Risto Kiviluoto, OH2SU – Veteraaniveli oli nuori kokeilija kaiken ikäänsä

Kipinät ja koronat sinkolivat, ja otsoni kärysi, kun Risto teki kotonaan suurjännitekokeiluja keittiön pöydälle sijoitetun Van de Graaffin generaatorin avulla. Kuva kotialbumista.

Risto Kiviluoto, ex OH2SU (1925 – 2013) oli lähtöisin Kajaanista, jossa hän aloitti workkimiset OH8NS:nä heti sotien jälkeen, kun työskentely tuli jälleen luvalliseksi. Hänellä oli myöhemmin kutsut OH8QA, OH4NO ja OH8NU riippuen siitä, missä hän opettajan työtään toteutti. Maailmanmatkaajana hänellä oli myös kutsut OE1ZUG ja SM0HMZ ja lisäksi useita kauttakutsuja eri maissa.

Ensimmäiset radioyhteytemme olivat varhain 50-luvulla, kun hän oli opettajana Luhangassa ja minä ammattikoululaisena Jyväskylässä. Seuraavaan radiotapaamiseen vierähtikin n. kolme vuosikymmentä, kun hän oli muuttanut Helsinkiin. Silloin alkoivat viikottaiset, myöhemmin päivittäiset turinatuokiot.

Risto oli kiinnostunut ihmisestä ja ihmisen mahdollisuuksista yleensä, ei yksistään psykologin ammattinsa puolesta, vaan muutenkin. Kun hän lähti vaimonsa Marjan kanssa pitemmäksi aikaa San Estebaniin, Argentiinaan 80-luvun loppupuolella, hän järjesti välillemme tieteellisiin perusteisiin pohjautuvan telepatiakokeen, jolla saatiin nollatulos, ts. telepatia ei meillä toiminut välillä San Esteban – Vuosaari.- Ei harmittanut yhtään, sillä viikottaiset skedit 28 MHz:llä toimivat 59-raportein molempiin suuntiin sadan watin tehoilla.

Fysiikan puolelta Risto löysi kiinnostavimmat tutkimuksen kohteensa: pienet ja isot ilmiöt sytyttivät yhtä lailla. Hän ei vierastanut Higgsin hiukkasia tai Heisenbergin epätarkkuusteorioita saatikka maailmankaikkeuden ikuisia arvoituksia. Risto oli valpas näkijä ja kokija; aina valmis keskustelemaan menneen ajan tai päiväkohtaisista tapahtumista.

Ristoa ja minua yhdisti aito radioamatöörien aateveljeys, samantapainen elämänfilosofia ja luja keskinäinen kunnioitus. Olkoonkin, että tuo jälkimmäinen joutui joskus kovalle koetukselle Riston oman kilvoittelun viime vaiheissa. – kaikki se kuitenkin kesti, sillä niin se oli tarkoitettu!

Reino Janhunen, OH2HK

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media