Raino Jäykkä, OH1NS – Vallesmannin bandin jämerä perustaja

Nimismies Raino Jäykkä, OH1NS osoitti omalla aktiivisuudellaan 3,5 MHz:n amatöörialueen käyttökelpoisuuden kotimaan liikenteessä, ja niinpä aluetta alettiin kutsua vallesmannin bandiksi. Kuva: SRAL:n arkistosta.

Raino Jäykkä, ex OH1NS (1907-1983) sai radiokipinän koulupoikana ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Virikkeenä oli venäläisen sotalaivan antennirysä, joka jäi askarruttamaan uteliaan nuoren mieltä.
Muutamaa vuotta myöhemmin Raino tutustui Turussa vaikuttaneeseen eturivin radioamatööriin Leo Lindelliin, joka auliisti jakoi nuoremmilleen radiotekniikan tietämystään vieraanvaraisessa kodissaan ja Nuori Voima -lehden palstoilla.

Vuoden 1922 tietämillä Raino teki suurella vaivalla yksinkertaisen kidekoneen, joka kelpasi harratustyönäytteeksi Nuoren Voiman Liiton radioharrastuspiiriin. Raino hyväksyttiin piirin jäseneksi 4.5.1923 ja hänelle annettiin kutsuhuuto 1NAH, joka myöhemmin muuttui muotoon OH1NS.

Raino Jäykkä avusti aktiivisesti SRAL:n äänenkannattajia jo 1932 ilmestyneestä Radio OH-lehdestä alkaen murrepakinoillaan ja kirjoituksillaan ”nuorelle ystävälle”. Raino oli myös OH-kesäleiriajatuksen vankka kannattaja, ja hän oli mukana käynnistämässä Ykkösten kesäleirejä Säkylässä vv. 1948-49. Raino oli SRAL:n hallituksen jäsen vv. 1933-34. Jäämaan palkinto hänelle myönnettiin v. 1957 ja SRAL:n kunniajäseneksi hänet kutsuttiin 1964 vuosikokouksessa.

Sotien jälkeen OT Raino aloitti voimakkaan propagandan 80 metrin alueen hyväksi käyttämiseksi kotimaan liikenteessä. Hänen vetoomuksensa sai vastakaikua ja alueelle alkoi tulla lisää OH-asemia, jotka myös jäivät alueen vakituisiksi käyttäjiksi. Rainon siviiliammatin mukaan aluetta alettiin kutsua ”vallesmannin bandiksi”. Myöhemmin hän testamenttasi alueen turkulaiselle OT Arvo Pellonpäälle, ex OH1VK (sk), joka piti omana aikanaan kiitettävästi huolta alueen aktiviteetista ja asiallisista työskentelytavoista.

Raino Jäykkä vaali perinteitä ja halusi säilyttää jälkipolville radiohistoriallista tietoa ja esineistöä. Tästä on todisteena SRAL:n arkistossa v. 1966 päivätty Rainon kirje, jossa hän kirjoittaa: ”Vaikka tämä ei olekaan mikään testamentti, niin olen varma, että SRAL saa periä kaikki vanhat muistot”. Lähetin kirjeen johdosta kyselyn Rainon XYL:lle Leila Jäykälle, ex OH1NF (sk), joka puolestaan lähetti terveisensä vävynsä Erkka Sointulan, OH1AZJ, välityksellä SRAL:n 75-vuotisjuhlaan Finlandia-taloon.

Erkka luovutti SRAL:n museoon Raino Jäykän talteen panemia komponentteja radion varhaisvuosilta. Tavaroiden joukossa on mm. taulumittari, kiillekondensaattoreita, kideilmaisin, radioputkia, säätökondensaattori ja mm. Toivo Leiviskän, OH2NV, hiomia lähetinkiteitä 3,5 MHz:n alueelle. – Raino Jäykän toivomus vanhojen muistojen säilyttämisestä jälkipolville on näin toteutunut.

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media