Saapumiseränsä nopeimmat titarit

Reijo Seppälä, ex VK2OO hamssiboksissaan Wollongongissa, n. sata kilometriä Sydneysta etelään. Kuva Asko Myllyksen, OH4NX/HB9KOR kokoelmasta.

Kirjoitan tätä muistelua sattumoisin 15. kesäkuuta, mutta 62 vuotta tapahtuneen jälkeen. Kyse on siis Riihimäen Viestirykmentin alokkaiden saapumiserästä pvm:llä 15.6.1953. Siviilikokemuksen ja soveltuvuuskokeiden perusteella osa alokkaista sijoitettiin 1. ja 3. radiokomppaniaan ja osa 2. ja 4. puhelinkomppaniaan, viestiaselajin edustajia siis kaikki tyynni.

Meitä valmiita titareita ja hameja oli saapumiseräämme sattunut kaikkiaan kuusi, joista Pertti Kantanen, OH2VZ; Kauko Kärkkäinen, OH2KJ ja allepainettu silloin OH6QS määrättiin 3.komppaniaan. Pentti Kolehmainen, OH3QU; Viktor Jaaksola, OH4NR ja Reijo Seppälä, OH4NT määrättiin 1. komppaniaan.

Varusteiden jaon ja muun alkuselvittelyn jälkeen päästiin itse asiaan eli sähkötyskoulutukseen. Kantahenkilökuntaan kuulunut Leo Lappalainen, OH3NJ (sk) otti meidät hamssit lisäksi tehokkaaseen pikakoulutukseen luokkakokeita silmällä pitäen, koska sähkötysluokista oli hyviä lomia tiedossa, kuten hän meille positiiviseen tapaansa vakuutteli.

Miten niin nopeimmat titarit? Siten niin, että seuraavat luokkakokeet olivat vajaan kahden viikon päästä. Leo Lappalaisen kannustuksen ja pikapreppauksen ansiosta me kaikki kuusi suoritimme II lk:n sotilasradiosähköttäjän tutkinnon 26.6.1953, siis yhdentoista palvelusvuorokauden jälkeen. Todistusten jakotilaisuudessa Viestirykmentin komentaja, eversti Martti Liesi piti erityisen ansiokkaana sitä, että näin monta saapumiseränsä alokasta selvittää II lk:n tutkinnon näin lyhyessä ajassa. – Ei siinä vielä kaikki. Kun valat oli vannottu ja käyty ansaitulla luokkalomalla, valmistauduimme Leo Lappalaisen avustuksella seuraaviin luokkakokeisiin. Samat kaverit suorittivat monien ihmetykseksi I lk:n sotilasradiosähköttäjän tutkinnon 31.7.1953, siis 1,5 kk:n palveluksen jälkeen.

Miten näille titariveljille kävi jatkossa? Pertti Kantanen, OH2VZ teki muutaman matkan merillä kv. radiosähköttäjänä ja jatkoi opintojaan TKK:ssa diplomi-insinööriksi. Workkii edelleen bandeilla cw-käden kangistumatta. Pentti Kolehmainen, OH3QU/OH2QW (sk) valitsi ammattisotilaan uran ja siirtyi armeijasta eläkkeelle kenraalimajurina. Allepainettu siirtyi mittaus- ja säätöalan palveluvuosien jälkeen sekalaisiin toimittajan tehtäviin liike-elämässä ja on nyt eläkkeellä.

Viktor Jaaksola, OH4NR/OH7NR (sk) erikoistui tietokoneasiantuntijaksi IBM:llä. Hän tapasi kohtalonsa Liiton Solvallan leirillä v. 1988 saatuaan vakavan sairauskohtauksen, johon menehtyi. Kauko Kärkkäisestä, OH2KJ on viimeinen havainto Heikki E. Heinosen toimittamasta Riihimäen Kolmosten 40-vuotisjuhlajulkaisusta v. 1989. Kauko oli lähtenyt kaukomaille Australiaan, jossa nimi oli kääntynyt Paul Key’ksi ja kutsu VK4SY:ksi. Lisäksi hän suunnitteli kaupallisten radioasemien perustamista Filippiineille. Reijo Seppälä, OH4NT/VK2OO (1933 – 1996) suuntasi myös Australiaan v. 1958. Hän hankki elantonsa sähköalan ammattilaisena. Hyvillä keleillä VK2OO oli workittavissa OH-maassa kahdella kympillä. – Hyvät lukijjat, nämä tarinat ovat tosia!

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media