovin. Kun juttu on 50 vuotta salassa pidettävä, kuten näissä on tavallista, niin arkistotietoihin pääsee käsiksi tämän vuoden (2014) aikana. Tapauksen tekee mielenkiintoiseksi se, että Evansilla oli tuolloin englantilainen radioamatööritunnus G3BIP. Tosin tällä seikalla ei ollut tiettävästi mitään yhteyttä itse vakoiluun.

Tuttu kaverihan hän oli, asui Espoossa ja työskenteli Helsingissä tunnetussa radio- ja tv-tehtaassa. Hän tunsi paikallisia hameja ja vieraili mm. Kakkosten Kerhon kesäleirillä v. 1956 Mustikkamaalla, jossa hänet tapasin. Hän workki OH2AA:n leiriasemalla tavalliseen tapaan puheella ulkomaan yhteyksiä. Emme silloin tienneet hänen taustoistaan tietenkään mitään. Hän oli ihan tavallinen asiallinen hamssikaveri siinä missä muutkin. – Hänen myöhemmistä vaiheistaan ei ole tietoa.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media