Risto Halinen, OH2MK – Taiteilija ja tekniikan mies oli monessa mukana

Elektrofoton myymälässä 1956: vas. Risto Halinen, OH2MK, Veikko Velamo, OH2YV, Jallu, Paavo Taimela, OH2XF ja Olle Hellssten, OH2LP. Kuvan on ottanut K6DDO, joka sinä kesänä kiersi kameroineen loma-Suomessa- SRAL:n arkisto.

Hyvä ystäväni Risto Halinen, ex OH2MK (1932-1971) oli syntyjään Karjalan poikia, Sortavalasta. Hänen radiokipinänsä syttyi sotien jälkeisellä AM-kaudella. 40 metrin OH-ukkeleiden turinoista se kaikki alkoi.

Risto oli aktiivisesti mukana radioamatööritoiminnassa alusta alkaen. 1950-luvun puolesta välistä hän oli Kakkosten Kerhossa eri luottamustehtävissä, kouluttajana, johtokunnan jäsenenä, varapuheenjohtajana jne. – Kun vuonna 1964 ryhdyimme Riston kanssa elvyttämään Kakkosten Kuisti -kerholehteä, Riston panos oli ratkaiseva. Kasasimme Kuisteja vapaalauantaisin ”saksi ja liimaa” -menetelmällä Riston silloisella työpaikalla Oy Philips Ab:n mainososastolla Helsingin linja-autoaseman vieressä.

Risto oli saanut geeniperintönä luovan lahjakkuuden kyvyt, jotka ilmenivät sekä teknisessä että taiteellisessa työskentelyssä. Hän oli päivätyössään mainostoimittaja ja -graafikko, piirtäjä, valokuvaaja ja tekniikan popularisoija. Näitä kaikkia hän hyödynsi myös harrastepuolelle. – 1996 ilmestyneessä Liiton 75-vuotisjuhlakirjassa on lukuisia hänen ottamiaan valokuvia 1950-60 -luvulta ja joitakin hänen piirroksiaan RA-lehdestä. Nämä kaikki ovat tallella SRAL:n arkistossa.

Teknillisistä ansioista hänelle myönnettiin Lindellin palkinto v. 1965. SRAL:n hallituksen jäsen hän oli vv. 1967-69 ja Radioamatööri-lehden päätoimittaja vv. 1968-70.

Varttuneempi amatööripolvi muistaa RA-lehden ”Matti Kallen breikin”, jossa hän pelkisti muutamin viivoin ja sanoin jonkin harrasteeseemme liittyvän asian tai tapahtuman. Hänen kynänsä jälkiä on myös niissä monissa QSL-korteissa, todisteissa ja viireissä, joita hän piirteli vapaa-aikoinaan.

Risto oli äänessä kaikilla amatööribandeilla aina kahdesta metristä 160 metriin. Hän ei vierastanut mitään lähetelajia ja varsinkin RTTY oli hänelle mieluista viimeisinä vuosinaan.

Matti Kalle nähtiin kameroineen usein liikkeellä radioamatööritapahtumissa: kokouksissa, kesäleireillä, dx-peditioneilla jne. Monta hauskaa juttua ja sattumusta olisi hänestä kerrottavana. Hän oli itsekin seuramiehiä, jolla oli laaja ystäväpiiri ja hauskojen juttujen varasto.

Mieleeni on jäänyt Kakkosten Solvallan v. -62 kesäleiriltä hänen legendaarinen kahden metrin telttansa (viittaa vain teltan pituuteen, ei bandiin tai laitteisiin) ja Riston lakoninen toteamus: ”Vähän kuivaa maaksi”, kun hän yritti laskettelurinteen kalliolta löytää rigeille soveliasta maajohdon paikkaa!

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media