Pienen radiopajan menestystarina

Reijo R. Laine, ex OH2EW, korjaamassa sotilasradiota Riihimäellä, Viestikoulun työpajalla v. 1962. Usea suomalainen radioamatööri on hankkinut tai täydentänyt radioviestinnän ja elektroniikan tietojaan ja taitojaan Viestirykmentissä ja/tai Viestikoulussa, kuten myös tämän kirjoittaja.

Tämän tarinan perusainekset löytyvät yli 50 vuoden takaa, tarkemmin RA-lehdestä 11/61. Esittelin RA-lehden artikkelissa uuden Nuvistor-nimisen radioputken käyttömahdollisuuksia VHF:llä. Kyseessä oli tyyppimerkiltään 6CW4 triodi, joka oli suunniteltu avaruustekniikan tarpeisiin. Rakensin kokeilumielessä kahden metrin konvertteriini 6CW4 esiasteen, joka osoittautui ennakkotietojen veroiseksi: suurtaajuusaste oli helppotekoinen ja mikä tärkeintä, se oli pienikohinainen ja stabiili. Nuvistorin positiiviset käyttökokemukset poikivat lisää rakennusprojekteja jatkossa.

Olin tavannut Kakkosten Kerholla Reijo R. Laineen, ex OH2EW, (1941-1979), jonka autotalliverstaalla Etelä-Haagassa kehiteltiin idea kahden metrin konvertterisarjasta OH-maan tarpeisiin. Näin syntyi malli HK-63 144 MHz:n konvertteri, jossa esiasteena oli 6CW4. Muut putket olivat ECC88 kaskadiaste, EF184 sekoitin ja ECC81 kideoskillaattori ja kertoja. Yliaaltokiteen taajuus 38,666 MHz triplattiin 116 MHz:lle, jolloin konvertterin antotaajuus oli 28 MHz. Sarjaan tuli jatkoksi uusia malleja myöhemmin.

Teimme yksissä tuumin mallikappaleen, joka toimi moitteettomasti. Laitteen mittaus annettiin Osmo Koskenniemen, OH2KH, tehtäväksi. Hän teki perusmittaukset Teknillisen korkeakoulun sähkölaboratoriossa oikeaoppisin menetelmin ja kalibroiduin mittausvälinein. Mittaustaajuudella 144,5 MHz laitteen kohinakerroin oli 3 dB ja kokonaisvahvistus 47 dB. Laitteen käyttökokemukset olivat siksi hyviä, että maine kiiri ympäri Suomea ja ostajia ilmaantui lisää. HK-sarjan konverttereita valmistettiin kaikkiaan ehkä satakunta, ja niitä on edelleen käytössä. Koko juttu on selostettu RA-lehdessä 5/2007 otsikolla ”Kun Nuvistori pantiin töihin”.

Reijo Laine kulki yleensä idea-akku ladattuna. Voin pitkän tuntemukseni perusteella sanoa, että hän oli ”aina askeleen edellä omia aikeitaan”. Hänen radiopajastaan lähti maailmalle mm. HF-alueen ohjainlähettimiä, 6-O-6 J-biimejä kahdelle metrille, 100 watin AM/CW-lähetin HF:lle, alipäästösuodatin HF:lle, 144 MHz:n kideohjattu ohjainlähetin yms. Reijon pajasta tulivat kenttäkäyttöön myös liiton ensimmäiset sarjavalmisteiset transistoroidut kettulähettimet. Ehkä tunnetuin Reijon käsialaa oleva tuote on automaattiavain Golden Key, joka hakkasi monet ulkomaiden ihmeet mennen tullen. Kaikista näistä laiteryhmistä Reijo laati myös teknillisiä artikkeleita RA-lehteen. Artikkelit löytyvät SRAL:n kotisivujen RA:n sisällysluettelosta esim. hakusanalla OH2EW.

Meidän tiemme kohtasivat uudelleen v. 1972, kun hän palkkasi minut Elektroniikkauutiset-lehden toimituspäälliköksi Kustannus Oy Infopressiin. Suositun tabloidilehden lisäksi kustansimme ja toimitimme ammatti- ja harrastusalan kirjallisuutta. Lisäksi jatkossa myyntivalikoimiin tulivat erilaisten radiolaitteiden rakennussarjat, komponentit ja piirilevyt. – Elektroniikka-Suomi oli noina vuosina hyvässä nousukiidossa maailman huipulle!

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media